Biznis, SIGNA Sport
26. listopada 2023

Iako sportski dio konglomerata SIGNA ne predstavlja lavovski udio u tvrtki, financijski problemi su mnogo veći i pogađaju i manji dio biciklističke industrije…

Što je dovelo do nesolventnost manjeg dijela jednog od većih holding društava, koje u svom portfelju ima i dio industrije bicikala, to jest značajan je igrač na tržištu bicikala?

Idemo redom. Što je SIGNA?

Poduzeće je nastalo prije više od dva desetljeća, prvo pod imenom Immofina Holding, a tada su jedini posao bile nekretnine. Godine 2006. osnovao ga je vlasnik, Tirolac Rene Benko (46), Potom je bilo preimenovano u SIGNA Holding. S vremenom je tvrtka stekla primat na austrijskom tržištu nekretnina, ulažući prvenstveno u nekretnine visoke kategorije. Ubrzo je uslijedilo širenje izvan austrijskih granica, a Benko i ekipa su svoje urede i nekretnine imali na najelitnijim lokacijama u Beču, Innsbrucku, Münchenu, Luxemburgu, Bolzanu, Berlinu, Hamburgu, Düsseldorfu, Zürichu…

Godine 2013. SIGNA Holdingu je akvizicijom njemačkih sportskih specijalista Karlstad Sports, Karstadt Warenhaus i The KaDeWe Group ušao u posao trgovine, za što se danas govori kako vrijedi oko tri milijarde eura (nekretninski dio procjenjuje se na oko šest milijardi). U 2018. uplovili su u svijet medija i ušli u vlasničku strukturu austrijskih listova Kurier i Kronen Zeitung. Istodobno su odrezali 49 posto vlasničkog udjela Funke Mediengruppe. Prisutni su i u svijetu hrane – vlasnici su lanca restorana (SIGNA Food & Restaurants Group).

Prije sedam godina također i sport te internet

U sportski segment ušli su 2016. godine kupnjom većinskog udjela u tvrtki Outfitter, jednome od najvećih pružatelja sportskih digitalnih sadržaja. Zatim je, kroz kupnju modne internetske trgovine dress-for-less došli do većinskog vlasništva biciklima Internet Stores, koja je imala online trgovine u 14 europskih zemalja. Zatim je uslijedila kupnja njemačkog “outdoor” trgovca Campz, od švedske online tvrtke Addnature te online trgovaca Fahrrad.de i Brügelmann. U međuvremenu su se otisnuli u svijet tenisa i kupili Tennis-Point. Zatim su kupili francuskog trgovca Probikeshop.

SIGNA Holding je sve to i više. Osnivač Rene Benko povukao se u savjetodavni odbor, gdje je predsjednik, a upravu cijelog Holdinga čini pet članova.

SIGNA Sports United (SSU)

Dio svih poslova povezanih uz sportske aktivnosti ili sport općenito objedinjen je pod nazivom SIGNA Sports United (poduzeće za e-trgovinu). To uključuje marke Wiggle, Chain Reaction Cycles, Brügelmann, fahrrad.de, Probikeshop, Nukeproof i Vitus. Upravo ovaj dio cijelog SIGNA carstva je sada najviše na udaru.

Signa Sports United se suočava s financijskim poteškoćama, a prošli je mjesec najavio restrukturiranje, odlazak s Njujorške burze te zaustavio priljev kapitala od 150 milijuna eura od podružnice svog najvećeg dioničara.

Financijske nevolje Signa Sports Uniteda se nastavljaju

Podružnica Internetstores GmbH,kćerina Signa Sports United (SSU), pokrenula je zahtjev za insolventnost (nemogućnost plaćanja) i već je podnijela zahtjev Okružnom sudu u Stuttgartu. jednak zahtjev je prošli tjedan podnio još jedan od glavnih ogranaka SSU-a, Tennis-Point GmbH, koji je također proglasio nesolventnost. Slične zahtjeve za insolventnost pripremaju i drugi financijski subjekti ili drugi pravni subjekti grupe SIGNA Sports United, uključujući SIGNA Sports United N.V. kao matična tvrtka SIGNA Sports United Group.

Podružnica SSU tvrtke Internetstores GmbH sastojao se od kolekcije uglavnom biciklističkih marki s popisom sljedećih internetskih trgovina: Addnature, Bikester, Brügelmann, CAMPZ, Fixie Inc., fahrrad.de, Ortler, Probikeshop, Red Cycling Products, Serious Cycles, Vermont Bikes i Votec.

Što će biti s markama CRC, Nukeproof, Vitus i Wiggle?

Posljednje izvješće društva  Cycling Electric sugerira da Chain Reaction Cycles i Wiggle možda žele ući u samoupravu, situaciju u kojoj trenutna uprava može restrukturirati tvrtku bez potrebe za pozivanjem vanjskih administratora, u najgorem slučaju, primatelja. Tvrtka to tek treba službeno objaviti.

Kada su počeli financijski problemi SIGNA Sports Uniteda?

Početkom listopada SSU je najavio ulagačima da će ubrzati svoju stratešku prilagodbu i program poboljšanja performansi u svjetlu tekućih makroekonomskih prepreka, prevelike ponude na tržištu i ozbiljnih izazova s ​​likvidnošću i profitabilnošću tvrtke. U svom priopćenju za javnost ulagačima, SIGNA Sports United napominje da je “stalni poremećaj” započeo u drugoj polovici prošle godine i utjecao na prvih devet mjeseci financijske godine 2023.

Velike zalihe, manja potražnja

Iako je u priopćenju za javnost navedeno da je tvrtka za to vrijeme primijetila određena poboljšanja na tržištu, potražnja za proizvodima ostala je znatno ispod razine iz 2022. i razine prije koronavirusa. Razine zaliha bile su visoke, a SSU je rekao da je problem sa zalihama “rezultat štetnog učinka na bruto marže tvrtke i povećanja negativnih novčanih tokova”.

Strateška transformacija

U sklopu planirane strateške transformacije, upravni odbor i uprava odlučili su da buduće mjere uključuju racionalizaciju i odgovarajuće dimenzioniranje poslovnih jedinica te gašenje ili likvidaciju neprofitabilnih dijelova grupe. Još nije jasno na koje će dijelove poslovanja utjecati ove mjere, iako SSU posebno spominje svoj segment bicikala, jer se očekuje da će operativni učinak segmenta i dalje zaostajati za očekivanjima uprave.

SIGNA Sport United i otkazivanje suradnje s nekim sportašima

Prekid suradnje prvi je navavio DJ Brandt. Na Instagramu je objavio poruku da više neće voziti za Nukeproof jer su mu raskinuli ugovor. Brandt je imao ugovor s Nukeproofom do kraja 2024. godine te je doveo brend Nukeproof na poznati Red Bull Rampage.

SIGNA Sports United – signa-sportsunited.com.

Naslovna fotografija: SIGNA Sport

Pročitaj i
Tržište: Nukeproof i Wiggle pod upitnikom

Prati nas