27. srpnja 2021

Nakon što je noć ranije padala kiša, olimpijska utrka u krosu je skraćena. Svjetska prvakinja iz 2017. odradila je pravu simultanku…

Jutrošnji uvjeti na stazi Izu bili su potpuno drugačiji nego u jučerašnjoj muškoj utrci. Prašnjavu i sklisku površinu zamijenilo je malo blata, masnog korijenja, par stupnjeva u zraku manje i velika vlaga. Najviše su se našli Švicarci, a neki od glavnih favorita za medalje podlegli su pritisku Olimpijskih igara.

Ženska utrka sezone 2021

Šviocarke su rano jutros potpuno dominirale olimpijskom scenom! Zlato, srebro i broncu podijelile au Jolanda Neff, Sina Frei i Linda Indergand.

Nakon startnog kruga Jolanda Neff je povela, a za njom trostruka svjetska prvakinja Francuskinja Pauline Ferrand Prevot, koja je ubrzo pala, izgubila gotovo pola minute i s mukom tražila pravi tempo. Tako je na drugu poziciju izbila postala Britanka Evie Richards sa zaostatkom od 18 sekundi. Treću poziciju držala je ove godine nepobjediva 21-godišnja Francuskinja Loana Lecomte .

Jolanda Neff vozila je svojim tempom. Na spustovima bez grešaka, uzbrdo po blatu je nekoliko puta zamalo sišla s bicikla, ali još uvijek samouvjereno je krstarila između drveća i kamenja.

Jolanda Neff ubrzava

Jolanda Neff (foto: UCI)

Švicarka je u treću rundu ušla s minutom prednosti. Borba za drugo mjesto vodila se između njezinih sunarodnjaka Sine Frei i Linde Indergand te Francuskinje Ferrand Prevot. Inicijativu je tada preuzela Sina Frei, koja je prestigla Francuskinju neposredno prije skoka koji je dan ranije bio koban za velikog favorita Nizozemaca Mathieua van der Poela (za žene su  ipak ispod ovog skoka zbog sigurnosti ostavili drvenu rampu). Na mjerenju međuvremena trećeg kruga susjeda Tanja Žakelj zaostajala je za odećom gotovo pet minuta i vozila se na 23. mjestu, odmah iza veteranke, Poljakinje Maje Włoszczowske. Pauline Ferrand Prevot polako je skliznula u poretku, dok je njena sunarodnjakinja Loana Lecomte napredovala pomaknula i “povukla” Nizozemke Anne Tauber i Anne Terpstra. Iz pozadine im se polako približavala mađarska debitantica Kata Blanka Vas.

Kad stvari ne idu prema planu i pritisak je prevelik

Olimpijska prvakinja iz Rija 2016. Jenny Rissveds odvezla je utrku odmah iza prvih deset i nije izgledalo kao da može napredovati u poretku.

Pauline Ferrand Prevot nije uspijevala voziti po planu, greške su se redale jedna za drugom i u četvrtom krugu Francuskinja je skliznula još dalje u poretku. Bilo je problema i s Jenny Rissveds, probušila je gumu neposredno prije zadnjeg kruga i zaostajala gotovo pet minuta.

Jolanda Neff pojačava ritam

U posljednjem kolu Jolanda neff ušla je s vodstvom od minute i 27 sekundi ispred zemljakinja Linde Indergand i Sine Frei. Loana Lecomte već je zaostajala za četvrtim mjestom 2 minute i 15 sekundi. Anne Terpstra bila je „zaljepljena“ za njen stražnji kotač, a Kata Blanka Vas, treća sa Svjetskog prvenstva u ciklokrosu u kategoriji do 23 godine, vozila je na šestom mjestu.

Jolanda Neff  je krstarila prema zlatnoj medalji, a Linda Indergand i Sina Frei “dogovorile” su se za preostale dvije. Na kraju je Jolanda Neff osvojila zlato i ponovno osvojila žensku olimpijsku medalju za Švicarsku nakon 2000. godine (Barbara Blatter bila je srebrna u Sydneyu). Sina Frei, sa zaostatkom od minute i 11 sekundi te  Linda Indergand, s minutom i 16 sekundi zaostatka pobrinule su se za švicarski komplet medalja. A u čemu je tajna trostruke švicarske pobjede? Možda tajnu zna njihov tehnički trener Oscar Saiz Castane?

Tanja Žakelj nije uspjela popraviti rezultate iz Londona (10. mjesto) i Rija (13. mjesto) te je jutros završila na 21. mjestu.

Rezultati

Foto: UCI

Pročitaj i
Tokio 2020 Report: Pidcock osvojio olimpijsko zlato!

Prati nas