Kenda DH Pohorje
Bike park Sljeme Human Fish Gravel SloEnduro OglasivaciHR
30. kolovoza 2021

Malo je tko očekivao četrdesetogodišnjaka kao novog vlasnika zlatne medalje. Žensko seniorsko zlato vratila je Myriam Nicole, a susjeda Monika Hrastnik vrhunskom je vožnjom došla do drvene medalje…

Preksinoć je kiša pomalo isprala prašinu sa staze Black Snake u Bikeland Bike Parku, ali ostale su duboko urezane rupe. Staza, koja se u svakom slučaju smatra jednom od najtežih trasa za MTB spust, bila je jučer jedina prepreka natjecatelji(ca)ma na putu do naslova svjetskih prvaka. U elitnoj ženskoj konkurenciji natjecateljice su pokazale izvanredne vožnje i uvelike poboljšale svoja kvalifikacijska vremena. U muškoj konkurenciji slično: Nastupi kakve dugo nismo vidjeli.

Seniorke DH: Francuskinja ili Francuskinja?

Svoje drugo svjetsko zlato u MTB spustu osvojila je jučer Francuskinja Myriam Nicole. Kako je tekla utrka?

Prvo od boljih vremena postavila je Norvežanka Mille Johnset. Zatim su oči bile uprte u pobjednicu kvalifikacijske vožnje, Austrijanku Vali Höll. Nekadašnja svjetska juniorska prvakinja (prvu utrku Svjetskog kupa vozila je 2018. na Lošinju) bila je iznimno brza i stekla je dobrih osam sekundi prednosti na polovici staze, ali je proklizala preko korijena u strmom, uskom dijelu, izgubila prednost i zaradila dodatnih osam sekundi zaostatka. Sljedeća kandidatkinja za medalju bila je Britanka Tahnee Seagrave, sa stabilnom vožnjom i manjim pogreškama, a u finišu je osigurala prednost od četiri desetinke sekunde s vremenom 4: 16,024 i preuzela vodstvo.

Marine Cabirou

Kada se na stazu otisnula Francuskinja Marine Cabirou, koja se do sada nije najbolje snašla u ovogodišnjoj sezoni Svjetskog prvenstva, pokazalo se da će njezina međuvremena biti izvrsna. Do cilja je stigla s više od četiri sekunde prednosti u odnosu na Britanku. Na startu su bila još tri natjecateljice.

Val di Sole, Monika Hrastnik
Monika Hrastnik

Prva se na Crnu zmiju otisnula Slovenka Monika Hrastnik. Nije bila brža u gornjem dijelu u usporedbi s Marine Cabirou. Međutim, uspjela je vrlo brzo proći donji dio i s zaostatkom od četiri sekunde završiti na trenutnom drugom mjestu. Odmah iza Monike došao je red na braniteljicu naslova iz Leoganga i njezinu ekipnu kolegicu iz Dorval AM. Švicarka Camille Balanche postigla je slična vremena u gornjem dijelu kao Monika, ali bila je za nijansu brža od najbolje slovenske spustašice i uvrstila se točno ispred nje.

Myriam Nicole

O Monikinom mjestu na postolju odlučila je na kraju Myriam Nicole koja je posljednja izašla na stazu. Sva četiri međuvremena bila su zelena, a ona je s velikom prednošću stigla u cilj i osvojila naslov svjetske prvakinje s vremenom 4: 06.243. Tako je nakon 2019. godine, kada je osvojila zlato u Mont Sainte Anneu u Kanadi, svojoj kolekciji u Dolini sunca dodala još jednu zlatnu medalju.

Redoslijed: Myriam Nicole, Marine Cabirou, Camille Balanche i na četvrtom mjestu Monika Hrastnik.

Rezultati

Seniori DH: I… tko je najveći?

Južnoafrikanac Greg Minnaar, koji će 13. studenog proslaviti 40. rođendan, najbrže je svladao Crnu zmiju (3: 28.963) i osigurao svoj četvrti naslov svjetskog prvaka, 18 godina nakon prvog koji je osvojio 2003. u švicarskom Luganu! Minnaar koji inače ima 22 pobjede u Svjetskom kupu osvojio je titulu najboljeg 2012. (Leogang) i 2013. (Pietermaritzburg).

Drugo mjesto osvojio je aktualni prvak Francuske Benoit Coulanges s zaostatkom od 0,227 sekundi, a bronca je pripala Australcu Troyu Brosnanu. Potonjeg je od zlata dijelilo 0,441 sekunde. Branitelj naslova iz Leoganga 2020, Britanac Reece Wilson, osvojio je 15. mjesto.

Rezultati

Juniorke DH: Kad europskoj tituli dodaš svjetsko zlato!

Mlada talentirana Bugarka Izabela Jankova slavila je suvereno i poboljšala svoje pobjedničko vrijeme iz kvalifikacija za nešto manje od osam sekundi. Za stazu Black Snake trebalo joj je 4 minute 30 sekundi i devet desetina. Srebro je otišlo u Norvešku s Kine Haug, koja je zaostala 10,8 sekundi za pobjednicom. Broncu je osvojila Kanađanka Gracey Hemstreet (+13.245). Jankova je u međuvremenima imala zelenu boju. Norvežanka Haug, nakon lošeg prvog mjerenja, bila je tek deveta, ali odlično je odvezla donji dio, što je bilo dovoljno da je u cilju bila brža od kanadskog Hemstreeta.

Rezultati

Juniori DH: Bivši freerider postao najbolji spustaš na svijetu!

Kanađanin Goldstone Jackson je u svojoj prvoj sezoni u Mariboru okusio pobjedu u utrci Svjetskog kupa, a sada je sjajna polusezona okrunila naslov svjetskog prvaka. Naslov mu je pružio fantastično vođeno dno. Njegovo vrijeme u cilju bilo je 3: 37,097, a bio je 1,812 sekundi brži od Britanca Jordana Williamsa. Treće mjesto pripalo je Novozelanđaninu Lachlanu Stevensu Mcnabu (+3.560). Branitelj naslova Irac Oisin O’Callaghan bio je prvi u prva tri puta, ali je napravio nekoliko grešaka na dnu i završio peti s vremenom od 6.218 sekundi.

Rezultati

Naslovna fotografija Greg i Myriam): UCI :: Fotomontaža: Klavdij Blažko / Grega Stopar

Pročitaj i
SP Val di Sole Report: Živio kralj Nino!
SP Val di Sole Report: Naši juniori solidni!

Bike park Sljeme OglasivaciHR Human Fish Gravel SloEnduro
Prati nas