Mednarodne dirkaške
27. ožujka 2023

Utrke u Hrvatskoj, Srbiji, Italiji, Austriji, Švicarskoj, Francuskoj, Južnoj Africi, Novom Zelandu i Meksiku.

Izdržljivost

Fotografija: Cape Epic

XCO kup Hrvatske “Sv. Mavar”

Jučer je na Čiovu u organizaciji BK Kairos iz Trogira startala domaća sezona službenih MTB utrka. Nemamo informacija osim rezultata i nešto fotografija, pa ćemo samo spomenuti top 3 u najvažnijim kategorijama: 

Elite M: Ivan Okmažić (BK Makarska), Robert Rosan (BBK Pakoštane), Matija Trstenjak (BK Mura Avantura)

Elite W: Kristina Lukačević (BK CRO MTB), Dora Čičin-Šain (BBK Orlov krug), …

Juniori M: Petar Škiljić (BBK Pakoštane), Ian Peran (KK Kranj)

Kadeti: David Pejdo (BBK Orlov krug), Mate Sladoljev (BBK Orlov krug), Karlo Šurija (BBK Orlov krug)

Rezultati: www.stoperica.live.

Društvena mreža: @bkkairos  

XCO Vrtojba: Moćna međunarodna konkurencija

Jučer je održana i utrka klase UCI C1 u Sloveniji. Perfektno odrađena utrka i optimalno vrijeme svake godine na startnu liniju privlače elitnu inozemnu konkurenciju u kojoj je već petu godinu slavio nepobjedivi Talijan Nadir Colledani. U ženskoj konkurenciji najbrža je bila Ukrajinka Jana Belomojna. Izvještaj naših slovenskih kolega: mtb.si.

Foto: Organizator

3. XCM Rakalj

Granfondo u Istri, u organizaciji BK-CC AXA, Žiga Grošelj (Izvir Vipava), pobjednik master kategorije od 30 do 39 godina, odnio apsolutnu je i pobjedu na dugoj stazi od 61 kilometar. Drugo mjesto zauzeo je Blaž Dragar (Energijateam.com), pobjednik u kategoriji od 19 do 29 godina, dok je treće mjesto zauzeo Martin Legović (Kamen Pazin Team). Na kraćoj stazi, dugoj 35 kilometara, Aleksandar Mataruga (BK Novigrad) je bio najbrži. U ženskoj kategoriji na dugoj je trasi slavila Lara Kocjančić (ASD Flamme Rouge), a na kratkoj Matea Močibob (BK Poreč). Svi rezultati su na myraceresult.com .

Video: XCM Rakalj u objektivu Denisa Terlevića

XCM Rakalj na Facebooku .

31. Kamptal Trophy

U Donjoj Austriji jučer je održana još jedna izvedba jedne od najstarijih XCO utrka na Starom kontinentu – događaj klase UCI C1 u vinorodnom Langenloisu. U jakoj muškoj kategoriji slavio je Belgijac Jens Schuermans (Giant Factory Off-Road Team XC) ispred Čeha Ondreja Cinka (Primaflor Mondraker Genuins Racing Team) i Poljaka Bartlomieja Wawaka (KTM Factory MTB Team). U kategoriji seniorki najbrža je bila domaća Laura Stigger (Specialized Factory Racing), druga je bila Poljakinja Aleksandra Podgorska, a treća klupska kolegica Tanje Žakelj, Čehinja  Jitka Čabelicka (Gapp System – Kolofix MTB Racing Team). Rezultati.

XC vikend u Srbiji

Serbia Epic Series započela je utrkama UCI kategorije 1. Pobjednici u subotu bili su Slovak Martin Haring i Talijanka Eva Lechner (Trinx Factory Racing). U nedjeljnoj utrci je slavio drugoplasirani od subote Irac Christopher Dawson, a kod žena je na najvišu stepenicu ponovno zastala Eva Lechner. Rezultati od 25. ožujka , rezultati od 26. ožujka. XC Andrevlje na Facebooku i online.

Memorial Bruno Alverà International 2023

Utrka klase C2 u Trentu. Pobijedili su Talijan Filippo Fontana (CS Carabinieri – Cicli Olympia Vittoria) i zemljakinja Chiara Teocchi (KTM Protek Elettrosystem). Rezultati na xcodata.com .

MTB French Cup powered by SKF

I u Francuskoj je ovaj vikend bio pun događanja. U rasporedu su bile utrke u eliminatoru i olimpijskom krosu. U eliminatoru su pobijedili Francuzi Titouan Perrin Ganier i Coline Clauzure, a u kros utrci kategorije HC na na postolje su stali Francuz Jordan Sarrou (Team BMC), Novozelanđanin Sam Gaze (Alpecin – Deceuninck) i Francuz Thomas Griot (Canyon CLLCTV). U ženskoj kategoriji pobijedila je domaća Loana Lecomte (Canyon CLLCTV), druga je bila Nizozemka Anne Tauber (Orbea Factory Team), treće mjesto zauzela je Amerikanka Savilla Blunk (Rockrider Racing). Rezultati na mtbdata.com .

Ökk Bike Revolution Tamaro Trophy

U Švicarskoj utrka klase C1 i jurnjava za prijeko potrebnim UCI bodovima za nadolazeće Olimpijske igre u Parizu. U muškoj kategoriji prva tri mjesta osvojili su domaći natjecatelji, a na najvišu stepenicu zasjeo je Mathias Flückiger (Thömus M), slijede ga njegov klupski kolega Vital Albin te Luca Schätti (Bike Team Solothurn). U kategoriji seniorki najbolja je bila Talijanka Martina Berta (Santa Cruz RockShox Pro Team). Drugo i treće mjesto osvojile su Švicarke Sina Frei (Specialized Factory Racing) i Nicole Koller (Ghost Factory Racing). bike-revolution.ch .

ABSA Cape Epic

Već 19. iteracija najveće etapne brdsko-biciklističke utrke je završila u nedjelju. Ovoga puta gotovo polovica etapa održana je po kiši i blatu. Utrka je zbog toga bila nešto teža te je uzela danak i kod natjecatelja. U muškoj elitnoj kategoriji najbrže su sedam etapa i prolog prošli Južnoafrikanac Matthew Beers i Amerikanac Christopher Blevins (Toyota – Specialized – NinetyOne). Za cijelu utrku trebalo im je 26 sati, 17 minuta i 4 sekunde. U ženskoj kategoriji ukupnu pobjedu odnijele su Kim le Court s Mauricijusa i Vera Looser izNamibije (Efficient Infinity Insure) s vremenom 33 sata, 11 minuta i 37 sekundi.. Sve o utrci ABSA Cape Epic potraži na epic-series.com.

Video: Sažetak posljednje etape ABSA Cape Epica

Snimke svih etapa i video vijesti s utrke dostupne su na YouTube kanalu Epic Series.

Gravitacija

Foto: Graeme Murray / Red Bull Content Pool

Crankworx Rotorua

Nanovom Zelandu održan je festival Crankworx World Tour. Nakon spusta koji je bio na rasporedu prije tjedan dana, posljednjih pet dana natjecalo se u disciplinama slopestyle, pumptrack, paralelni slalom i speed & style.

Emil Johansson slavio je u slopestyleu pobijedivši drugoplasiranog Davida Godzieka za samo 0,25 bodova. (93,75 prema 93,50 bodova), treće mjesto osvojio je Tom Isted (88 bodova).

Speed & style osvojio je Mike Ross iz Australije, Kade Edwards iz Britanije je drugi, a Tomas Lamoine iz Francuske treći. U ženskoj kategoriji treća je bila Novozelanđanka Robin Goomes, drugo mjesto osvojila je Australka Caroline Buchanan, a treće Britanka Martha Gill.

Paralelni slalom u velikom finalu u muškoj kategoriji pripao je Australcu Jacksonu Frewu koji je eliminirao Novozelanđanina Tuhoto-Arikija Peneja, u ženskoj kategoriji od Marthe Gill vještija je bila Australka Harriet Burbidge -Smith.

Pump track. Tuhoto-Ariki Pene najbrže je “zdrobio” stazu svojim Mondrakerom. Kod dama najjača je bila Caroline Buchanan.

Sve rezultate potraži na crankworx.com . Sljedeći festival održat će se između 17. i 21. svibnja, će u Cairnsu u Australiji.

Video: Emil Johansson i njegova deseta pobjeda na Crankworxu u slopestyleu

Tuhoto-Ariki Penea u drugoj utrci ostavlja pobjedu Jacksonu Frewu

Guanajuato Cerro Abaya Urban DH

Treći u ovogodišnjoj seriji uličnih spustova održan je u Guanajuatu u Meksiku, na možda najtežoj stazi takve vrste na svijetu. Napete i prilično izjednačene utrke na kraju su zasjenjene nadmoćnom pobjedom drugoplasiranog iz kvalifikacija, Kolumbijca Camila Sáncheza koji je za više od dvije sekunde pretekao Kanađanina Jacksona Goldstonea, treći je bio Čileanac Felipe Agurt. Reportaža na redbull.com, a video cijele utrke potraži na YouTube kanalu.

Naslovna fotografija: Alfred Jürgen Westermeyer / Red Bull Content Pool

Pročitaj i
Vijesti iz tuđine (i tuzemstva): U nas rekreacija, vani za ozbiljno

Prati nas