20. travnja 2017

U petak na stazi sa Sv. Ivana kreće akcija. Bit će to ujedno i generalka za Svjetski kup 2018.

Ovaj vikend na otoku Lošinju započinje dugo očekivani Uniorov kup u spustu s brdskim biciklima Unior Downhill Cup. Četvrta utrka u spustu sa Sv. Ivana u Veli Lošinj ujedno će biti i generalka za prvu utrku Svjetskog kupa za točno godinu dana.

 

Na najveća imena u Svjetskom kupu, na 1,7 km dugoj kamenitoj stazi s 256 m visinske razlike, morat ćemo pričekati još godinu dana, jer tjedan dana prije početka Svjetskog kupa u Lurdu u Francuskoj, najbolji vozači imaju hrpu drugih obaveza. No, bez sumnje će i oni sa zanimanjem pratiti utrku na Kvarneru i novu stazu koju su posljednjih tjedana neki od njih već isprobali.

Na startu će biti oko 150 natjecateljica i natjecatelja. Oni koji će na stazi biti prvi put, moći će se samo čuditi koliko su različitih dijelova organizatori iz Atletskog kluba Lošinj i MTB Trbovlje nagurali u ne baš najdužu stazu na svijetu. Čak i oni koji su tu već nastupili prije godinu dana, morat će naučiti dosta novih stvari, s obzirom da su radni timovi tijekom cijelog proljeća pripremali novosti na stazi.

 

“Bura odlično suši stazu”, s Lošinja poručuje direktor utrke Sebastjan Zmrzljak. “Za kraj tjedna najavljuju suho i toplije vrijeme.”

 

Staza će za slobodni trening biti otvorena već u petak, u subotu je trening od 9 do 14 sati, a u 15 sati kreću kvalifikacijeFinale je u nedjelju od 13.30 nadalje.

 

{loadposition inside}

Unior Downhill Cup je nadogradnja slovenskog kupa u spustu, koji pod pokroviteljstvom Odbora za brdski biciklizam Biciklističkog saveza Slovenije, djeluje od 1993. godine. Prva utrka na Lošinju je u kalendaru Međunarodnog biciklističkog saveza (UCI) upisana kao utrka prve kategorije, dok su slijedeće četiri utrke druge kategorije. Utrka u Cerknom ujedno će biti i državno prvenstvo. Lošinj, Kranjska Gora, Soriška planina i Maribor boduju se i za kup Hrvatske.

 

Kalendar serije Unior DH kup 2017

22./23. travanj – Lošinj (Hrv), UCI C1

13./14. svibanj – Kranjska Gora, UCI C2

15./16. srpanj – Cerkno, UCI C2/državno prvenstvo

2./3. rujan – Soriška planina, UCI C2

23./24. rujan – Maribor, UCI C2

#UniorDHCup

www.uniordownhillcup.com

Pročitajte još:
I ove sezone noviteti na DH stazi Lošinj

Fotografije Klemen Humar

Prati nas