Pravila UCI
14. veljače 2021

UCI je ušao u sezonu s novim pravilima o potrebnim UCI bodovima, startnim listama i uvjetima za organiziranje natjecanja prema COVID protokolu…

Međunarodna biciklistička unija (UCI) ažurirala je kriterije za pravo na start na utrci Svjetskog kupa i potvrdila svoje protokole za Covid-19. Sve u duhu priprema za svjetsku sezonu 2021., koja će, ako sve bude išlo po planu, započeti u travnju utrkama u spustu, a u svibnju utrkama u olimpijskom i kratkom krosu.

Uvedene su određene promjene kako bi se natjecateljima koji lani nisu mogli ili nisu odlučili otputovati na utrku pružilo više šansi za sudjelovanje u utrkama Svjetskog kupa 2021.

Greg Minnaar u Mariboru. Foto Borina Mišica.

UCI bodovanje

Prema ranije važećim pravilima, vozači(ce) su u zadnjih 12 mjeseci morali određeni broj UCI bodova kako bi ostvarili pravo sudjelovanja na utrci Svjetskog kupa, a sada je, uslijed situacije s Covid-19 ažuriran pravilnik Međunarodne biciklističke unije.

Pravilo je ranije vozaču nametalo minimalan broj bodova u određenoj kategoriji, ostvarenih u prethodnoj sezoni: 40 za spustaš(ic)e, 60 za trkače elitne klase u olimpijskom krosu, 80 za muškarce u olimpijskom krosu do 23 godine i 20 za žene do 23 godine u olimpijskom krosu.

Ažuriranje pravila važno je s obzirom na broj vozača koji 2020. nisu mogli putovati na utrku, i tako nisu ostvarili bodove. Istodobno, proširili su pravilo i zato što u Svjetskom kupu ima puno brzih vozača, ali iz nekog drugog razloga nemaju UCI bodove.

Pravila sudjelovanja na utrkama Svjetskog kupa

Start kategorije U23 u Novom Mestu u Moravskoj. Foto Grega Stopar.

Pravilo nastupa u elitnoj kategoriji. Prvih pet (prethodno 10) muškaraca i prvih pet žena rangiranih prema UCI bodovima dobivenim do 3. ožujka 2020. + bodovi osvojeni na Svjetskom kupu u Novom mestu + bodovi osvojeni na Svjetskom prvenstvu u Leogangu, imaju pravo sudjelovanja u elitnoj kategoriji na utrci Svjetskog kupa.

Pravila nastupa na utrci Svjetskog kupa. Najveća novost odnosi se na kategoriju muškaraca do 23 godine. Biciklist koji ima 60 UCI bodova (prema ključu od 3. ožujka 2020. + Svjetski kup u Novom Mestu + SP u Leogangu ) ili biciklist koji ne ispunjava nijedan navedeni kriterij, ali član je UCI ili Elite UCI MTB ima pravo natjecati se.

U spustu se primjenjuje novo pravilo za elitne muške i ženske kategorije. Moguće je sudjelovati u utrci za natjecatelje koji su članovi ekipe registrirane pri Međunarodnoj biciklističkoj federaciji ili ekipe UCI elitne MTB ekipe.

UCI XCO Junior Series. Jedina novost u seriji mladih za Svjetski kup je broj bodova. Za europske bicikliste sada je dovoljno 10 UCI bodova (prethodno 20), a za ostale bicikliste izvan Europe dovoljan je 1 UCI bod. Uvijek, naravno, gledajući trenutnu ljestvicu Međunarodne biciklističke unije.

Ostale informacije dostupne su ovdje .

COVID protokoli

Što se tiče koronavirusa, dokument Međunarodne biciklističke federacije objašnjava, da su protokoli za ublažavanje Covida, uvedeni lani u kolovozu, i dalje na snazi, uključujući i spremnost organizatora događaja u odnosu na sve sigurnosne protokole Covid-19. Ujedno predviđa novčanu kaznu organizatorima ako njihovo događanje ne udovoljava smjernicama Međunarodne biciklističke unije. Sve informacije u vezi s COVID protokolom mogu se naći na uci.org.

Sve dodatne informacije mogu se naći na stranicama Međunarodne biciklističke federacije .

Naslovna fotografija: Grega Stopar

Pročitaj i
Sezona transfera: Linda prešla na Liv, Remi na Giant
Anthony Bilić i Ivan Peruško u 2021. voze za talijansku UCI MTB ekipu

Prati nas