vid peršak, sloenduro perkmandeljc
15. svibnja 2023

Mokri, ali gotovo bez iznimke i nasmijani. U trećoj utrci ovogodišnje enduro serije najbrži su bili Tina Smrdel i Vid Peršak…

Nakon rekordnih brojki u Ajdovščini i Ilirskoj Bistrici, više od 200 biciklist(ic)a došlo je na mokri vikend u Mežici u Koruškoj. U nedjelju ih je 194 iz sedam zemalja startalo nakon subotnjeg kišnog treninga.

Odluka o prilagodbi trase pokazala se ispravnom. Broj brzinaca na dugoj i kratkoj stazi ostao je isti, četiri, odnosno tri, ali je manja visinska razlika, a najmlađi iz kategorije U13 ovoga su puta nastupili samo na jednom brzincu. Prilagođeni brzinci prošli su dobro, sa samo nekoliko dionica koje su predstavljale problem u mokrim uvjetima. Jednako dobro prošao je i organizacijski tim koju su na krštenju SloEnduro utrke Perkmandeljc nagradili osmijesima i pohvalama.

Muškarci: Povratak Vida Peršaka

Nakon nešto manje od mjesec i pol dana, slovenski prvak Vid Peršak (Orbea Fox Enduro Team). U prve dvije utrke Svjetskog kupa u Tasmaniji mučila ga je upala Ahilove tetive. Domaću utrku gotovo nije mogao propustiti iako ga je čekala ozbiljna konkurencija.

Finac Tarmo Ryynänen (Specialized Nordic) poveo je u prvom brzincu, drugi lani u Grožnjanu, s nešto manje od sekunde i pol prednosti ispred Peršaka, a treće vrijeme ostvario je Nejc Huth (Energijateam.com). Peršak je uzvratio odmah u drugom ogledu i već preuzeo vodstvo u plasmanu ispred Ryynänena, Miha Smrdel (MBK Črni Vrh) sa startnim brojem 1 popeo se na treće mjesto, odnosno mjesto vodećeg u plasmanu serije.

miha smrdel
Miha Smrdel

Redoslijed je ostao isti do kraja četvrtog i najdužeg brzinca dana, samo su se razmaci povećali. S nešto više od deset minuta utrke, Peršak je slavio s 39 sekundi prednosti ispred Ryynänena na drugom i minutu i 16 sekundi ispred Smrdela na trećem mjestu. Peršak je također pobijedio u posljednjoj etapi i osvojio nagradu za Spar Online SuperEtapu.

Četvrto mjesto osvojio je Huth, a peto Austrijanac Timmy Fockenberger (Radwerker), koji je bio treći u drugom ogledu dana. Najbrži junior bio je Miha Jerkič (KK Črn trn) na šestom mjestu.

sloenduro perkmandeljc

Peršaku je ovo bila prva ovogodišnja utrka u SloEnduru pa naravno svojom pobjedom nije srušio vrh ljestvice. Tamo je s dvije pobjede i trećim mjestom Smrdel (1050 bodova) ostao vodeći, drugi je Huth (690), a treći Jerkič (630).

Žene

tina smrdel
Tina Smrdel

Pet u ženskoj konkurenciji – četiri Slovenke i gošća iz Austrije Alexandra Eckert (Bikeclub Giant Stattegg). Tina Smrdel (MBK Črni Vrh), nakon što joj je Slovakinja Simona Kuchynkova uskratila pobjedu u prve dvije vožnje, ovoga se puta pobrinula da pobjeda ostane kod kuće. Pobijedila je u sva četiri brzinska ispita, a osvojila je i nagradu za najbolje vrijeme na Spar Online SuperEtapi, te pobijedila s dobrom minutom prednosti ispred Alexandre Eckert. Maša Komel (KK Črn trn) proslavila je svoje prvo postolje u SloEnduru s trećim mjestom.

Tina Smrdel preuzela je vodstvo u generalnom plasmanu od sada druge Kuchynkove, a treća je bila Tamara Homar (Energijateam.com), koja je ovoga puta bila četvrta.

www.sloenduro.com

Svi rezultati SloEndura Permandeljc

Ukupni poredak nakon tri utrke serije

Više fotografija u originalnom izvješću

SloEnduro

Slijedi…

Četvrta utrka već kuca na vrata. Prijave za SloEnduro Cilenca koji će se održati 27. i 28. svibnja u Zagorju na Savi već su otvorene. Natječaj i prijave

Fotografije Matej Lovrič, @obalnabikescena
Na naslovnoj fotografiji Vid Peršak

Pročitaj i
SloEnduro Borovci 2023 Report: Težak dan favoríta i opet rekordan odaziv

Prati nas