Red Bull Hardline
12. rujna 2022

Osmo izdanje spusta svih spustova – Red Bull Hardline. Vrijeme u Walesu nije bilo tako strašno, no ipak je bilo žrtava. Debitantska pobjeda za – juniora!

Planinski kraj Snowdonia u Sjevernom Walesu prirodno je okružje ultra teške DH staze koju je kreirao Dan Atherton. Na ovom pozivnom natjecanju prvi su puta snage odmjerili 2014. godine – i tada je bio rođen Hardline. Spust koji u nekim trenucima graniči s freerideom. Spust samo za najhrabrije. Prvi pobjednik spusta iznad doline Dyfi bio je Danny Hart, a prethodni pobjednik bio je Bernard Kerr. Potonji je već tri puta bio najbrži na Athertonovoj kreaciji! Hart jučer nije bio na startu, ali Kerr je vozio za svoju četvrtu pobjedu i izgledalo je dobro…

Prvotnih 28 pozvanih i 29. – Gee Atherton, koji je odlučio sudjelovati tek u srijedu. Fotografija Dan Griffiths/Red Bull Sadržaj Pool

Gadni padovi na gadnoj stazi

U finalnoj utrci vidjeli smo nekoliko padova, ali nitko od natjecatelja nije pretrpio teže posljedice. No puno je opasnije bilo na treninzima i u subotnjim kvalifikacijama. Najlošije su prošli jedina i prva natjecateljica u utrci Jess Blewitt te George Brannigan . Oboje su slomili ključne kosti. Bolje, s nekoliko ogrebotina, prošao je trostruki pobjednik Bernard Kerr koji je bio malo predug na posljednjem od tri nova skoka u srednjem dijelu staze. Pao je na treningu kada je letio 30-ak metara i zadnji skok “preskočio” za dosta metara. Pad je bio prilično težak, no Kerr se ubrzo našao u kvalifikacijama i lovio četvrtu pobjedu. Pad Kerra na youtube kanalu .

Nedjeljna akcija

Flo Payet otvorio je utrku, a nakon prvog pada već je uslijedio drugi natjecatelj koji se spustio u dolinu. Bio je to David McMilan. Chris Cumming je imao problema s biciklom, koje je popravio, ali je bio predaleko u cilju. Ronan Dunne, koji je teško pao u kvalifikacijama, u finalu je stazu odvozio gotovo savršeno i neko vrijeme imao najbolje vrijeme (2:27.273). Theo Erlangsen nije imao sreće i pao je u dio stijene prije nego što je preskočio cestu (samo je Gee to uspio) i izgubio svu prednost koju je stekao u gornjem dijelu. Taylor Vernon je vozio savršeno, nadmašivši Ronanovo vrijeme za manje od dvije desetinke.

Iako nije nastupila u nedjeljnom finalu, Novozelanđanka Jess Blewitt je dobila nagradu “rider of the week” sponzora BF Goodrich. Foto Samantha Saskija Dugon / Red Bull Content Pool .

Ronan Dunne je imao jak vjetar. Fotografija Samantha Saskija Dugon / Red Bull Content Pool .

Gee Atherton je bio vrlo dominantan u svojoj prvoj utrci nakon teške ozljede i bio je samo dobru sekundu iza u tom trenutku vodećeg Vernona. Joe Smith, koji je na prvom mjerenju imao dvije tisućinke prednosti ispred Vernona, vozio je na rubu, a na posljednja četiri kroz cilj je prošao s prednošću od 0,041 sekunde. Charlie Hatton, četvrti u kvalifikacijama, nije imao sreće već u prvom zavoju jer je materijal popustio, a on je biciklom “odbio” pola benta. Zato su Jackson Goldstone i Bernard Kerr, koji su startali iza njega, uzeli stvar u ruke i popravili stazu.

Još trojica na startu

Jackson Goldstone krenuo je odlučno, na prvom mjerenju dobio pola sekunde prednosti i ona je samo rasla prema cilju. Na kraju je s vremenom 2:20.525 uvjerljivo zasjeo na vrući stolac. Na vrhu su bila još samo dvojica. Adam Brayton je u gornjem dijelu bio čak i brži od mladog Kanađanina, no onda je proklizao u oštrom desnom zavoju i zaostatak se do cilja samo povećavao. Posljednji je startao Bernard Kerr. U potrazi za četvrtom pobjedom, odmah nakon prvog mjerenja, kada je imao pola sekunde bolje vrijeme, pao je na ulazu u šumu i tako raspršio san o još jednoj pobjedi.

Hardline 2022, konačni rezultat:

  • Jackson Goldstone (Kanada), 2:20.525
  • Joe Smith (Velika Britanija, 2:27.043
  • Taylor Vernon (Velika Britanija), 2:27.084
  • Ronane Dunne (Irska), 2:27.273
  • Gee Atherton (Velika Britanija), 2:28.356

Kao na Rampageu

Vinnie T, foto Dan Griffiths / Red Bull Content Pool

Dvojica showmena koji se nisu mogli držati klasičnih spustaških navika i pratiti stazu na konvencionalan način, već su na skakaonici u gornjem dijelu staze odradili backflip. Vinnie T je to učinio savršeno, Gaetane Vige je, međutim, otišao malo previše bočno i savršeni backflip završio je na tlu. Vinnie T bio je odvažan i u skoku preko ceste koju je preletio bez ruku.

GOLDstone

Fotografija: Samantha Saskia Dugon / Red Bull Content Pool

Zlatni dječak freeridea, mladi kralj Whistler Parka, prošlogodišnji juniorski svjetski prvak u spustu i ovogodišnji ukupni pobjednik Svjetskog kupa, svim pobjedama i krunama koje već ima dodao je i prestižnu pobjedu u spustu Red Bull Hardline. Treći u kvalifikacijama, stazu u Walesu odvozio je bez greške, tečno i prije svega sabrano. Skokovi su bili precizno tempirani, a glava je bila na mjestu. Jackson Goldstone je s osamnaest godina postao najmlađi pobjednik utrke i ujedno prvi koji je došao na utrku po sistemu – došao, vidio, pobijedio.

Video: Jackson Goldstone – pobjednička vožnja ovogodišnjeg Red Bull Hardline

Video: Red Bull Hardline – Snimka cijele utrke

Komentirali Rob Warner i Rachel Atherton.

Naslovna fotografija Dan Griffiths / Red Bull Content Pool

Pročitaj i
Red Bull Hardline Report: Hat-trick za Bernarda Kerra!
Red Bull Hardline Report: Drugo slavlje za Bernarda Kerra
Red Bull Hardline video: Po stazi s Geejem i Robom

Prati nas