Bernard Kerr, Red Bull Hardline
26. srpnja 2021

Nakon gotovo dvije godine i prisilne covid stanke, vratio se spust svih spustova: Hardline. Tlo u sjevernom Walesu jučer je bilo potpuno suho i sklisko, uz nekoliko novih odsjeka i dvadeset i četiri vozača na startu…

Sedma iteracija spektakularne DH utrke Red Bull Hardline  regiji Snowdonia u sjevernom Walesu iznimno je održana već u srpnju. Lani su organizatori pod pokroviteljstvom obitelji Atherton odustali su zbog epidemiološke situacije i odgodili utrku na neodređeno vrijeme. Ove godine nisu čekali klasični rujanski termin, već su premjestili utrku u vrijeme stanke Svjetskog kupa u spustu.

Lijepo i suho vrijeme, netipično za Wales, ipak u subotu su kvalifikacije otkazane zbog jakog vjetra. Na otvorenim dijelovima trase bilo je previše opasno za natjecatelje, pogotovu na velikim skokovima. Ove godine malo izmijenjena staza s dodanim novim dropom i brza strma linija prema šumi bila je pravi izazov za dvadeset i četiri natjecatelja. Doduše, prijavilo ih se njih 29, ali neki su ozlijeđeni tijekom treninga koji su se održavali tijekom tjedna. Posljednji koji je tako prošao je Johannes Fischbach, koji je loše pao na posljednjem skoku, jer je prerano iskopčao pedalu i izveo “one footer” te akrobatski sletio na glavu (snimka).

Video: Red Bull Hardline 2021 (cijela utrka)

Komentatori Rob Warner i aktualni svjetski prvak u spustu Reece Wilson slikovito su opisivali pojedinačne vožnje virtuoza u brdskom biciklizmu .

Red Bull Hardline 2021

Atraktivne vožnje uz nešto padova

Treću godinu zaredom na ovoj je spektakularnoj stazi najbrži bio Bernard Kerr koji je tako postavio jedinstveni rekord i postigao prvi hat-trick: Tri uzastopne pobjede na utrci Red Bull Hardline! No krenimo redom

Prvi koji je jučer krenuo sa startne rampe bio je Francuz Vinnie T (Vincent Tupin). No njegova vožnja trajala je dvadeset sekundi, jer je probušio gumu već na prvom dijelu stjenovitog odsjeka. Potom je startao Belgijac Thomas Genon (Tommy G), debitant na ovom Red Bull eventu, njegova je vožnja bila gotovo besprijekorna, ali prespora. Enduraš Lewis Buchanan potom se spustio na pomalo modificiranoj enduro raketi s dropperom. U gornjem dijelu vrlo brzo, ali onda je počeo gubiti na tempu.

Daleko najbolje vrijeme potom je postavio Josh Lowe (2: 43,617), ali na kraju je to bilo dovoljno samo za 11. mjesto. Njegovo je vrijeme nešto kasnije popravio najmlađi sudionik  na ovogodišnjoj manifestaciji, dvadesetogodišnji spustaš Sam Gale (10. mjesto na kraju).

Finale s opasnim naletima vjetra

Prvi koji je osjetio snagu vjetra bio je veteran utrke Adam Brayton, koji je izvrsno izveo novi dio s dubokim dropom, no onda je jedva izbjegao pad na velikom skoku. Chaos Seagrave, pobjednik Crankworx Whip Offa u Innsbrucku, oživio je utrku atraktivnom vožnjom, ali nije bio dovoljno brz da bi poveo.

Slijedio ga je trećeplasirani iz Innsbrucka, Kade Edwards, koji je divlje startao, s više od sekunde na prvom mjerenju, zatim je lagano odustao i u sljedeća dva mjerenja vozila s 0,6 sekundi prednosti, a zatim “pritisnuo “na posljednjoj dionici i došli do cilja s vremenom 2: 35.782 i postavili novu privremenu prekretnicu (na kraju je to bilo dovoljno za treće mjesto). Tada je stvari popravio Laurie Greenland, bivši juniorski svjetski prvak u MTB spustu i trenutno jedan od deset najbržih spustaša. Njegovo je vrijeme bilo 2: 34,648 (na kraju je bilo dovoljno za drugo mjesto).

Ili Hardline ili Viking

Kad se stotinu kilograma mišića spusti niz početnu padinu, znaš da će sve pucati po šavovima. Viking Brage Vestavik je krenuo punom brzinom i uživao gotovo jednako kao na slope style natjecanjima. Bio je vrlo brz, no nekoliko malih pogrešaka na svim odsjecima bilo je dovoljno za u tom trenutku treće mjesto (na kraju je bio četvrti). Najteži pad u utrci dogodio se Joeu Smithu, trećem s utrke Hardline 2019. godine, kada je s probušenom gumom bio osvojio postolje. Smith je zapeo za stijenu i skupa s biciklom je katapultiran nekoliko metara niz stazu. Vidno potresen, utrku je završio u razgovoru s dežurnim medicinskim osobljem. Sretniji je bio Gaetan Vige, koji je ružno pao na stjenovitom odsjeku neposredno prije road gapa koji je malo dulji ove godine.

Bernard Kerr. Foto Nathan Hughes / Red Bull Content Pool .

Prvi s dvije sada je prvi s tri

Na startu je ostao još samo branitelj naslova iz 2019. Bernard Kerr. Na jednom od treninga i on je dobro osjetio velško kamenje, dobro je slomio kacigu kad je pao, ali se pribrao za finalnu vožnju. Kerr je vozio kao po tračnicama i na cilju slavio vodstvo od 1.115 sekundi nad Grenlandom. Bernard Kerr je tako postavio jedinstveni rekord i postigao prvi hat-trick: Tri uzastopne pobjede na utrci Red Bull Hardline!

Naslovna fotografija s Bernardom Kerrom, Danom Griffithsom / Red Bull Content Pool

Pročitaj i
Red Bull Hardline Report: Drugo slavlje za Bernarda Kerra

Prati nas