6. rujna 2023

Na tehnički zahtjevnoj pretposljednjoj ovosezonskoj utrci za bodove u seriji nastupili su i hrvatski predstavnici…

Treći put u Dolenjskoj, iznad Novog Mesta, na obroncima Gorjanaca, s druge strane Žumberka. Prvi put u rujanskom terminu, u zadnjem dijelu sezone serije SloEnduro, nakon ljetnog odmora, možda i najduljeg u našoj seriji.

Organizatori, Biciklističko društvo Zverinice, pripremili su četiri brzinca , od toga dva  nova, između Svete Gere i popularnog odredišta kod Lovačkog doma Lovačke udruge Gabrje. Nekima možda manje popularnog zbog zatvorenih dionica na kojima se unatoč utrkama nije moglo razviti brzinu. Tehnički, ne u smislu da se strahuješ za svoj život, nego da se brzo pojave razlike između onih koji to uspiju i onih koji ne uspiju.

Ukupno, dobrih tisuću “visinaca” u jednom danu na dugoj trasi i ne previsokim temperaturama.

Iznenađenje iz Južne Afrike

keira duncan
Keira Duncan

Južnoafrikanac Keira Duncan (SOUT) sa svoje 22 godine bio je nepoznanica za sve koji nisu pretražili njegove rezultate. Natjecatelj niskog rasta je već bio juniorski nacionalni prvak u enduru, a u posljednje dvije godine bio je drugi na NP. Na Gorjancima je pobijedio u prva tri brzinca na biciklu južnoafričke proizvodnje i već imao dobru prednost pred svojim progoniteljima. Tako si je i na posljednjem brzincu, Spar Online superstageu, koji je trajao dobrih šest minuta, mogao priuštiti da ga za manje od sekunde prestigne Miha Smrdel (MBK Črni Vrh), vodeći u ukupnom poretku i dvostruki pobjednik Gorjanca.

Miha je bio daleko od savršenog dana, u prva tri brzinca osvojio je dva četrta i jedno treće mjesto, a pobjeda u super etapi osigurala mu je ukupno drugo mjesto.

U prvom ogledu dana, primjerice, najbliži Duncanu bio je hrvatski nacionalni prvak u olimpijskom krosu Fran Bošnjak (BBK Šišmiš), koji je za njim zaostao samo dvije sekunde, ali ga je kasnije usporio kvar (slomljenu ručicu kočnice zamijenio je žicom… vješalice?) te je utrku završio na 11. mjestu. Dobro je išlo i Janu Markiču (ŠKTD Avče) drugom brzincu na njegovoj prvoj ovogodišnjoj SloEnduro utrci: Ostvario je drugo vrijeme, ali je na kraju bio peti. U trećem ogledu Austrijanac Max Fejer (Team Dorrong), prvak SloEndura iz 2019., je s drugim najboljim vremenom konačno osigurao treće mjesto. Četvrti je bio Jernej Kavčič (MBK Črni Vrh).

Keira:

Teško je opisati ovaj vikend, bio je nevjerojatan, upoznao sam puno divnih ljudi. Jako mi se sviđaju staze, htio bih se odmah vratiti na njih i voziti.

Drago mi je što sam uspio postići dobar rezultat. Cijeli dan nisam napravio niti jednu veću pogrešku.

Miha:

Staze su bile zanimljive, vrlo tehničke. Dobro sam odvozio utrku, ništa posebno. Čini mi se da sam malo presporo krenuo, ali to vjerojatno ne bi promijenilo rezultat. Keira je stvarno vozio vrhunski i pošteno je zaslužio pobjedu. Utrka je bila dobro organizirana, sve je prošlo kako treba.

Top 5 u muškoj kategoriji

  1. Keira Duncan (RSA, SOUT) 15:53,71
  2. Miha Smrdel (SLO, MBK Črni Vrh) +14,93
  3. Max Fejer (AUT, Team Dorrong) +31.93
  4. Jernej Kavčič (SLO, MBK Črni Vrh) +37,28
  5. Jan Markič (SLO, ŠKTD Avče) +40,71

Tina ne popušta

tina smrdel
Tina Smrdel

Mihi možda mogu može konkurirati Vid Peršak ili netko od stranaca, ali njegova sestra Tina Smrdel (MBK Črni Vrh) u ženskoj konkurenciji nema prepreku do pobjede, osim ozbiljnog pada, kvara ili kakve brze gošće iz inozemstva.

Tina je na Gorjancima je slavila s prednošću od gotovo dvije minute ispred drugoplasirane Maše Komel (KK Črn trn), a treća je bila Lucija Mlinar (KK Ravne). Sve tri su juniorke koje su iza sebe ostavile samo starije natjecateljice, tako da za budućnost slovenskog endura u ovom trenutku nema straha.

Tina:

Vikend je bio super. Inače nisam baš najzadovoljnija vožnjom, ali na kraju mislim da je bilo sasvim okej. Još uvijek se namjeravam iskušati na kojoj utrci u spustu, mislim da je ostalo još samo Sljeme, pa onda na finale SloEndura u Grožnjan.

Ukupni poredak uoči finalne runde u Grožnjanu

Prije zadnje utrke Tina Smrdel ima veliku prednost i sada više ni u teoriji ne može izgubiti naslov ukupne pobjednice.

U konkurenciji muškaraca u vodstvu ostaje Miha Smrdel. Gorjance je preskočio Nejc Huth (Energijateam.com), pa je skliznuo je s drugog na četvrto mjesto. Na drugu poziciju popeo se stigao Smrdelov klupski kolega Jernej Kavčič. Treći je David Ivartnik (Golovec Trails).

Video: Sloenduro Gorjanci 2023

Kategorije duge trase

U kategoriji juniora po drugi puta ove godine najbrži je bio Jan Polovšak (Bosch Black Hole Enduro Team), ovoga puta na sedmom mjestu u apsolutnom poretku duge trase. Daleko iza, na 18. i 19. mjestu, smjestila su se sljedeća dva juniora: Miha Jerkič (KK Črn trn) i lokalac Tilen Župan (KD Zverinice).

U kategoriji amatera pobijedio je Nejc Šikman (ŠD Grabit) na ukupnom 14. mjestu, jedno mjesto ispred najbržeg veterana, lokalnog Marka Finka (KD Zverinice). U kategoriji master 2. pobijedio je Greg Nagoda (Energijateam.com), a u master 3 Martin Brus (Kamplc Racing Team).

U kategoriji e-bicikla s dodatnim izazovom, kratkim usponom, najbrži je bio domaći Aleš Padaršič

Kategorije kratke trase

Tri brzinca za kategoriju  do 17 godina i prva pobjeda za Mateja Osolina (Calcit Bike Team) najbolja kadetkinja bila je Nežka Libnik (Bosch Black Hole Enduro Team).

U kategoriji dječaka do 15 godina pobijedio je Aljaž Prosen (Kamplc Racing Team), a jedina djevojčica koja je nastupila u ovoj kategoriji bila je Zala Krečič (Kamplc Racing Team).

U kategoriji 4fun pobijedio je Mario Boja (MTB Železniki).

Mlađi od 13 godina

Najmlađi su se natjecali u ukupno dvije brzinske vožnje.Jure Berginc (Rajd Ljubljana) pobijedio je kod dječaka, a Eva Podvornik (MTB klub Kranj Scott tim) bez konkurencije među djevojčicama.

Sve rezultate SloEndura Gorjanci potraži na sloenduro.com

Slijedi…

U sezoni 2023. preostala je još jedna natjecateljska runda, i to 1. listopada u klasičnom finalu u Grožnjanu! Raspis i prijave uskoro objavljujemo.

Još ranije, već je pred vratima Enduro Golovec staze, promotivna utrka SloEndura i Ljubljana MTB vikend festival.16. i 17. rujna u Ljubljani, ovdje su raspis i prijave.

Fotografije Matej Lovrič @obalnabikescena

Pročitaj i
SloEnduro Krokar Report: Kavčič i Smrdel najbrži

Prati nas