26. travnja 2020

Vrijeme brzo prolazi, još i danas se čini kao da je svjetski spustaški cirkus jučer bio na Lošinju. Prošle su dvije godine od lošinjskog Svjetskog DH kupa, i tri godine od C1 „generalke“ na istoj stazi

Veli i Mali Lošinj prije točno dvije godine ugostili su globalni MTB cirkus, Svjetski kup u MTB spustu. Jednako koliko je bilo teško unaprijed očekivati da će Svjetski kup uopće doći u ovu prekrasnu, vrhunsku, ali ipak malo dislociranu lokaciju, nakon uspješnog održavanja bili smo sigurni kako će Svjetski kup tamo dolaziti svake godine.

No, zbog jake konkurencije organizatora Lošinj u 2019. nije dobio priliku ponoviti ovaj spektakl pa je umjesto toga bila održana uspješna C1 utrka (Unior DH Cup), a ovogodišnja planirana utrka je nažalost morala biti otkazana zbog pandemije koronavirusa. Zbog propale sezone lošinjska turistička industrija niti uz najbolju volju ne može podržati ovaj svjetski događaj, kao što je to bila sjajno napravila 2018. godine.

DH staza na Lošinju, sa startom na vrhu Sv. Ivan i cilju na samoj velološijnskoj rivi, u svega je pet godina izrasla iz odredišta lokalne / regionalne utrke u destinaciju svjetskog kupa koja je mnoge ugodno iznenadila

Svjetski MTB DH kup Lošinj 2018.

Muški elite

Pobjednik u seniorskoj kategoriji bio je nitko drugi do branitelj naslova iz 2017. Amerikanac Aaron Gwin (YT-Mob). U subotu je bio treći u kvalifikacijama, a na kraju pobjednik finala sa 79 stotinki (!) prednosti ispred drugoplasiranog zemljaka Luce Shawa (Santa Cruz Syndicate). Treći je bio mladi Australac Lucas Dean (Intense Factory Racing), uz sekundu i 35 stotinki zaostatka.

Četvrti je bio Novozelanđanin Sam Blenkinsop (Norco Factory Team), a na petom mjestu još jedan Amerikanac Dakotah Norton (Unior/Devinci Factory Racing) koji je tako ostvario prvo mjesto na postolju Svjetskog kupa za jednu slovensku ekipu!

Žene elite

I u ženskoj konkurenciji odvijala se obrana naslova Svjetskog kupa. Francuskinja Myriam Nicole (Commencal / Vallnord) je uz prednost od 3,55 sekunde bila bolja od “kraljice”, Britanke Rachel Atherton (Trek Factory Racing DH) na drugom te 3,77 ispred još jedne Britanke, Tahnee Seagrave (Transition Bikes / Muc-Off Factory), koja je bila treća.

Slijedile su još dvije Francuskinje: Marine Cabirou (VoulVoul Racing) na 4. te nevjerojatna 37-godišnja Cecile Ravanel, nekada olimpijska kroserica, pa endurašica, koja se plasirala na 5. mjesto. Malo je nedostajalo da se na postolje popne Monika Hrastnik (Črn trn) koja je 6. mjestom ostvarila svoj do tada najbolji rezultat u Svjetskom kupu.

Video:

Snimka finala na redbull.tv – muški
Snimka finala na redbull.tv – žene

 
Ivan Bašić, DH Lošinj 2017.

DH Lošinj 2017. C1

U muškoj kategoriji najbrži je bio Austrijanac Markus Pekoll, član ekipe MS Mondraker, koji je na 1,7 km dugoj stazi s 256 m visinske razlike svoje polufinalno vrijeme poboljšao za dobrih pola sekunde. Na drugom i trećem mjestu slijedili su Slovenci: slovenski prvak Jure Žabjek (Unior Tools Team), i trostruki slovenski prvak, iskusni Miran Vauh (KK Črn trn). Slijedili su Britanac Josh Lowe (Kona Europe) na četvrtom i Austrijanac Boris Tetzlaff (RC WSV Schladming) na petom mjestu.

U ženskoj konkurenciji pobijedila je Monika Hrastnik (Črn trn), koja je ostvarila veliku prednost pred drugoplasiranom Špelom Horvat (BK KKJ – WD40 Bike) i trećeplasiranom Katarinom Primožič (Batt Team).

Utrka je te godine bila specifična po tome što se preklapala s etapnom utrkom 4 otoka, tako da je tog vikenda Lošinj u svakom smislu bio središte brdskog biciklizma, sa stotinama sportaša, članova ekipa i navijača smještenih u hotelima i drugim kapacitetima.

 

DH tradicija na Lošinju

Utrka iz 2017. nije bila prva DH utrka na Lošinju. Tradiciju su još nekoliko godina ranije pokrenuli entuzijasti iz ekipe MTB Trbovlje (Sebastjan Zmrzljak, Matej Drnovšek i drugi), uz  pomoć domaćih entuzijasta iz sportskih i turističkih organizacija kao što su Lovro Hesky i Miroslav Čavlek.

Prva DH utrka na toj je stazi održana 2013. godine i tako je bila preuzela štafetu obližnjeg DH Buzeta i DH Gračišća čija se tradicija tih godina bila ugasila. Prve lošinjske utrke od 2013. do 2016. uglavnom su okupljale vozačice i vozače iz Hrvatske i Slovenije i bilo je dobronamjernih početničkih organizacijskih pogrešaka, ali i anegdota kao što su 24-satni nestanak tadašnjeg direktora utrke s ključem ureda utrke ili koncert Leta 3 na velološinjskoj rivi.

Da nam je netko tada rekao da će se na istoj stazi za koju godinu održati Svjetski kup sigurno mu ne bismo vjerovali.

 

Pročitaj i:

Koronavirus: Otkazan Svjetski kup na Lošinju, Maribor odgođen!

Video: Downhill Lošinj 2019, Unior DH Cup

Unior DH Cup Report: Pobjednik Lošinja je Žabjek, Radolović je prvak RH

Svjetski DH kup Lošinj: We Will Rock You!

Rachel Atherton i Brook Macdonald najbrži u kvalifikacijama na Lošinju

(FOTO) Svjetski MTB kup Lošinj: Zatišje pred buru

Radolović i Bašić zadovoljni pripremama na Lošinju

Monika Hrastnik i Markus Pekoll na vrhu lošinjske generalke za svjetski kup

Foto: mtb.si / mtb.hr

Prati nas