Ciklokros, evropsko prvenstvo
9. studenoga 2020

Europsko prvenstvo održano je u nizozemskom Hertogenboschu. Skroman broj, ali vrhunskih sudionika i sudionica, vrlo izjednačene borbe za najbolja mjesta…

Ovogodišnje Europsko prvenstvo u ciklokrosu prošlo je bez juniorskih kategorija. Razlog za takvu odluku leži u pandemiji koronavirusa. Međutim, sva velika imena elitnih i U23 kategorija pojavila su se na startu. Krug dug 2,9 kilometara bio je vrlo brz, dinamičan i s podosta pješčanih zamki, gdje je bilo potrebno održavati vrlo brz tempo s biciklom na ramenu.

Žene U23

Pomalo neočekivana pobjeda aktualna juniorske svjetske viceprvakinja, Nizozemke Puck Pieterse, koja je za svega osam sekundi pobjegla svjetskoj viceprvakinji u olimpijskom krosu i ciklokrosu, Mađarici Kati Blanki Vas. Još jedna Nizozemka završila je na trećem mjestu u uzbudljivom finišu. Manon Bakker bila je svega dvije sekunde sporija od Mađarice.

Prosječna brzina mlađih seniorki bila je vrlo visoka, iznosila je 21,3 kilometara na sat.

Muški U23

Aktualni svjetski prvak, Nizozemac Ryan Kamp, osvojio je i naslov europskog prvaka. Na drugom i trećem mjestu našli su se Britanci Thomas Mein i Cameron Mason, koji su zaostali 12, odnosno 13 sekundi.

Utrka mlađih seniora duljine 20,4 kilometra uključila je sedam doista brzih krugova, a pobjedniku je trebalo tek nešto više od 51 minute, s prosječnom brzinom od 23,7 kilometara na sat.

Žene

Kao da smo gledali reprizu ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva. Četiri Nizozemke u borbi za medalje. Na kraju, uzbudljiv zaključak i pobjeda aktualne svjetske prvakinje Ceylin del Carmen Alvarado (prošle godine europske prvakinje u kategoriji U23). S istim vremenom u finišu i na drugom mjestu završila je Annemarie Worst. Treće mjesto s zaostatkom od 22 sekunde pripalo je Lucindi Brand.

Alvarado je pet krugova apsolvirala za 40 minuta 45 sekundi, prosječna brzina bila je 21,496 kilometara na sat.

Muškarci

U najjačoj kategoriji, u nedostatku branitelja naslova Nizozemca Mathieua van der Poela, belgijski biciklisti su pobrali vrhnje.

U trećem krugu od ukupno devet, Eli Iserbyt i Michael Vanthourenhout pobjegli su i lijepo poveli. Mogao ih je pratiti samo iskusni Nizozemac i europski prvak iz 2015. Lars van der Haar.

Na kraju, jedini naslov za Belgijce zaslužio  je Iserbyt, koji je u cilju bio brži od svog sunarodnjaka Vanthourenhouta 16 sekundi, a van der Haar je osvojio treće mjesto. Utrka od devet krugova trajala je sat, 4 minute i 28 sekundi (za novog europskog prvaka). Prosječna brzina, međutim, približila se 24,5 kilometara na sat.

Rezultate potraži na uec.ch, a bogata galerija fotografija izložena je na Facebooku.

Foto Dario Belingheri / Bettiniphoto

Pročitaj i
EP CX Report: van der Poel osvojio još jednu krunu

Prati nas