Biznis
28. rujna 2023

Marka Greyp uskoro odlazi u povijest, a Porsche najavljuje otvaranje proizvodnje električnih pogona u Hrvatskoj. Keindl sport kažnjen zbog kartelizacije u suradnji s dealerima. Konu od sada kupuj i u Sloveniji…

Koncern Porsche je prije dvije godine preko svoje tvrtke Porsche eBike Performance preuzeo start-up Greyp Bikes od automobilske tvrtke Rimac Grupa. Prvotno su iz Porschea bili najavili da kako će zadržati marku, no ove godine su to odlučili promijeniti. Poslovna jedinica Greyp bit će zatvorena do kraja godine, a očekuje se da će Porsche eBike Performance uskoro proširiti svoje proizvodne kapacitete u Hrvatskoj. 

Poznavateljima tržišta ovaj potez i nije preveliko iznenađenje. Greyp se naime godinama mučio s prodajom svoje prve generacije pedelec modela kod kojih je naglasak bio na povezivosti i aplikacijama, ali ipak geometrija okvira bila je zastarjela u odnosu na današnje trendove. Nedavno su završili i svoj prvi moderan e-bajk, model Zaney, no još ga nisu ponudili na tržištu. 

Više: Predstavljamo: Greyp Zaney

Neslužbeno je najavljeno pokretanje proizvodnje električnih pogona u Hrvatskoj, no za sada jedino možemo pratiti medijske spekulacije koje mahom nisu potvrđene. No kako doznajemo, Porsche planira u Hrvatskoj pokrenuti proizvodnju pod vlastitom markom. Tvrtka je inače nedavno preuzela proizvođača električnih motora Fazua, pa i to može biti znakovita informacija, mada nitko nije potvrdio da bi se Fazua proizvodila u Hrvatskoj. Naprotiv, naši izvori kažu kako se u Hrvatskoj planira proizvodnja e-pogona pod markom Porsche, a činjenica je kako oni raspolažu i tehnologijama i proizvodima iz Fazue.

Nadamo se da će ovo biti dobra vijest za djelatnike zaposlene u Svetoj Nedelji jer je puno lakše očekivati dobre rezultate (i radna mjesta) od ovoga poslovnog koncepta koji je uostalom i srodan filozofiji Rimca, to jest ponudi vrhunskih komponenti (baterije) uz sporedni razvoj finalnog proizvoda (automobil).

Više o tome pročitaj na novilist.hr (gdje netočno pišu da će tamo proizvoditi e-bicikle, no za sada koliko znamo nema takvih najava), a o marki Fazua, u vlasništvu Porschea (ako slučajno već ne znaš za ove izvrsne e-motore) informiraj se na njihovom web odredištu

Extreme Vital prodaje Kone u Sloveniji

Još jedan legendarni brend pronašao je put u trgovine Extreme Vital. Riječ je o marki Kona. Ponuda je za sada reducirana, no uskoro će repertoar zasigurno biti bogatiji . Do sada su brojni slovenski kupci nabavljali Kone kod dugogodišnjeg zagrebačkog distributora Ciklo-centra. Više o ponudi provjeri na  extremevital.com.  

Keindl sport platio financijsku kaznu radi namještanja maloprodajnih cijena

Najvećeg hrvatskog trgovca biciklima Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja kaznila je s 281.836,88 eura jer je od 17. rujna 2013. do 1. lipnja 2018. s petnaestak maloprodajnih partnera u Hrvatskoj nelegalno sklapao sporazume kojima su bile utvrđivane minimalne maloprodajne cijene. Više pročitaj na tportal.hr

McLaren se vraća u biciklizam

Britanski proizvođač sportskih vozila vraća se biciklizmu. Ne tako davno su bili sponzori biciklističke ekipe Bahrein Merida, a sada su odlučili preuzeti propali ili bankrotirani nizozemski brend bicikala Van Moof. Više o tome pročitaj na brujulabike.com.

Uskoro ističe patentna zaštita za DW-Link 

Zaštita patenta za DW-Link je pred krajem. Što to znači za industriju brdskih bicikala? Američki patent broj 7128329 istječe 29. rujna 2023. Dok malo ljudi izvan svijeta dizajna brdskih bicikala poznaje ovaj patent po broju, potrošači su vjerojatno upoznati s njegovim “uličnim” nazivom: DW-Link. Dizajner i inženjer Dave Weagle patentirao je visoko cijenjeni dizajn suspenzije 2003. godine, a ove godine slavi 20. obljetnicu. Obljetnica također označava kraj američke patentne zaštite. Više pročitaj na singletracks.com.

HoheAcht odlazi u Bugarsku

Unatoč tome što je svoj relativno mladi brend e-bicikala nazvao HoheAcht, prema regiji u Njemačkoj u kojoj se nalazi, dobavljač bicikala Technibike GmbH odlučio je napustiti svoj proizvodni pogon u Stassfurtu u Njemačkoj i preseliti se u istočnu Europu – točnije u Bugarsku.

Za Technibike, čiji su brendovi HoheAcht, Pyro-Bikes i Cooper, i dalje je važno da se što veći dio proizvodnog lanca nalazi u Njemačkoj i Europi. No, potrebno je tražiti i ekonomski prihvatljiva rješenja, jer je cjelokupna proizvodnja u Njemačkoj po konkurentnim cijenama nemoguća. Više pročitaj na bike-eu.com.

Bouchard-Hall novi direktor marke POC

Bivši američki predstavnik na velodromu na Olimpijskim igrama u Sydneyu, Derek Bouchard-Hall, postao je izvršni direktor švedskog proizvođača kaciga, naočala i zaštitne opreme. Bouchard-Hall je bio izvršni direktor brenda Assos u SAD-u i direktor u veletrgovini Wiggle. bikebiz.com.

Canyon otvario laboratorij za inovacije

Canyon Bicycles otvorio je laboratorij za inovacije u svom sjedištu u Koblenzu u Njemačkoj, najavljujući novi pristup marke razvoju proizvoda. Novi vrhunski objekt zapošljava Canyonov tim inženjera i dizajnera bicikala koji su zaduženi za nastavak uspjeha tvrtke i dodavanje novih patenata na više od 300 patenata koje tvrtka već posjeduje. Više pročitaj ovdje.

Specialized otvorio flagship store usred Münchena

Big S otvorio je jednu od najvećih novih konceptnih trgovina u Njemačkoj. Na više od 1000 četvornih metara izložbenog prostora i 300 četvornih metara za servis bit će izloženi svi modeli bicikala Specialized. Više pročitaj na sazibike.de.

Naslovna fotografija Porsche eBike Performance

Prati nas