30. kolovoza 2021

Malo je tko očekivao četrdesetogodišnjaka kao novog vlasnika zlatne medalje. Žensko seniorsko zlato vratila je Myriam Nicole, a susjeda Monika Hrastnik vrhunskom je vožnjom došla do drvene medalje…

Preksinoć je kiša pomalo isprala prašinu sa staze Black Snake u Bikeland Bike Parku, ali ostale su duboko urezane rupe. Staza, koja se u svakom slučaju smatra jednom od najtežih trasa za MTB spust, bila je jučer jedina prepreka natjecatelji(ca)ma na putu do naslova svjetskih prvaka. U elitnoj ženskoj konkurenciji natjecateljice su pokazale izvanredne vožnje i uvelike poboljšale svoja kvalifikacijska vremena. U muškoj konkurenciji slično: Nastupi kakve dugo nismo vidjeli.

Seniorke DH: Francuskinja ili Francuskinja?

Svoje drugo svjetsko zlato u MTB spustu osvojila je jučer Francuskinja Myriam Nicole. Kako je tekla utrka?

Prvo od boljih vremena postavila je Norvežanka Mille Johnset. Zatim su oči bile uprte u pobjednicu kvalifikacijske vožnje, Austrijanku Vali Höll. Nekadašnja svjetska juniorska prvakinja (prvu utrku Svjetskog kupa vozila je 2018. na Lošinju) bila je iznimno brza i stekla je dobrih osam sekundi prednosti na polovici staze, ali je proklizala preko korijena u strmom, uskom dijelu, izgubila prednost i zaradila dodatnih osam sekundi zaostatka. Sljedeća kandidatkinja za medalju bila je Britanka Tahnee Seagrave, sa stabilnom vožnjom i manjim pogreškama, a u finišu je osigurala prednost od četiri desetinke sekunde s vremenom 4: 16,024 i preuzela vodstvo.

Marine Cabirou

Kada se na stazu otisnula Francuskinja Marine Cabirou, koja se do sada nije najbolje snašla u ovogodišnjoj sezoni Svjetskog prvenstva, pokazalo se da će njezina međuvremena biti izvrsna. Do cilja je stigla s više od četiri sekunde prednosti u odnosu na Britanku. Na startu su bila još tri natjecateljice.

Val di Sole, Monika Hrastnik
Monika Hrastnik

Prva se na Crnu zmiju otisnula Slovenka Monika Hrastnik. Nije bila brža u gornjem dijelu u usporedbi s Marine Cabirou. Međutim, uspjela je vrlo brzo proći donji dio i s zaostatkom od četiri sekunde završiti na trenutnom drugom mjestu. Odmah iza Monike došao je red na braniteljicu naslova iz Leoganga i njezinu ekipnu kolegicu iz Dorval AM. Švicarka Camille Balanche postigla je slična vremena u gornjem dijelu kao Monika, ali bila je za nijansu brža od najbolje slovenske spustašice i uvrstila se točno ispred nje.

Myriam Nicole

O Monikinom mjestu na postolju odlučila je na kraju Myriam Nicole koja je posljednja izašla na stazu. Sva četiri međuvremena bila su zelena, a ona je s velikom prednošću stigla u cilj i osvojila naslov svjetske prvakinje s vremenom 4: 06.243. Tako je nakon 2019. godine, kada je osvojila zlato u Mont Sainte Anneu u Kanadi, svojoj kolekciji u Dolini sunca dodala još jednu zlatnu medalju.

Redoslijed: Myriam Nicole, Marine Cabirou, Camille Balanche i na četvrtom mjestu Monika Hrastnik.

Rezultati

Seniori DH: I… tko je najveći?

Južnoafrikanac Greg Minnaar, koji će 13. studenog proslaviti 40. rođendan, najbrže je svladao Crnu zmiju (3: 28.963) i osigurao svoj četvrti naslov svjetskog prvaka, 18 godina nakon prvog koji je osvojio 2003. u švicarskom Luganu! Minnaar koji inače ima 22 pobjede u Svjetskom kupu osvojio je titulu najboljeg 2012. (Leogang) i 2013. (Pietermaritzburg).

Drugo mjesto osvojio je aktualni prvak Francuske Benoit Coulanges s zaostatkom od 0,227 sekundi, a bronca je pripala Australcu Troyu Brosnanu. Potonjeg je od zlata dijelilo 0,441 sekunde. Branitelj naslova iz Leoganga 2020, Britanac Reece Wilson, osvojio je 15. mjesto.

Rezultati

Juniorke DH: Kad europskoj tituli dodaš svjetsko zlato!

Mlada talentirana Bugarka Izabela Jankova slavila je suvereno i poboljšala svoje pobjedničko vrijeme iz kvalifikacija za nešto manje od osam sekundi. Za stazu Black Snake trebalo joj je 4 minute 30 sekundi i devet desetina. Srebro je otišlo u Norvešku s Kine Haug, koja je zaostala 10,8 sekundi za pobjednicom. Broncu je osvojila Kanađanka Gracey Hemstreet (+13.245). Jankova je u međuvremenima imala zelenu boju. Norvežanka Haug, nakon lošeg prvog mjerenja, bila je tek deveta, ali odlično je odvezla donji dio, što je bilo dovoljno da je u cilju bila brža od kanadskog Hemstreeta.

Rezultati

Juniori DH: Bivši freerider postao najbolji spustaš na svijetu!

Kanađanin Goldstone Jackson je u svojoj prvoj sezoni u Mariboru okusio pobjedu u utrci Svjetskog kupa, a sada je sjajna polusezona okrunila naslov svjetskog prvaka. Naslov mu je pružio fantastično vođeno dno. Njegovo vrijeme u cilju bilo je 3: 37,097, a bio je 1,812 sekundi brži od Britanca Jordana Williamsa. Treće mjesto pripalo je Novozelanđaninu Lachlanu Stevensu Mcnabu (+3.560). Branitelj naslova Irac Oisin O’Callaghan bio je prvi u prva tri puta, ali je napravio nekoliko grešaka na dnu i završio peti s vremenom od 6.218 sekundi.

Rezultati

Naslovna fotografija Greg i Myriam): UCI :: Fotomontaža: Klavdij Blažko / Grega Stopar

Pročitaj i
SP Val di Sole Report: Živio kralj Nino!
SP Val di Sole Report: Naši juniori solidni!

Prati nas