Mondraker MIND
“On-off
“Ciklocentar” Bike park Tršće Human Fish Gravel SloEnduro
11. veljače 2021

Nakon tri godine razvoja, Španjolci su lansirali bicikle s ugrađenim sustavom telemetrijskog mjerenja. Igra s postavkama ovjesa bit će još jednostavnija, a što je najvažnije, učinkovitija…

Serijski ugrađeno na biciklima najvišeg ranga: ModelimaCrafty i Fox Carbon. Vremenom, možda i na povoljnijim modelima bicikala. Predstavljamo MIND, GPS sustav upravljanja podešavanjem ovjesa. MIND prikuplja podatke na terenu i šalje ih zajedno s podacima o radu suspenzije u aplikaciju myMondraker, gdje možeš pratiti podatke o djelovanju te o mogućim postavkama za još sofisticiraniju i uravnoteženiju vožnju.

Senzori, magneti i myMondraker

Sustav se sastoji od dva sklopa komponenata – magneta pričvršćenog na glavnu osovinu i senzora na donjem i gornjem dijelu vilice odnosno stražnjeg amortizera. Senzori stotinu puta u sekundi snimaju jakost magnetskih polja i određuju koliki je hod suspenzije iskorišten. Što je više hoda, signal je jači.

Ti se podaci dodaju GPS podacima, koji se također prikupljaju i sve se skupa prenosi u aplikaciju myMondraker. Aplikacija sugerira prilagodbe suspenzije, uključujući predopterećenje, kompresiju i odskok. Sve je, naravno, uvjetovano težinom i stilom vožnje korisnika.

Izjave dizajnera

Svaki će vozač, bez obzira na njegove fizičke i tehničke sposobnosti, moći prilagoditi suspenziju brzo i jednostavno. Ukratko, svi korisnici MIND-a postići će dvije stvari: veću brzinu i više zabave.

Direktor Mondrakera Miguel Pina

Španjolci ukratko rezimiraju: “Želiš li usporediti svoje linije na spustu? MIND će ti pružiti sve informacije potrebne za lakšu odluku o lijevoj ili desnoj liniji. Suspenzija previše sjeda pri skokovima? MIND će ti objasniti zašto se to dogodilo i kako prilagoditi suspenziju tako da sljedeći put sve bude kako treba. “

Ovo rješenje možda nije savršeno kao što su sustavi Motion Instruments ili BYB Telemetry, koji također mjere ubrzanje, imaju opcionalne senzore na kočnicama i nekoliko drugih stvari koje, kada se pravilno postave, profesionalnom biciklistu na stazi daju još koju milisekundu prednosti. Međutim, ova „zabava“ je ipak jeftinija “zabavno”, a posebno učitelj u ispravnom i osobnom postavljanju ovjesa, a posebno funkcija učenja slijedom koje korisnik bolje razumije funkcioniranja suspenzije.

Ostala svojstva

MIND može mjeriti niz drugih podataka, uključujući podatke o vožnji kao što su prosječna brzina, ukupna prijeđena udaljenost, visina. Sve to možeš podijeliti u aplikacijama poput Strave ili Facebooka.

MIND također ima ugrađeni sustav protiv krađe. Ako se bicikl pomakne, korisnik će na pametnom telefonu dobiti upozorenje, a ako se ispostavi da je to dosita krađa, aplikacija će pomoći korisniku u praćenju položaja bicikla.

Cijeli sustav MIND dodaje biciklu oko 200 grama. Prednji i stražnji senzori imaju odvojene baterije koje omogućuju do 20 sati neprekidnog rada ili do 15 dana u stanju pripravnosti. Sustav MIND povezan je sa serijskim brojem bicikla, pa nije prenosiv. Biti će dostupan na modelima Foxy Carbon i Crafty Carbon, a očekivani dodatak cijeni bicikla kreće se između 200 i 300 eura.

Više informacija možeš pronaći na mondraker.com.

Fotografije proizvođač

Pročitaj i
Predstavljamo: Karbonski Mondraker Podium i aluminijski Mondraker Superfoxy 2021
Predstavljamo: e-Balance bicikl Mondraker Grommy 2021

“On-off
Bike park Tršće “Ciklocentar” Human Fish Gravel SloEnduro
Prati nas