Giant Revolt Advanced 1
Bike park Sljeme OglasivaciHR Human Fish Gravel SloEnduro
25. lipnja 2022

Iz naslova je već vidljivo kako je u Giantovu „štalu“ došao nov ždrijebac. Kao korisnik modela prethodne generacije, imao sam prilično visoka očekivanja…

Model: Giant Revolt Advanced 1 (2022), veličina M/L

Makadamac, redizajnirani okvir, nova grupa Sram grupa XPLR Gravel, karbonski okvir, „flip chip” za promjenu geometrije, bežični mjenjač AXS i teleskopski držač sjedala. Zvuči poput bicikla iz snova, barem kada je riječ o biciklu bez suspenzije.

Nijanse boja presijavaju se na suncu, a u sjeni nešto manje.

Prvi put na karbonskom makadamcu

Prilikom odabira novog Revolta odabrao sam „najmišićavijeg” dostupnoga na bosanskom tržištu, i jedini opremljen mjenjačem 1×12 ove godine. Ovo je četvrti Revolt koji vozim, a istodobno i prvi bicikl s AXS sustavom. S obzirom da je mnogo toga već napisano o novome Revoltu i BikeRadar ga je proglasio makadamcem godine, imao sam velika očekivanja.

Iako ga vozim vrlo kratko vrijeme i imam samo nekoliko vožnji iza sebe, već sa sigurnošću kažem da je nova geometrija letvicu postavila još više. Bicikl je udoban na asfaltu te puno moćniji i zabavniji prilikom vožnje na tehnički zahtjevnom terenu. Naravno, usporedio sam ovaj bicikl prethodnim modelom Revolt 0, iz godine 2021.

Već puno vremena, koristim Giantove modele, osobito brdske bicikle. Zbog čega? Možda zato što Giant u više navrata potvrđuje da proizvodi bicikle s najboljim omjerom kvalitete i cijene na tržištu.

Za koga?

Ako vaše vožnje ne uključuju puno terena za brdski bicikl, a temelje se asfaltu i uređenom  makadamu, onda preporučujem neku od ostalih varijanti ovog modela i definitivno sa sustavom mjenjača od 2x, bez teleskopskog držača sjedala i sa standardnim užim gumama. Revolt Advanced 1 je opremljen prilično robusnim gumama Maxxis Rambler 700x45c. K tome, duge varijante su cjenovno povoljnije.

Ako se odlučiš za ovaj model onda treba pohvaliti 1x sustav mjenjača, jer je razmak između pojedinačnih zupčanika prihvatljiv i vrlo je lako pronaći pravi omjer čak i kada voziš na zahtjevnijem brdu. Sa stajališta uporabe, bicikl meni mnogo zabavniji od mnogih hardtail MTB modela, a njegove se mogućnosti posebno povećavaju korištenjem teleskopskog držača sjedala. A ukupna težina je zanemarivo veća zbog teleskopskog držača sjedala.

Jedina stvar koja me je malo smeta su ručice mjenjača, jer je položaj držanja „bika za rogove” sa Sramovim ručicama nešto lošiji u odnosu na Shimano GRX koji sam vozio prošle sezone. Osim toga, dodatne bodove nosi vodilica lanca koja osigurava okvir od slučajnih oštećenja.

Je li Advanced pravi izbor?

Na raspolaganju su dva skuplja modela koji su iznad modela Revolt Advanced u cjenovnom razredu koji u imenu nose sufiks PRO, ali oni su rezervirani za istinski najzahtjevnije korisnike. U slučaju da AXS sustav nije tako fenomenalan i da se nisam odlučio za karbonski okvir onda bih se odlučio za aluminij. Jedina stvar koju bih dodao ovome modelu je karbonski držač sjedala (udobnost) i šire te bolje  profilirane gume (opcije izbora više vrsta terena). Moj novčanik bi bio malo deblji. Inače, karbonski modeli su prilično atraktivni, ali kao što sam već spomenuo, uglavnom sam brdski biciklist i vrlo naviknut na 1x mjenjač.

Specifikacija

  • Okvir Advanced-Grade composite
  • Vilica Advanced-Grade composite, full carbon
  • Mjenjač i ručice  Sram Rival eTap AXS XPLR
  • Kazeta Sram Rival, 10 – 44 t, 12p
  • Pogon Sram Rival D1 DUB, 40 t
  • Kočnice Sram Rival / rotori 160 mm
  • Kotači Giant P-X2 disc
  • Gume Maxxis Rambler 700x45c, tubeless
  • Teleskopski držač sjedala Giant Contact Switch

Bicikl je kupljen u Bosni i Hercegovini od dilera Spartan Sport. Dodatne informacije potraži na giant-bicycles.com. Za cijenu i raspoloživost u Hrvatskoj informiraj se na www.giant.hr.

Foto: Ozren Perović @ozren.perović

Pročitaj i
Predstavljamo: Giant Revolt 2022

Kenda DH Pohorje
Bike park Sljeme OglasivaciHR Human Fish Gravel SloEnduro
Prati nas