giant revolt 1
Keindl sport HR 2023
Bike park Sljeme Human Fish Gravel SloEnduro OglasivaciHR
3. svibnja 2023

Makadamac, buntovnik koji se bori protiv asfalta, samo takav, racionalno ali korisno opremljen jer osim njega je u ponudi povoljniji model 2 te skuplji model 1…

Bicikl: Giant Revolt 1 (2023), veličina M/L

Karakteristike

Jednostavniji, ali ipak dosta dobro opremljen makadamac s aluminijskim okvirom.

Ukoliko netko ima primjedbu u stilu „opet stavljate makadamce na mtb.hr“, posljednji put smo imali nešto slično u Drobioni prije godinu dana, a prije toga još prije skoro tri godine.

Ne opravdavam se, štoviše smatram kako je u redu ostaviti prostor za makadamce na našim stranicama. Posebno ga vole stariji brdski biciklisti 🙂 Iako Činč kaže da je makadam ipak samo cesta.

Romantični međuodnos

U pravilu, kod Gianta nikad nemam loše mišljenje. Osobno volim voziti makadamskim cestama već nekoliko godina, kakvog jednostavnog ždrijebca, lakšega od mog čeličnog tenka. Njegov naziv je baš punkerski – buntovnički! Otpor protiv asfalta.

Nadao sam se kako ću na testiranje dobiti X verziju s teleskopskim držačem sjedala i suspenzijskom vilicom kako bih se uvjerio u smislenost koncepta, , ali naravno da tog modela nema u testnoj floti. Ali ipak se usuđujem pisati o korisnosti, da itekako ima smisla za nekoga tko bi bicikl koristio “svugdje”. Da ne govorimo o tome da je primjereniji onima koji brdske bicikle voze samo po makadamima i kolovozima.

S takvim biciklom doista već imaš brdski bicikl s „cestovnim“ upravljačem izvinutim prema dolje, no ovo drugo je češće prednost nego ne. Prednost je to zbog puno većeg izbora pozicije, ali mana je za vrlo brze spustove po ozbiljnim terenima i recimo skokove.

Prilika za furanje

Makadamske ceste, kolotrazi i poneka singlica u okolici Ljubljane. Nešto na ravnici, a nešto u brdima. Čak je i otplesao po Šumbalandu, ali ne preporučam 😀 Dobro je prošlo, ali sam tjedan dana mislio kako imam slomljen zglob.

Dojmovi

  • Kao što je gore spomenuto, oprema je jednostavnija, ali bitne su kočnice s ručicama Shimano GRX 400 te rotorima od 160 mm. Odlično, samo se korisnici Sram-a moraju naviknuti na drugačije dizajnirane ručice.
  • Stražnji mjenjač je također GRX 400, malo su štedjeli s prednjom Tiagrom. Već su uštedjeli s prednjim mjenjačem, jer straga može biti kaseta s 10 brzina. U ovom trenutku ne bih ulazio u raspravu o tome trebaju li nam prednji mjenjači na zemljanim stazama. Ne treba mi, a ne mislim da mnogi ljudi koji misle da trebaju, doista i ne trebaju.
  • Tvornički obruči i gume širine 38 mm, brze zbog glatke vozne površine i dovoljno prianjaju za makadam, manje za zemlju. Kao što je običaj u Giantu, tubeless dolazi u serijskoj opremi. Ako takav bicikl okrenete izvan lijepih makadama, mislim da je vožnja bez zračnica neophodna.
  • Da ga baš ne uspoređujemo sa skupim i laganim karbonskim makadamskim biciklima, bicikl je lagan i pogodan za duge uspone. Žao mi je što ga nisam opet posudio za Brkinski klasik.
  • Veliki plus, bar meni, je half size, M/L mi je super s mojih 180 cm visine za opušteni položaj na biciklu, ali L bi bio malo previše trkaći, iako je razlika u dužini gornje cijevi samo 1 cm, a i držač upravljača iste je duljine.
  • Upravljač s većeg bicikla bi mi možda više odgovarao, širok 460 mm, dva centimetra širi od onog na M i M/L.
  • Okretanjem “čipa” na ležaju osovine stražnjeg kotača produžuješ cijevi duž lanca i povećavaš prostor za stražnju gumu. Ali čak i u prednjem položaju ima mjesta za gumu širine 42 mm.

Na jetrica

Skeptičan sam prema držaču sjedala D-Fuse. Zbog cijevi u obliku slova D bicikl bi trebao bolje prigušivati vibracije, što je svakako istina s karbonskim držačem, ali s aluminijskim… Pitam se, jer aluminij ne voli uvijanje bez obzira na oblik cijevi. Zato je nezgodno spuštati i dizati sjedalo s ovakvim osloncem, budući da se oslonac pričvršćuje vijkom i klinom sa stražnje strane, a ne klasičnom stegom. Vrlo je preporučljivo zategnuti ga moment ključem, koji obično ne nosimo na izlete.

… i da, Freestyle, dajte napravite manje naljepnice „TEST“, molim lijepo 😀

Za koga

Više nego dovoljno za gravel početnika, za N+1 za brdskog biciklista… Ne mogu se sjetiti ničega što bih žurio zamijeniti. Gume kada se potroše.

Cijena 1799 €

Ukoliko ti se ne sviđa „deep lake“ boja, isti model dostupan je i u crvenoj boji „grenadine“. Model Revolt 2 je povoljniji za 400 €, a crni 0 s alu okvirom je 200 € skuplji. Karbonski model Advanced kreće se od 2200 € naviše i to je sasvim u redu. Imamo čak i jedan električni model, Revolt E+, ali ekstremnije orijentirani X nažalost trenutno nije dostupan.

Joyride je omogućila trgovina Freestyle koja posluje u Sloveniji. U Hrvatskoj marku Giant nudi Keindl sport. Info i kupovina: keindl-sport.hr/giant-revolt-1.

Više detalja o biciklu potraži na www.giant-bicycles.com.

Pročitaj i
Drobiona: Giant Revolt – ponešto starog i puno toga novog
Drobiona: Giant Revolt 2020

Foto: MTB.SI

Keindl sport HR 2023
Bike park Sljeme Human Fish Gravel SloEnduro OglasivaciHR
Prati nas