sloenduro kamplc
31. kolovoza 2022

Na finalnoj utrci ovogodišnje serije SloEnduro među hrvatskim predstavnicima najbolje je prošao Fran Bošnjak koji je uzeo mali predah od krosa…

Na finalnoj utrci ovogodišnje serije SloEnduro održanoj proteklog vikenda u Ajdovščini nastupilo je 170 natjecatelj(ic)a.

Najava kraja sušnog razdoblja, očekivano nevrijeme tijekom vikenda, sve je to sigurno obeshrabrilo kada su odlučivali sudjelovati ili ne. Nedostajali su i Austrijanci koji su se u Tirolu borili za naslove nacionalnih prvaka. Ipak, odaziv na finalnoj utrci desete sezone serije SloEnduro, klasiku Kamplec u Ajdovščini bio je dobar: Odazvalo se oko 170 natjecatelj(ic)a iz šest zemalja.

No, kako na subotnjem treningu, tako i na nedjeljnoj utrci, svi su neprestano pratili meteorološke radare. U subotu je pljusak pao usred treninga, ali samo na zapadne dvije etape. Istočne trase ostale su suha, pa su se natjecatelji nemalo iznenadili kada su se u Ajdovščini susrela dva svijeta – jedan blatnjav, a drugi još prašnjav.

Uvjeti u blatu na stazi Kamplc bili su teški pa je otkazana nedjeljna utrka za sudionike kratke staze i najmlađe kategorije U13. Tako su ostala samo dva brzinska ispita na kratkoj stazi, te jedan na U13 stazi. Duga ruta je ipak ostala nepromijenjena s četiri vožnje (peti, najkraći Škow , otkazan je već u petak kada je ruta objavljena).

Čak i preko noći na nedjelju, u nedjelju ujutro, a zatim i tijekom utrke nekoliko je puta dolazilo osvježenje s neba. Staze su bile skliske, ali se blato nije previše lijepilo za kotače, pa su uvjeti za utrku bili solidni.

Malo o onima najbržima

Dvoboj za ukupnog pobjednika serije SloEnduro bila je gotovo odlučena u subotu. David Ivartnik (Golovec trails), vodeći u ukupnom poretku, prilikom pada na treningu iščašio je rame. U nedjelju je ipak izašao na start, ali zbog bolova u ramenu nije mogao biti među najbržima. Završio je na 19. mjestu i ima samo vrlo sporo padajuću krivulju bodova (osvojio je 100) za to što je završio na drugom mjestu u ukupnom poretku. Njih 400 osvojio je svojom pobjedom Miha Smrdel (MBK Črni Vrh) i drugu godinu kao junior postao ukupni pobjednik serije.

Miha Smrdel

Smrdel je dobio prve tri etape, samo je u zadnjoj prepustio pobjedu Luki Bergincu (DH Visit Pohorje). Smerdelu je u svim ostalim etapama za vratom disao Berginc, kojemu je prva disciplina spust, ali zbog oporavka od potresa mozga nije vozio cijelo ljeto. Na kraju je razlika bila mala – samo 4,67 sekundi u korist Smrdela. Berginc je tako na kraju bio drugi, a trećim mjestom iznenadio je Kristijan Medvešček (ŠKTD Avče), prvi prvak SloEndura iz daleke 2013. godine, koji je izbivao više od pet punih sezona utrkivanja! Nakon povratka prije mjesec dana na državnom prvenstvu, kada je bio 11., ovoga je puta na prvoj etapi startao sa 6. vremenom, ali je potom na svim sljedećim bio treći.

Najbrži veteran Sebastjan Stres (Kamplc racing team) na 4. mjestu i Nejc Huth (Energijateam.com) na 5. mjestu. Tek šesto mjesto Miha Jerkič (KK Črn trn), još jedan junior, odvozio je četiri etape s vremenom ispod 20 minuta.

Bez promjene na trećem mjestu ukupnog poretka serije: Jan Štucin (Pedal racing team) utrku je završio na 7. mjestu, a Jan Markič (ŠKTD Avče) na 9., tako da je Štucin na ukupnom 3. mjestu, a Markič je ispod nje na 4. .grad.

A Hrvati?

Fran Bošnjak

Aktualni nacionalni XCO prvak Fran Bošnjak (BBK Šišmiš) uzeo je pauzu od olimpijskog krosa i plasirao se u Ajdovščini kao najbolji hrvatski predstavnik u elitnoj kategoriji, na sedmo mjesto. Ovaj rezultat i ne treba iznenaditi jer je jasno da je Frana najviše o biciklizmu naučio otac Tomica Bošnjak, reprezentativac i višestruki nacionalni prvak u MTB spustu.

Sandi Smolić (BBK Team Rodeo) plasirao se na deseto mjesto, a njegovi klupski kolege Nino Rimac i Tomislav Matejčić na trinaesto to jest sedamnaesto mjesto. U juniorskoj kategoriji Jakov Svilokos (BGK Tuškanac) bio je solidan osmi. Hrvatska je imala predstavnike i u kategorijama master, fun  i kadeta, a sva imena potražite u priloženim rezultatima.    

Ženska kategorija

Tina Smrdel

Tina Smrdel (MBK Črni Vrh) u utrku je krenula neopterećeno jer je ukupnu titulu već imala u džepu. Ali i dalje sa željom za još jednom pobjedom. Samo Čehinja Andrea Drengubakova (Galaxy Cyclosvenc Stevens ) bila je najbrža u prvoj etapi. Ali samo dobrih pola sekunde, a onda je Tina Smrdel preuzela inicijativu, dobila sve preostale etape do kraja i slavila s pola minute prednosti ispred Drengubakove. Tinina klupska kolegica Maja Vojska utrku je završila na trećem mjestu .

Drengubakova i Miha Smrdel pobjednici su i ovogodišnje Kendine SuperEtape , prva etapa dana na ruti Muzej.

Svi rezultati

Ukupni poredak

Fotografije Matej Lovrič / obs.si
Opsežna fotogalerija dostupna je na
sloenduro.com .

Pročitaj i
SloEnduro Grozni Report: Vikend brzine i dobre atmosfere u Istri

Prati nas