Bike park Tršće “Ciklocentar” Human Fish Gravel SloEnduro
26. srpnja 2021

Sedme olimpijske igre u kojima sudjeluju brdski biciklisti(ce) jutros su svjedočile vrhunskoj utrci u muškoj konkurenciji doista zahtjevnoj stazi. U prvih deset nema gotovo nikakvih iznenađenja, uz smolu dvojice favorita za medalje…

Startni krug i sedam puta 4100 metara sa 150 visinskih metara uspona po krugu. To je Izu linija u Izu City, u prefekturi Shizuoka. Staza je uistinu tehnička i izazovna čak i za najspremnijeg natjecatelja, a krije dva glavna neprijatelja: prašnjavu podlogu i stjenovite dijelove na spustu.

Naj utrka ove godine!

Pidcock, Flueckiger i Valero Serrano – to je raspodjela medalja u muškoj konkurenciji olimpijskog krosa na ovogodišnjim Igrama.

Početna runda pripala je Nizozemcu Milanu Vaderu. Iza njega, Francuz Victor Koretzky i Švicarac Mathias Flueckiger vodili su u startnom krugu utrke godine, duljine 1,3 kilometra.

Tada je u prvom pravom krugu inicijativu preuzeo Brazilac Henrique Avancini koji se najbrže probio kroz prvi tehnički uspon. Sredinom prvog kruga rastegla se skupina od petnaest natjecatelja, a iz pozadine, sastartnim brojem 29, a Britanac Thomas Pidcock polako se probijao prema naprijed. Uslijedio je brzi stjenoviti spust i konkretni drop kojega se ne bi posramili ni natjecatelji u spustu. Ovaj je bio koban za jednog od glavnih pretendenata na olimpijsku medalju. Nizozemac Mathieu van der Poel, nezgodno je pao (edit: u međuvremenu je povedena cijela debata o tome je li se tamo trebala nalaziti drvena rampa ili ne), neko vrijeme sjedio u travi, držao se za zglob, ali potom nastavio loviti najbolje.

U drugom krugu bez taktike

Nakon prvog kruga formirala se skupina s pet vodećih: Avancini, Vader, Flueckiger, Koretzky osvajač zlatne medalje iz Rija 2016., Švicarac Nino Schurter. Tada je Švicarac skočio, malo ubrzao tempo i napravio nekoliko sekundi razlike. Avancini to nije mogao pratiti i pao je na sedmo mjesto. Pidcock se pridružio vodećiama i ubrzo, ali samo na kratko, prešao u vodstvo.

Flueckiger, Pidcock i Schurter ušli su zajedno u treću rundu. Četiri sekunde iza njih bili su Koretzky i Novozelanđanin Anton Cooper, a slijedili su ih Čeh Ondrej Cink, Milan Vader i Južnoafrikanac Alan Hatherly s 20 sekundi zaostatka. Mathieu van der Poel je zaostajao više od minute.

Švicarac i dalje prednjači

Utrku počinje kontrolirati Flueckiger. Slijedili su ga Pidcock i Schurter. Tada Schurter skače, Pidcock čini manju pogrešku i zaostaje nekoliko sekundi. Tada se Pidcock probija u prvi plan na spustu i prije djela gdje je van der Poel pao, otpušta kočnice te preuzima vodstvo. Švicarci ga slijede, Cooper je na solidnom četvrtom mjestu, a Ondrej Zink na petom mjestu s ruba prvih deset.

Britanac ubrzava

Thomas Pidcock diktira visok tempo i bježi dobrih pet sekundi Mathiasu Flueckigeru, Schurter s problemima zaostaje 15 sekundi. Tri kruga do kraja, Pidcock ima sekundu više prednosti u odnosu na Flueckigera, a trojac Schurter, Cooper i Koretzky zaostaju gotovo 40 sekundi. Cink je također dobio pet sekundi više zaostatka.

Pidcock i Schurter (foto: UCI)

Švicarac zapinje, Čeh ima smolu, borbeni Španjolac

Prekretnica kada Flueckiger izgubi kontakt s Pidcockom dogodila se u drugoj trećini pete runde. Švicarac sklizne s bicikla na strmom usponu i gubi ritam. U borbi za broncu sada su četvorica: Cooper, Koretzky, Schurter i Cink, koji zaostaju gotovo 50 sekundi. Mathieu van der Poel ulazi  u boks i završava olimpijski san. Bolovi u desnoj strani bili su očito prejaki.

U pretposljednjoj rundi Ondrej Cink intervenira u borbi za broncu i pokušava razbiti skupinu sa Schurterom i Cooperom. Gotovo uspijeva, ali ubrzo nakon toga očekuje ga prokletstvo probušene gume. Ondrej Cink utrku završava razočaran zbog probušene gume.

Još jedna runda do kraja, a Španjolac David Valero Serrano silovitim tempom probija se iz pozadine. Serrano pritiska svom snagom i prisiljava Schurtera na pogreške, a Britanac Thomas Pidcock u vodstvu priprema se za svoj najveći uspjeh, jer Flueckiger već kasni 21 sekundu.

Thomas Pidcock !

Veliki pobjednik i sedmi osvajač zlatne olimpijske medalje je dvadesetjednogodišnjak koji će 30. srpnja napuniti dvadeset dvije godine.  Thomas Pidcock, dječak koji je nedavno izjavio da je rođen za utrkivanje brdskim biciklima. Dvadeset sekundi zaostatka i srebrna medalja za 32-godišnjeg Švicarca i ovogodišnji broj 1 u Svjetskom kupu Mathias Flueckiger, te bronca za najborbenijeg vozača današnje utrke i drugi Španjolac koji je osvojio broncu na Igrama (2016. to je bio Carlos Coloma) David Valero Serrano. Serrano je zaostajao 34 sekunde. Nezahvalno četvrto mjesto osvojio je olimpijski prvak iz Rija, Švicarac Nino Schurter sa 43 sekunde zaostatka, a peto mjesto osvojio je Francuz Victor Koretzky s tri sekunde više .

Kao zanimljivost: veteran s najviše nastupa na Olimpijskim igrama, Nijemac Manuel Fumić, koji se danas natjecao u njegovih pet utakmica, utrku je završio na 28. mjestu (+7: 14) i na kraju završava zaista bogatu profesionalnu karijeru ove sezone!

Rezultati

Foto: UCI

Pročitaj i
OI Tokio 2020: Sve o utrci svih utrka

“On-off
Bike park Tršće “Ciklocentar” Human Fish Gravel SloEnduro
Prati nas