25. travnja 2023

Na drugoj utrci serije SloEnduro u Ilirskoj Bistrici u organizaciji Brdsko -biciklističke udruge Borovci na startu je bilo dvoje više nego u Ajdovščini. Tijesna borba za pobjedu!

Uzmemo li u obzir broj natjecatelja koji su u nedjelju bili na startu utrke, SloEnduro Borovci prošlog je vikenda u Ilirskoj Bistrici imao dva sudionika više nego SloEnduro Kamplc koji je održan u Ajdovščini tri tjedna ranije: 268. Na Kamplcu u subotu vjerojatno smo uručili još koji startni broj više, ali u teškim uvjetima na treninzima već smo izgubili nekoliko natjecatelja. U svakom slučaju, još jednom hvala na velikom odazivu! Startali su natjecatelji i natjecateljice iz devet zemalja, među njima i hrvatski predstavnici.

Obilna kiša u petak uzrokovala je otkazivanje pete brzinske vožnje (1. maj), koja bi sigurno bila nemoguća za vožnju na treningu. No, na dugoj stazi bilo je još pet brzinaca i oko 1100 metara uspona, budući da je treća trasa Močerad odrađena dva puta.

Tijesna borba za pobjedu u muškoj kategoriji

Miha Smrdel

S dva uzastopna naslova u SloEnduru u džepu i uvjerljivom pobjedom u Ajdovščini Miha Smrdel (MBK Črni Vrh) došao je u Ilirsku Bistricu kao neupitni favorit . Naravno, nikad nije lako, čak i ako si najbrži na papiru. No ovaj put njegov put do pobjede bio je posebno težak.

Čak pet različitih natjecatelja ostvarilo je etapnu pobjedu u pet brzinskih vožnji na dugoj stazi. Na kraju, nakon 15-ak minuta utrke, prvu petorku dijelilo je 4,77 sekundi, no dvojica pobjednika etapa nisu bili u toj jednadćbi, a prvu trojicu dijelile su 1,53 sekunde! Ovako izjednačenu utrku ne pamtimo u povijesti serije.

Smrdel je startao sa sedmim vremenom prve etape da bi u drugoj etapi bio šesti, u trećoj peti….ukupno je bio peti, sa zaostatkom od skoro osam sekundi. Austrijanac Simeon Sachse (Altis The Bike Team), koji je na kraju skliznuo na 14. mjesto. Drugi je Nejc Huth (Energijateam.com), drugi iz prve etape, koji je tako preuzeo i vodstvo, ali je u trećoj etapi bio sporiji, zatim 3. i opet 2. Treću etapu osvojio je njemački junior Lasse Eschler (Giant Swiss Enduro Team) ispred Luke Berginca (DGK Pohorje – Spank Team Maribor) i sunarodnjaka Laurina Vothoma (Propain Factory Enduro) te je tako preuzeo vodstvo.

U četvrtoj, pretposljednjoj etapi, uslijedila je prva pobjeda Smrdela koji je slavio ispred Davida Ivartnika (Golovec trails) i Hutha te preuzeo vodstvo ispred Eschlera za devet stotinki! Ivartnik, koji je već dva puta bio drugi u Ilirskoj Bistrici, na trećem je mjestu zaostao 65 stotinki.

O svemu je odlučivala posljednja etapa, “obračun kod Močerada”, koja se vozila drugi put u danu i ovaj put puno brže. Etapnu pobjedu odnio je nitko drugi nego Berginc i tako nakon lošeg starta uhvatio među prvih deset. Slijede Huth, Smrdel i Ivartnik, Eschler tek deseti i poznat je pobjednik SloEndure Borovci 2023. Smrdel ispred Hutha i Ivartnika, a na postolje su stali i četvrtoplasirani Eschler i peto mjesto Jernej Kavčič (MBK Črni Vrh).

Seniori

„Da, ovo je bila jedna od najtežih utrka dosad, kazao je Miha Smrdel“. “Staze su uključivale nekoliko prilično ‘ ravnih ‘ dionica, ali sveukupno dobre staze. Od početka sam mislio da sam prilično brz, ali satovi to nisu potvrdili. Tek sam prvu etapu završio na sedmom mjestu. Obično tijekom utrka, skoro nikada ne gledam vremena, ali danas nakon treće etape sam pogledao vremena i bio sam prilično negativno iznenađen svojim plasmanima. Eschlera sam već poznavao i znao sam da je brz, ali nije me pobijedio do sada. Ali nakon treće etape već je imao gotovo 8 sekundi prednosti, što je bilo ogromno u tim etapama. Ostalih pet najboljih momaka bili su unutar dvije sekunde. Ali nakon četvrte etape ja sam preuzeo vodstvo i zadržao ga do kraja utrke. Sveukupno sam prilično zadovoljan svojom izvedbom, prošlo je bez većih pogrešaka. Ali u sljedećim utakmicama morat ćemo se probuditi prije prvog starta.”

Naravno, Miha vodi i u ukupnom poretku nakon dvije vožnje s dvije pobjede, slijedi Huth, Jerkič i Ivartnik su izjednačeni na trećem mjestu, Kristijan Medvešček (ŠKTD Avče) za njima zaostaje samo 10 bodova na petom mjestu.

Ženska kategorija

Simona Kuchyňková

Slovakinja, osamnaestogodišnja Simona Kuchyňková (Okoeverywhere Racing) nakon Ajdovščine vratila se u Ilirsku Bistricu. Odaziv natjecateljica bio je odličan: Njih 14 na dugoj stazi, a među njima devet domaćih. Najbrža, prošlogodišnja prvakinja serije SloEnduro Tina Smrdel (MBK Črni Vrh), u Kuchyňkovoj je dobila dostojnu suparnicu. Cijeli dan joj je bila za petama te ju je čak i pobijedila na jednom od brzinaca. Kuchyňková je dobila preostala četiri ogleda i na kraju pobijedila sa 19 sekundi prednosti ispred Tine Smrdel. Austrijanka Alexandra Eckert (Bikecklub Giant Stattegg), a druga najbrža Slovenka ponovno je Teja Cerar (Golovec trails) na 4. mjestu. Teja je treća u ukupnom poretku, iza Kuchyňkove i Smrdel.

Tina Smrdel

Simona Kuchyňková: “Utrka je bila sjajna! Ali s druge strane, jedan od mojih najgorih nastupa… Nisam se osjećala dobro od početka vikenda, što se također vidjelo u mojoj vožnji. Ali ipak sam uspjela pobijedio, tako da sam jako sretna! Napravila sam nekoliko pogrešaka, nezgodno sam sletjela na rame i imala tehničkih problema. Tina i ja smo bili prilično blizu. Hvala na dobro organiziranoj utrci, vidimo se opet uskoro!”

Seniorke

Svi rezultati su na sloenduro.com

Ukupni poredak nakon dvije utrke serije

SloEnduro

A zatim slijedi…

Za vikend 13. i 14. svibnja na rasporedu je treća ovosezonska utrka serije: SloEnduro Perkmandeljc na novoj lokaciji u Mežici – iako su trase smještene iznad Mežiške doline, barem su djelomično već poznate po Crnoj rupi Enduro ili EWS utrke.

Raspis uskoro dostupan na www.sloenduro.com svaki trenutak i ubrzo potom i prijave!

Foto: Matej Lovrič @obalnabikescena

Pročitaj i
#sloenduro

Prati nas