Ciklokros, svetovno prvenstvo
1. veljače 2021

Svjetsko prvenstvo u četiri kategorije, ove godine bez juniora, i četiri svjetska prvaka iz Nizozemske. Savršen dan za bicikliste u karakterističnim narančastim dresovima…

Blatna, ali ipak brza staza, u dijelovima vrlo skliska i u dobrom dijelu prekrivena dubokim pijeskom i s prokleto strmim usponom, najviše je odgovarala Nizozemkama i Nizozemcima. Bez obzira na to što su se natjecali u primorskom gradu Ostendeu u Belgiji, na gotovo domaćem terenu najboljih belgijskih vozača ciklokrosa. Subotnji i nedjeljni program popratili su pravi vremenski uvjeti za ciklokros. Niske temperature, tek iznad ledišta, i slaba kiša.

Malo po pijesku, malo morem. U prvom planu Wout van Aert.

Muškarci elite

U nedjelju se očekivala žestoka bitka između Nizozemca Mathieua van der Poela i Belgijca Wouta van Aerta. Bili su vrlo izjednačeni u prvim krugovima, tempo je neko vrijeme diktirao Belgijanac, zatim je inicijativu preuzeo Nizozemac, a potonji je i nespretno pao. Napokon, uslijed smole Belgijca (probušena guma i gubitak dragocjenih sekundi) Mathieu van der Poel došao je do četvrtog naslova svjetskog prvaka, trećeg zaredom (2015., 2019., 2020., 2021.).

Neupitni kralj ciklokrosa je Nizozemac Mathieu van der Poel.

Trostruki svjetski prvak (2016., 2017., 2018.) Wout van Aert, sa zaostatkom od 37 sekundi, našao se na drugom mjestu nakon osam krugova i 23,30 kilometara vožnje. I bronca je ostala u Belgiji, osvojio ju je Toon Aerts s minutom i 24 sekunde zaostatka. Četvrto mjesto osvojio je aktualni svjetski prvak u olimpijskom krosu u kategoriji do 23 godine i svjetski prvak u e-brdskom biciklizmu, Britanac Thomas Pidcock koji je odlično vozio u drugom dijelu utrke .

Žene elite

Vrhunac subotnjeg rasporeda bila je utrka ženske elitne kategorije. Nakon dvije brončane i srebrne medalje, do svog prvog svjetskog naslova došla je Nizozemka Lucinda Brand (prva godina Svjetskog kupa u biciklizmu), na drugo mjesto nakon 14,6 km i pet krugova plasirala njena zemljakinja i bivša europska prvakinja Annemarie Worst, za zaostatkom od osam sekundi.

Treće mjesto pripalo je još jednoj  Nizozemki, Denise Botsema je zaostala 19 sekundi. Braniteljica naslova Ceylin del Carmen Alvarado pala je u prvom zavoju, a zatim izgubila kontakt s vodećima i morala se zadovoljiti šestim mjestom.

Start bitke na plaži.

Muškarci U23

Nizozemci protiv Belgijanaca, ali i ovdje prevladava „narančasta“. Pim Ronhaar iz Nizozemske postao je svjetski prvak. Pobijedio je branitelja naslova, sunarodnjaka Ryana Campa, za osam sekundi. Belgijanac Timo Kielich plasirao se na treće mjesto, 14 sekundi iza pobjednika.

Pim Ronhaar. S biciklom na ramenu prema svjetskom naslovu.

Žene U23

Prvo nedjeljna utrka bila je rezervirana za žene do 23 godine. Nakon odvožena četiri kruga po 2,9 kilometara i još stotinjak metara startnog kruga, najbrža je bila Nizozemka Fem van Empel. No, pobjeda nije bila toliko uvjerljiva, jer je svoju zemljakinju Aniek van Alphen pretekla za samo tri sekunde, treće mjesto osvojila je prošlogodišnja srebrna Mađarica Kata Blanka Vas koja je zaostala samo 9 sekundi. Braniteljica naslova Francuskinja Marion Riberolle Norbert osvojila je deseto mjesto.

Na fotografiji krajnje lijevo je svjetska prvakinja 2021. godine Fem van Empel iz Nizozemske.

Rezultati

Službeni web: wkoostende2021.be.

Fotografije smo posudili na Facwboo stranici UCI Cyclo-cross.

Pročitaj i
EP CX Report: Zlato za mlade nade Iserbyta i del Carmen Alvarado
SP CX Report: Nizozemska pobrala vrhnje

Prati nas