Olimpijske Igre, proga IZU
25. srpnja 2021

Najbolji svjetski MTB biciklisti i biciklistice aklimatiziraju se na vruće i vlažno japansko ljeto. U ponedjeljak i utorak na rasporedu su utrke u olimpijskom krosu…

Napokon je došao red na Tokio 2020. I to sa zakašnjenjem od godinu dana. U ponedjeljak 26. srpnja i u utorak 27. srpnja navijamo za najbolje sportaš(ic)e u olimpijskom krosu

Tokio 2020: Staza

Nije prirodna, dakle umjetno je izrađena. Brojni kameni odsjecimjestimice s dvije paralelne trase, dropovi, oštri zavoji, mostići, kratki i strmi usponi. Krug će biti vrlo selektivan, a s obzirom na sušno razdoblje, neće biti skliskih stijena, već pješčanih zavoja i “bandi” iz zemlje. Takvi detalji, uz vrućinu, naravno, mogu biti glavni elementi selekcije.

Grafička shema IZU linije. Staza je smještena nedaleko od velodroma. Foto olympic.com.

Video: Tokio 2020 “test event”

Upoznaj stazu sa Sergiom Mantecónom Gutiérrezom koji je već sudjelovao na Igrama u Londonu 2012. Riječ je o snimci kruga s Tokio 2020 “test eventa”.

Vremenska prognoza?

Vruće i puno vlage. U ponedjeljak, kada je zakazana utrka za muškarce, prognoziraju do 31 stupanj s mogućnošću kratkotrajnih oborina i oko 60 posto vlage u zraku. Drugim riječima, bit će sparno. Utrku za žene, planiranu za utorak, obilježit će djelomice oblačno vrijeme s mogućnošću nevremena. Očekuje se da će stupnjevi biti kao i dan prije, a vlaga će porasti na 70 posto. Provjeri detalje na weather.com.

Muški olimpijski prestiž

Malo ćemo “nabadati”, ali prvih sedam pretendenata na pobjedu i zlatnu olimpijsku medalju u muškoj kategoriji su: Švicarac Mathias Flueckiger, pobjednik na posljednje dvije utrke Svjetskog kupa, on je u vrhunskoj formi, Nizozemac Mathieu van der Poel, koji je nakon osme etape taktički odustao od cestovne utrke po Francuskoj. Tamo je nekoliko dana nosio žutu majicu, aodustao je radi priprema za ovogodišnju utrku svih olimpijskih kros utrka.

Čudesni britanski dječak Thomas Pidcock, prošlogodišnji svjetski prvak u kategoriji do 23 godine, a i svjetski prvak u ciklokrosu. Brazilac Henrique Avancini, koji je zbog priprema za Igre propustio posljednje dvije utrke Svjetskog kupa, te branitelj olimpijskog zlata iz Rija, Švicarac Nino Schurter. Potonjem ovogodišnja sezona nije išla po planu, propustio je i nacionalno prvenstvo, ali jedan je od najuspješnijih brdskih biciklista u posljednjem desetljeću i pol te će se sigurno željeti dokazati i ponoviti rezultat svog vječnog rivala, Francuza Juliena Absalona. Osim njih, tu su i Čeh Ondrej Zink, “zauvijek drugi” ove godine, i pobjednik utrke u Albstadtu, Francuz Victor Koretzky.

Nino Schurter, pobjednik Rija 2016. Foto UCI.

Borba za žensku zlatnu medalju

U ženskoj konkurenciji kladimo se na Francuskinju Loanu Lecomte. Ona je ove godine prava kraljica olimpijskog krosa, nenadmašna u Svjetskom kupu, aktualna nacionalna prvakinja, a procjenjujemo da će joj odgovarati izuzetno tehnički zahtjevna staza u Tokiju koja je. Još jedna kandidatkinja za zlatnu medalju je braniteljica titule u Riju, Šveđanka Jenny Rissveds kojoj posljednjih nekoliko sezona i nije baš išlo najbolje.

Njezina je forma eskalirala na ovogodišnjem Svjetskom kupu, na posljednjoj utrci dobila je potvrdu gdje joj je mjesto što je najvažnije za moral. Podsjetimo, Jenny Rissveds je nakon Olimpijskih igara, u paru sa sportskim direktorom svoje tadašnje ekipe Thomasom Friscknechtom, osvojila poznati Absa Cape Epic. Potom je zapala u krizu, propustila sezonu i pol, vratila se polako i mukotrpno, promijenila ekipu i suradnike, uključujući i tehničke dobavljače, i nije čudo da je ove godine bila savršeno pripremljena!

Francuskinja Pauline Ferrand Prevot je najtrofejnija natjecateljica u ovogodišnjoj olimpijskoj utrci. Svjetska prvakinja iz 2015. (te je godine osvojila tri svjetska naslova: cestovni, ciklokros i olimpijski kros), Svjetsko XC prvenstvo osvajala je potom 2019. i 2020. Ove sezone je “zauvijek druga”, što uključuje i nacionalno prvenstvo, a ovo bi prokletstvo mogla srušiti u Tokiju. Godina 2016. bila je njezino krizno razdoblje, a ovogodišnja zlatna pobjeda bila bi melem na rane.

Kao četvrtu u izboru za olimpijsku medalju istaknuli bismo Australku Rebeccu McConnell, koja drugu sezonu proživljava trkačko proljeće i uvijek je blizu vrha, ali nikada ne dolazi do najviše stepenice. Dalje, iako se nedavno ozlijedila i sezona ove godine nije baš briljantna, Švicarka Jolanda Neff također pripada tom uskom krugu favorita. S obzirom na prilično tehničke i brze spustove na stazi u Tokiju, Joli je zasigurno najuvjerljivija. Također će biti zanimljivo vidjeti bivšu svjetsku prvakinju, Amerikanku Kate Courtney, koja se nakon ozljede povukla u domovinu, posvetila se treningu i propustila neke važne utrke.

Video: Trasa OI 2020 iz vizure drona

Povijest brdskog biciklizma na Olimpijskim igrama

Brdski biciklizam je prvi put predstavljen na Olimpijskim igrama 1996. u Atlanti, Sjedinjene Države. Tada je, prigodno, kros dobio pridjev olimpijski.

Prvi olimpijski prvaci bili su Nizozemac Bart Brentjens i Talijanka Paola Pezzo. Potonja je potom osvojila naslov olimpijske prvakinje u Sydneyu 2000. godine. U muškoj je konkurenciji zlato u Australiji osvojio tadašnje “čudo” iz francuske škole Little Mig, Miguel Martinez .

Francuska je 2004. obranila svoju zlatnu medalju. To je postigao Julien Absalon, daleko najtrofejniji natjecatelj u Svjetskom XC kupu sa 33 pobjede. U ženskoj konkurenciji zlato je osvojila kraljica krosa, Norvežanka Gunn-Rita Dahle (u to vrijeme nije bila Flesja), natjecateljica koja je u svojoj karijeri ostvarila 30 pobjeda u Svjetskom kupu (prva 1996. na Havajima i zadnja 2018. u Andori!).

U Pekingu 2008. Julian Absalon je opet odnio olimpijsko zlato, a Sabine Spitz iz Njemačke postala je olimpijska prvakinja.

U Londonu 2012. zlato je osvojio Jaroslav “češka lokomotiva” Kulhavy, a u ženskoj konkurenciji je dominirala Francuskinja Julie Bresset .

Godine 2016. u Riju očekivali smo dvoboj titana Švicaraca Nina Schurtera i Francuza Juliena Absalona. Absalon nije imao svoj dan, a Nino Schurter je sezonu iz snova okrunio naslovom olimpijskog prvaka, jer je osvojio ukupni poredak Svjetskog kupa u krosu i postao svjetski prvak u Novem Mestu u Moravskoj. U ženskoj konkurenciji tadašnja aktualna svjetska prvakinja u kategoriji do 23 godine, Šveđanka Jenny Rissveds, dominirala je i osvojila zlato.

Julie Bresset, London 2021. Foto: Aleš Fevžer

Naslovna fotografija olympic.com.

Prati nas