3. srpnja 2019

Po prvi put ove godine, sve utrke Svjetskog kupa na istom mjestu – kratki i olimpijski kros te spust

Prvi put ove godine, na istom mjestukratki i olimpijski kros te spust. Nakon duljeg odmora najboljih natjecateljica i natjecatelja u krosu slijedi jedna od najtežih utrka sezone, kako u pogledu terena, tako i u pogledu velike nadmorske visine. I za natjecateljima u spustu je “odmor” od mjesec dana, a sada ih očekuje brza i strma staza. La Massana i bike park Vallnord ovaj su vikend domaćini treće utrke u krosu na i četvrtke utrke u spustu za Svjetski kup.

Kros

Staza, koja je bila ugostila Svjetsko prvenstvo u 2015. godini, nije jednostavna. Već kada je suha donosi natjecateljima puno problema s bezbrojnim korijenima i navigacijom između stijena, a kratki usponi na velikoj nadmorskoj visini “posrču” svu snagu. Prevagu donosi dugi i vrlo strmi uspon, koji se zatim spušta prema skijalištu. Duljina kruga olimpijskoga krosa iznosi 3,8 kilometara, dok se kratka utrka odvija u krugu duljine kilometra i minimalnih 30 metara visine.

Kod muškaraca, krug favorita za pobjedu u pojedinim utrkama još je proširen . Na staroj listi nema Mathieu van der Poela, pobjednika utrke u Novom Mestu u Moravskoj. Bit će potrebno računati na Gerharda Kerschbaumera koji je prošle godine slavio na ovom terenu. Opasan zna biti Henrique Avancini (pobjednik lanjskog kratkog krosa). Prvi favorit za pobjedu, iako ove godine nije pokazao svoju superiornost, je definitivno Nino Schurter. Nakon ozljede među najbolje se vraća i Ninov ekipni kolega Lars Forster. Ne možemo ignorirati niti španjolske natjecatelje koji su navikli na treninge na velikoj nadmorskoj visini!

Ukupni poredak (kros i kratki kros) – Mathieu Van der Poel (700 bodova), Mathias Flueckiger (500 bodova), Nino Schurter (485 bodova), Maxime Marotte (425 bodova), Henrique Avancini (370 bodova).

U ženskoj kategoriji neće biti braniteljice prošlogodišnje pobjede, zimzelene Norvežanke Gunn Rite Dahle Flesjaa, koja se povukla s utrka Svjetskog kupa nakon kraja prošle sezone. Pobjeda u Andori bila je njezina trideseta u karijeri! Trebati će računati na pobjednicu iz 2017. godine i povratnicu nakon ozljede Janu Belomojnu! Kako će snaći  Jolanda Neff, koja ove godine nije toliko superiorna? Bivša svjetska prvakinja Irina Kalenteva progovorila je na webu, druga sa Svjetskog kupa u 2015. na ovoj stazi, u nadi da će dobiti što bolju poziciju u Andori, jer je ovo njezina posljednja sezona Svjetskog kupa. Može li Kate Courtney treći put pobijediti, nakon dvije uzastopne pobjede u Svjetskom kupu? Prošle godine ovdje je bila deveta! Hoće li Tanja Žakelj pronaći pravi ritam i unovčiti dobru formu na velikoj nadmorskoj visini?

Ukupni poredak – Kate Courtney (700 bodova), Jolanda Neff (490 bodova), Chloe Woodruff (385 bodova), Rebecca McConnell (378 bodova), Anne Tauber (350 bodova), Tanja Žakelj je 28. (131 bod).

Lanjska ženska utrka, slavila je Norvežanka Gun Ritta Dahle Flesjaa.

Spust

Staza je duga 2504 metra, start je na nadmorskoj visini od 1895 metara i u cijeloj dužini spušta se za 641 metar. Staza  nije jednostavna , jer je potrebno održati brzinu na strmini, a u isto vrijeme treba biti oprezan pri uporabi kočnica.

U muškoj konkurenciji ove godine je u dvije utrke slavio Loic Bruni koji je na ovoj stazi osvojio titulu svjetskog prvaka 2015. godine. Prošle je godine ozbiljno pao na treningu, ali je nastupio u finalu, tako da još uvijek ima otvorene račune s ovom stazom. Njegov timski kolega Finn Iles došao je na podij po prvi put upravo u Andori prošle godine, pa možda ove godine uspije napraviti dobru finalnu vožnju. Amaury  Pierron sve je brži iz utrke u utrku i staza je u biti njegova domaća, tako da može ciljati ovogodišnju pobjedu nakon prošlogodišnjeg drugog mjesta. Prošle godine u Andori je slavio Loris Vergier i ostvario svoju prvu pobjedu, a možda mu se i ove godine nasmiješi sreća. Što je s Gregom Minnaarom? Veteran je trenutno treći u ukupnom poretku, a u Leogangu mu je pobjeda izmakla za samo nekoliko metara. Krug favorita ove godine je zaista širok, tako da bilo tko od prvih deset vozača može iznenaditi.

Ukupni poredak nakon tri utrke – Troy Brosnan (520 bodova), Loic Bruni (515 bodova), Amaury Pierron (450 bodova), Danny Hart (435 bodova), Greg Minnaar (321 bod), Jure Žabjek (161 bod)!


Ovako je Loris Vergier (Santa Cruz Syndicate) lani slavio prvi put u karijeri.

U ženskoj kategoriji vraća se, nakon ozljede, prošlogodišnja pobjednica Tahnee Seagrave. Na startu će tako biti sve najbolje iz ove sezone – Rachel Atherton, Tracey Hannah, Marine Cabirou, Nina Hoffmann …

Ukupni poredak nakon tri utrke – Tracey Hannah (650 bodova), Rachel Atherton (500 bodova), Nina Hoffmann (475 bodova), Marine Cabirou (440 bodova), Veronika Widmann (307 bodova), Monika Hrastnik sa 175 bodova na 11 mjestu.

Startna lista

Vremenski raspored

četvrtak (spust):
– 12 do 14 sati trening ženske kategorije 
– 14 do 16 trening muške kategorije
– 15:30 do 17:00 sati trening za 60 muškaraca, 15 žena, 10 juniora i 3 juniorke

petak:
– 8:30 do 10 sati službeni trening za spustaše Grupe B
– 10 do 11:45 službeni trening za grupu A i pet seniorki (spust)
– 12:15, kvalifikacije za juniorke (spust)
– 12:30, kvalifikacije za juniore (spust)
– 13:30, kvalifikacije za seniorke (spust)
– 14:00, kvalifikacije za muškarce (spust)
– 17:30, ženska utrka u kratkom krosu
– 18:15, muška utrka u kratkom krosu

subota (spust):
– 9:45, finale utrke spusta za juniorke
– 10:15, finale spusta za juniore
– 12:30, finale spusta za seniorke 
– 13:30, finale spusta za seniore

nedjelja:
– 8:30, utrka u olimpijskom krosu za juniorke
– 10:15, utrka u olimpijskom krosu za juniore
– 12:20, utrka u olimpijskom krosu za seniorke
– 14:50, utrka u olimpijskom krosu za seniore

Ako te zanima kakvo vrijeme ovog vikenda čeka najbolje u spustu i krosu, klikni ovdje.

Prijenosi uživo na RedBull TV-u.Sve dodatne informacije o ovogodišnjem trostrukom Svjetskom kupu na vallnordworldcup.com. Događaj  na facebooku.

Naslovna fotografija organizator

Prati nas