sloenduro grožnjan
20. travnja 2022

Slovenac Vid Peršak i Slovakinja Simona Kuhynkova pobijedili su u prvom kolu desete sezone SloEnduro, u Grožnjanu u Istri…

Aktualni slovenski prvak u enduru i četverostruki ukupni pobjednik serije SloEnduro Vid Peršak (Orbea Fox Enduro Team) završili su pretprošlog vikenda utrku s ukupno pet brzinaca s ukupnim vremenom  od 14 minuta. Na drugom mjestu, Finec Tarmo Ryynänen (Specijalizirani nordijski), mladić s dva plasmana u top pet u kategoriji do 21 godine u svjetskoj enduro EWS seriji, a treći David Ivartnik (Golovec Trails).

Peršak je dobio tri od pet brzinca, u trećem je najbrži bio Markič, a u četvrtom Ryynänen.

Slovačka juniorka Simona Kuchynkova (OK″ EVERYWHERE Racing) bila je najbrža u ženskij kategoriji na svih pet brzinaca. Drugo mjesto Gorana Težak (BK Buzet), a treća Slovenka Tina Smrdel (MBK Črni Vrh). Kuchynkova je već lani pobijedila EWS seriji u kategoriji do 21 godine, a bila je čak i četvrta na juniorskom Svjetskom prvenstvu u MTB spustu!

Miha Smrdel je bio najbrži junior ispred Austrijanca Valentina Freya (Team Dorrong) i njegov kolega iz MBK Črni Vrh Jernej Kavčič. Sebastjan Stres (Kamplc Racing Team) bio je najbrži u veteranskim kategorijama, dok je Nace Krivonog osvojio pobjedu za revitaliziranu momčad koruške momčadi Black Hole Enduro među amaterima.

Pobjednik u najmlađoj kategoriji U15 Ažbe Kalinšek (Bikehanic – 20 Chocolate) bio je najbrži na kraćoj trasi. U ovoj kategoriji bilo je 36 biciklista. Patrik Trošt (Kamplc Racing Team) slavio je u kategoriji do 17 godina.

Povratak u Grožnjan

Nakon gotovo potpuno izgubljene sezone 2020., a epidemija je i dalje u 2021., svi smo zaslužili dobar početak sezone 2022. Bilo bi teško pronaći bolje mjesto za to od Grožnjana. Serija je tamo gostovala sedam puta od 2013. Srednjovjekovni grad i pogled na more. Jedno od najslikovitijih lokacija za vrhunsku enduro natjecanje.

Pobjednici

Nakon dugo vremena, vratio sam se u ritam utrke. Počeo sam prilično dobro, a onda sam napravio neke velike pogreške u trećoj i četvrtoj fazi. No, budući da je ovo bila prva utrka na novom biciklu i suspenziji, to je dobra mogućnost da se sezona nastavi. Također mi je drago vidjeti tako visoku razinu sudjelovanja i odličnu organizaciju.”

Vid Peršak

Bio je to odličan vikend – tako da je vrijeme, staze i cijelo mjesto održavanja… sve je bilo sjajno. Htio sam pronaći svoj ritam utrke, našao sam ga i vrlo sam sretan. Rute nisu bile previše tehničke, ali su zahtijevale puno snage, što je prikladno za početak sezone. Ako mogu naći vremena, volio bih se vratiti na utrke SloEndura. Ove godine ću biti u četiri utrke EWS-a.

Simona Kuhynkova

Rezultati  – ukupno
Rezultati – po kategorijama

Druga utrka sezone na rasporedu je 14. i 15. svibnjaSloEnduro Borovci u Ilirskoj Bistrici. Detalji događaja uskoro na će biti objavljeni na sloenduro.com.

Fotografije Lorenzo Fattor @faber_l_f
Na naslovnoj fotografiji (s lijeve strane) Miha Smrdel, Tarmo Ryynänen, Vid Peršak, David Ivartnik i Jan Markič

Prati nas