27. lipnja 2023

Konačno suha utrka na Dobrni, u sklopu međunarodne enduro serije. Ovo je bila već peta utrka u sezoni 2023., s dugim transferima i usponima te brojnim kandidatima za vrh…

Na visokim temperaturama i s čak 1400 metara uspona na dugoj ruti, osmo izdanje Krokara, u organizaciji istoimene biciklističke udruge, zahtijevalo je od svih dosta izdržljivosti. Zbog dugih transfera, upravljanje natjecanjem produžilo je vrijeme za dolazak do startnih pozicija, no nije ostalo vremena za lagodno pedaliranje.

jernej kavčič
Jernej Kavčič

Muškarci: Četiri etape, četiri pobjednika

U odsustvu prve četvorke na ljestvici – jer su Miha Smrdel, David Ivartnik, Miha Jerkič i Vid Peršak, kao i talijanski „legionar” Jan Markič, nastupili na Svjetskom kupu u Val di Fassa – bitka za pobjedu na dugoj trasi bila je još napetija.

Nejc Huth (Energijateam.com) dobio je prvi brzinac na stazi Terme stazi, a ostao je u vodstvu do posljednjeg, iako je drugu etapu, Spar Online SuperStage na stazi Sedance, dobio Jernej Kavčič (MBK Črni Vrh), dok je treću na stazi Japka dobio Tim Krašovec (Wolf Racing Team). Tim Jež (Kamplc Racing Team) dobio je završni brzinac na stazi Ledena i tako se s petog uspeo na treću poziciju u ukupnom poretku. Huth je tako u svojo prvoj seniorskoj sezoni osvojio je svoju prvu apsolutnu pobjedu u SloEnduru!

Ukupni rezultati u muškoj kategoriji

  1. Jernej Kavčič (MBK Črni Vrh) 13:40,71
  2. Nejc Huth (Energijateam.com) + 1.96
  3. Tim Jež (Kamplc Racing Team) + 6.19
  4. Tim Krašovec (Wolf Racing Team) + 6.74
  5. Jan Polovšak (Bosch Black Hole Enduro Team) + 34,89

16 – Sandi Smolić (BBK Team Rodeo)
26 – Luka Španjol (Adrenalina MTB Team)
30 – Antonio Broznić (Adrenalina MTB Team)
40 – Rene Maruševec (BK Opušteno)
44 – Tomislav Matejčić (BBK Team Rodeo)
45 – Filip Radulović (individual)
DNF – Luka Crnogorac (BK Opušteno)

Miha Smrdel je ipak u odsutnosti zadržao ukupno vodstvo. Huth se popeo na drugo mjesto s petog. Pobjednika Krokar Jernej Kavčič sada je ukupno treći.

Žene: Tina gotovo izgubila etapu

tina smrdel
Tina Smrdel

Tina Smrdel MBK Črni Vrh) osvojila je sva četiri brzinca uključujući Spar Online SuperStage i pobijedila s velikom prednošću ispred klupskih kolegica: Maja Vojska i Damjana Muni Kacafura (Pedal Racing Team). Odlično je doduše startala Maša Komel (KK Črn trn) i na prvom je brzincu ostavila za sobom Tinu za nešto manje od tri sekunde. No, u drugoj etapi je oštetila bicikl i morala je odustati.

Tina je dodatno povećala svoje vodstvo u ukupnom poretku, druga je Maja Vojska, a treća je Tamara Homar (ŠKD Super potencial).

Juniori

Najbrži junior bio je Jan Polovšak, ovo je njegova prva juniorska pobjeda, u ovoj kategoriji to mu je druga sezona. Drugo mjesto osvojio je Maj Babačič (Calcit Bike Team), a treće mjesto Maks Oblak (ŠD Supersnurf). Babačič i dalje vodi na ljestvici, drugi je Polovšak, a treći je Jerkič.

Svi rezultati sa SloEnduro Krokar na sloenduro.com

Ukupni poredak nakon pet rundi

Slijedi…

Do kraja sezone na rasporedu su samo dvije utrke za bodove te jedna promocijska. Nakon ljetnih praznika, 2. i 3. rujna na utrci SloEnduro Gorjanci kod Novog mesta u organizaciji RKD Zverinice. Kalendar na sloenduro.com

Fotografije: Matej Lovrič @obalnabikescena

Svjetski kup: Matt Walker u Dolomitima do prve pobjede

Val di Fassa u Trentinu ugostila je prošlog vikenda petu rundu Svjetskog kupa.

Novozelanđanin Matt Walker (Pivot Factory Racing) već je stari enduro mačak, u dobi od 33 godine, ali tek je sada ostvario a svoju prvu pobjedu u Svjetskom kupu. Došao je do vrha s pobjedama u posljednje dvije etape dana. U dvije etape je pobijedio Francuz Alex Rudeau (Commencal Enduro Project) te tako osvojio drugo mjesto ukupno, a treće je osvojio Amerikanac Richie Rude (Yeti/Fox Factory Race Team). On je i dalje vodeći u ukupnom poretku.

matt walker
Matt Walker, foto UCI Mountain Bike World Series

Francuskinja Isabeau Courdurier (Lapierre Zipp Collective) pobijedila je po treći put ove godine u ženskoj konkurenciji te vodi u ukupnom poretku. Svoju četvrtu pobjedu ostvarila je u Val di Fassa tako što je bila najbolja u tri etape. Ali vrlo tijesno jer joj je cijelčo vrijeme za petama bila sunarodnjakinja Morgane Charre (Pivot Factory Racing). Ona je završila na drugom mjestu, a treće mjesto zauzela je još jedna zemljakinja Melanie Pugin (WeRide Fulgur Factory Team).

Rezultati i ukupni poredak na ucimtbworldseries.com

Pročitaj i
SloEnduro Cilenca Report: Vid Peršak i Tina Smrdel najbrži i na suhom 

Prati nas