12. ožujka 2018

Jedna od najvećih i najtežih brdsko biciklističkih utrka starta u nedjelju 18. ožujka

Prva etapa legendarne etapne utrke starta iz Cape Towna u nedjelju 18. ožujka, a posljednja završava 25. ožujka u Val de Vie.

U prošlogodišnjem izdanju utrke glavnu su riječ vodili specijalisti za krosno ove godine to vjerojatno neće biti tako. Mnogi su naime računali da će staza biti skrojena za najbolje XC vozačice i vozače koji u Južnoj Africi borave već neko vrijeme zbog Svjetskog kupa održanog prošle subote u obližnjem Stellenboschu.

Reputacija Cape Epica izgrađena je oko činjenice da se radi o jednoj od najtežih sportskih manifestacija u svijetu glede na duljinu, zahtjevan teren i ekstremne vremenske uvjete (vrućina i prašina). Ova će godina biti obilježena spomenutim „svetim trojstvom“ uz pet uzastopnih dugih etapa koje su privukle ljubitelje dulje vožnje. U programu je sedam etapa te jedan prolog duljine 20 kilometara.


Video najava utrke

Zvjezdana konstelacija

Nabrojimo samo neka imena: Prošlogodišnji pobjednici Nino Schurter i Matthias Stirnemann, Jaroslav Kulhavy i Howard Grotts, José Hermida i Joaquim “Purito” Rodríguez, Manuel Fumić i Henrique Avancii, Alban Lakata i Kristian Hynek, Victor Koretzky i Jordan Sarrou … i mogli bismo ih još puno nabrojati

U ženskoj konkurenciji ponovno će se naći Annika Langvad, ovajput u paru s kolegicom iz ekipe Specialized, perspektivnom Kate Courtney. Naravno, nastavljamo s velikim imenima. Jolanda Neff, koja se vratia u velikom stilu nakon loma ključne kosti koji se dogodio prije mjesec i pol. Voziti će u paru s Majom Wloszczowskom. Sabine Spitz u paru s Robyn de Groot, Mariske Strauss i Annie Last, Margot Moschetti i Raiza Goulao …

Trasa u 2018. pokriva ukupno 658 kilometara, diljem  Western Capea i preko tamošnjih prijevoja. Ukupna visinska razlika u smislu uspona iznosi 13.530 metara. Max Knox , domaći adut i iskusni vozač Cape Epica, izjavio je kao će nekoliko prvih etapa svojom težinom približiti ovogodišnje izdanje utrke maksimumu i biti će usporedive s najzahtjevnijim izvedbama ove utrke.

Favoriti

U svakom slučaju među favoritima su Kulhavy i Grotts te Schurter i Stirnemann. Planove će im nastojati pomrsiti Lakata i Hynek te, naravno, peterostruki pobjednik Cape Epica Karl Platt i njegov partner Urs Huber. Utrku će sigurno dodatno začiniti Fumić i Avancini.

U ženskoj kategoriji sve će gledati prvenstveno na Langvad i Courtney te Spitz i De Groot. Tu je i čelična Švicarka Esther Süss koja trenutno traži novu partnericu kao zamjenu za ozlijeđenu Stenerhag.

U nedjelju je na rasporedu prolog koji starta u sveučilišnom kampusu Cape Town i nastavlja po zanimljivoj trasi nacionalnog parka Table Mountain. Istu smo etapu već vidjeli 2015.

 

TV gledatelji u Hrvatskoj moći će pratiti jednosatne skraćene snimke svakoga dana. Prva snimka je na rasporedu dan nakon prve etape, u ponedjeljak 19. ožujka (www.sptv.hr).

cape-epic.com

Foto: organizator

Prati nas