18. travnja 2023

U vrlo bogatom vikendu MTB utrkivanja u Europi i šire, Orlov krug je uspio zadržati svoje mjesto i privući podosta natjecatelj(ic)a iz Europe i šire. Istovremeno su se odvijale jake utrke u Austriji, Srbiji…

MTB Croatia Cup Vodice

BBK Orlov krug je organizirao je još jedan uspješan XCO vikend na uzvisinama iznad Vodica. Unatoč nepovoljnoj vremenskoj prognozi, sve su utrke protekle bez većih problema.

Međunarodna XCO utrka uključivala je ne samo seniorske već i juniorske kategorije (u nas je to rijetkost) te je tako privukla zanimljiv profil natjecatelj(ic)a iz Europe i šire. Startale su vozačice i vozači iz raznih zemalja, uključujući Novi Zeland, Sloveniju, Njemačku, Francusku, Mađarsku, Italiju i BiH. Dobili su priliku za osvajanje UCI bodova potrebnih za utrke najveće razine kao što su Svjetska prvenstva i skorašnje OI u Parizu 2024.  

Natjecatelji(ca)ma i organizatorima život je u nedjelju zagorčala kiša koja je padala kroz jutro i noć, dobro namočila stazu, te je stala prije starta seniora i juniora. Nastavila je padati tek nakon što je posljednji vozač prešao ciljnu liniju.

Najbolji po kategorijama

Elite muški

1 – Ethan Rose (NZL, Team Talley’s – Kiwi MTB Collective)
2 – Alessio Agostinelli (ITA, Ktm Protek Elettrosystem)
3 – Rok NAglič (SLO, Calcit Bike Team)

Elite žene

1 – Lejla Njemčević (BIH, Allebike team)
2 – Mia Cameron (NZL, Team Talley’s – Kiwi MTB Collective)
3 – Anna Bokros Csenge (HUN, VESC Cycling Team)

Juniori

1 – Alexis Lopez (FRA, Team Bagnol JO.WE OMEGA)
2 – Ethan Woods (NZL, Team Talley’s – Kiwi MTB Collective)
3 – Ambrož Vovk (SLO, Calcit Bike Team)

Juniorke

1 – Maria Laurie (NZL, Team Talley’s – Kiwi MTB Collective)
2 – Katie Ramage (NZL, Team Talley’s – Kiwi MTB Collective)
3 – Zoe Christies (NZL, Team Talley’s – Kiwi MTB Collective)

Rezultati na velikoj stazi: www.stoperica.live

Dan ranije, u subotu, više od 60 djece sudjelovalo je u dječjoj utrci na potpuno novoj kružnoj stazi duljine kruga 1800 metara. Broj krugova varirao je ovisno o njihovoj dobnoj skupini. Odličan potez organizatora koji je tako rasteretio raspored glavnih utrka u nedjelju.

Rezultati na maloj stazi: www.stoperica.live

Spomenuti ćemo zbog toga sponzore koji su podržali dvodnevni MTB događaj u Vodicama: TZ Vodice, Grad Vodice, Husqvarna Hrvatska, restauracija Santa Maria, Hotel Imperial , Leć d.o.o, Caffe Bar Sunčani Sat.

Foto galerija Denisa Peroša: facebook.com

Ötztaler Mountain Bike Festival + UCI Junior Series

U austrijskom Haimingu na jednoj od prepoznatljivih utrka u Srednjoj Europi, nastupila su mnoga poznata imena u seniorskoj kategoriji, jer se dijelilo podosta svjetskih bodova. Pobjedu su odnijeli Austrijanka Laura Stigger (Specialized Factory Racing) i Čeh Ondrej Cink (Primaflor Mondraker). Sve rezultate potraži na racingteam-haiming.at.

Petrovaradin Fortress MTB Cup 2023

I u Vojvodiji je u nedjelju održan olimpijski kros u klasi C1. Pobjede u seniorskoj kategoriji odnijeli su Bartlomiej Wawak (POL, KTM Factory MTB Team) i Lucia Bramati (ITA, Trinx Factory Racing). Rezultati.

SK Nové Město u Moravskoj mijenja stazu

Za nadolazeće utrke Svjetskog kupa u olimpijskom i kratkom krosu te maratonu u Češkoj, koje će se održati 12., 13. i 14. svibnja, organizatori su odlučili promijeniti trasu kružne staze olimpijskog krosa. Trasa nije doživjela veće promjene u posljednjih desetak godina, no ove će godine odisati novom dinamikom. Više.

Filippo Colombo ozlijeđen na Paris Roubaix

Neposredno prije početka natjecateljske MTB sezone švicarski XC as pao je na utrci Paris Roubaix i slomio lakat. Colombo, član ekipe Scott-Sram MTB Racing, na cesti vozi za ekipu Q36.5 Pro Cycling.

Internazionali d’Italia Series, Capoliveri: Vrhunska utrka na početku sezone

Utrka na otoku Elba, održana prethodnog vikenda, zasigurno je najprestižnija na talijanskoj sceni jer svake godine na njoj sudjeluju najveće zvijezde olimpijskog krosa. Ove godine u elitnim kategorijama slavili su GOAT N1N0 Schurter (Scott – Sram MTB Racing) i Nicole Koller (Švicarka reprezentacija). Rezultate potraži na internationalaseries.it.

Video: Internazionali d’Italia Series, Capoliveri

Cijeli video prijenos druge utrke moćne talijanske serije s brojnim velikim imenima i voditeljem Marcom Aureliom Fontanom.

Pročitaj i
XCO Premantura 2023 Report: Najbrži Loret i Krzystala, South i Sosna
Vijesti iz tuđine i tuzemstva: Epic, Crankworx, XCO Mavar, XCM Rakalj
XCO Vodice 2022 Report: Najbrži Foidl i Gorycka

Naslovna fotografija: Start seniora u Vodicama, foto Denis Peroš

Prati nas