Nove Mesto, svetovni pokal, Tanja Žakelj
Bike park Tršće “Ciklocentar” Human Fish Gravel SloEnduro
4. listopada 2020

Posljednje utrke ovogodišnjeg Svjetskog kupa u olimpijskom krosu odvijale su se po lijepom i sunčanom vremenu, a natjecatelji(ce) su otkrili posljednje karte uoči skorašnjeg Svjetskog prvenstva…

Sunce, suha staza, nešto kraći krug nego na utrci u četvrtak, naime uklonili su dionicu Hypersmooth, ali staza je i dalje bila tehnički dovoljno izazovna za najbolje svjetske vozač(ic)e.

Tekstualni okvir: https://www.mtb.si/wp-content/uploads/2020/10/201004_nmnm_start.jpg

U ženskoj konkurenciji, dominacija Francuskinja, Tanja Žakelj solidna. Za muškoj,vrlo izjednačena, donekle taktička utrka, koja je brazilskom natjecatelju donijela prvu, dugo očekivanu pobjedu!

Muškarci su trebali voziti, osim startnog kruga, još sedam krugova, po 3936 metara i sa 117 visinskih metara. Žene su vozile dva kruga manje.

Evie Richards

Žene

Francuskinja Pauline Ferrand Prevot (Canyon Collective Factory Team) preuzela je vodstvo u početnoj rundi i počela diktirati oštrim tempom. Čak je i Tanja Žakelj (Unior Devinci Factory Racing) startala vrlo snažno, no potom je gubila pozicije.

Loana Lecomte

Prevot su nakon prvog kruga slijedile Nizozemka Anne Terpstra (Ghost Facory Racing), Francuskinja Loana Lecomte (Massi), Britanka Evie Richards (Trek Factory Racing) i Austrijanka Lauru Stigger. Pridružila im se i Australka Rebecca McConnell (Primaflor Mondraker XSauce).

Sve do posljednjeg kruga, Prevot se ne predaje, s vremena na vrijeme Terpstra joj prilazi na manje od 15 sekundi. Borba za treće mjesto još nije odlučena, ali ubrzo postaje jasno da je najniže postolje rezerviran za mladu Francuskinju, pobjednicu utrke u četvrtak.

Pauline Ferrand Prevot krenula je prema još jednoj pobjedi u Svjetskom kupu i postavljanju forme kao i prije lanjskog Svjetskog prvenstva kada je na isti način pobijedila u posljednjoj kup utrci, a zatim osvojila još jednu majicu duginih boja. Na drugom mjestu našla se izuzetno borbena Anne Terpstra, a na trećem mjestu Lecomte.

Tri najbrže: Terpstra, Prevot i Lecomte.

Tanja Žakelj bolje je vozila u drugoj polovici utrke i na kraju je sa šest minuta i deset sekundi zaostatka zauzela 20. mjesto.

Tanja Žakelj

Tanja nakon osvojenog 20. mjesta:

“U početnom krugu još sam mogla napredovati i ubrzavati, ali tada se sve smirilo. Nije bilo prave svježine i morala voziti na tempo. Svakako je ovako kompaktan program novo iskustvo, ali i vrlo naporno. Imala sam sve natjecateljice svo vrijeme na vidiku, a također i za leđima. Zatim sprint za 20. mjesto. Tijekom sprinta sjetila sam se utrke iz 2013. godine, a i ovaj put pratila me natjecateljica iz Poljske.

Znala sam da nemam što čekati, jer nisam dobra u sprintu, pa sam držala visok tempo puno prije startne ravnine i uspjelo mi je. Nisam pobijedila, ali dobila sam sprint za 20. mjesto. Nisam loša, oko mene je puno djevojaka, ali za najboljima zaostajemo nekoliko minuta. Stoga niti sam zadovoljna niti razočarana konačnim plasmanom.

Danas sam se osjećala bolje nego u prvoj utrci i znam da kad je dobar dan mogu postići i više, ali znam i da su najbolji predaleko. Nadam se da će mi za tjedan dana osvanuti uspješan dan na Svjetskom prvenstvu. “

Tanja u ciljnom sprintu

Što je s ostalim velikim imenima?

Švicarka Jolanda Neff (Trek Factory Racing XC) odustala je u drugom krugu jer se nije dobro osjećala. Svjetska prvakinja od prije dvije godine i prošlogodišnja pobjednica Svjetskog kupa Amerikanka Kate Courtney (Scott – sram MTB Racing) zauzela je skromno 36. mjesto. Aktualna olimpijska prvakinja Šveđanka Jenny Rissveds bila je trideset i deveta. Nizozemka Anne Tauber (CST PostNL Bafang MTB Racing Team) osvojila je skromno 29. mjesto, Dankinja Annika Langvad (Specialized Racing) bila je samo mjesto ispred nje.

Eva Lechner i Kate Courtney.

Ukrajinka Jana Belomojna (CST PostNL Bafang MTB Racing Team) osvojila je 12. mjesto, bivša svjetska prvakinja Maja Wloszczowska (Kross Team) bila je mjesto niže, a Talijanka Eva Lechner (Trinx Factory Team) završila su na 16. mjestu.

Vrijedno je spomenuti izvrsnu vožnju i nakon mnogih kriznih sezona vrlo dobar rezultat bivše olimpijske prvakinje, Francuskinje Julie Bresset (Massi), koja je uspjela doći do ruba prvih deset. Osvojila je 11. mjesto!

Muškarci

Od startnig kruga najbrže je povukao Luiz Henrique Cocuzzi iz Brazila, a slijedili suga aktualni svjetski prvak Švicarac Nino Schurter (Scott – Sram MTB Racing) i ostatak falange.

Luiz Henrique Cocuzzi

U trećini prvog kruga Cocuzziju je spao lanac, dobiva i defekt te gubi dobru poziciju. Nino nameće svoj tempo, zatim vodstvo preuzima Švicarac Thomas Litscher (KMX Orbea), a slijede ga Schurter, Brazilac Henrique Avancini (Cannondale Factory Racing), Danac Simon Andreassen (Specialized Racing) i Nizozemac Milan Vader (KMC Orbea).

Andreassen ubrzo preuzima vodstvo i donekle usporava tempo prve skupine od sedam vozača. Zatim je Francuz Jordan Sarrou (Absolute – Absalon – BMC) osigurao da se još četiri natjecatelja pridruže vodećoj skupini.

U drugom krugu, Schurter opet diktira tempo, slijede ga Avancini, Andreassen, Vader i Koretzky. Pridružuje im se Južnoafrikanac Alan Hatherly (Specialized Racing). Prva skupina ide jako brzo te im se natjecatelji od desete pozicije nadalje ne približuju previše.

Milan Vader

Milan Vader prvi preuzima vodstvo u četvrtom krugu, a slijede ga Avancini, Schurter, Andreassen i Koretzky. Za njima voze Švicarac Filippo Colombo (Absolute – Absalon – BMC), Jordan Sarrou, Francuz Stephane Tempier (Trek Factory Racing XC) i Maxime Marotte (Cannondale Factory Racing) i Luca Braidot (CS karabinjeri – Cicli Olympia Vittoria).

Tada Koretzky počinje diktirati ritam. Vodećoj skupini pridružuje se mladi Francuz Thomas Griot (Massi). Prvih 14 vozača rangirano je u manje od dvadeset sekundi.

N1N0 Schurter

Schurter ulazi u peti krug, a slijede ga Koretzky i Vader. Četiri sekunde iza njih su Andreassen i Avancini. Zaostatak za ostalima lagano se povećava, ali još uvijek ne toliko da nismo mogli uhvatiti prva četiri. Uprava ponovno preuzima Milana Vadera, nakon njm Koretzkyja Schurtera i Avancinija. Peti rangirani Sarrou je samo šest sekundi zaostatka, a na vrhu jedanaest trkača rangiraju u manje od 15 sekundi.

Henrique Avancini

Šesti krug i najduži uspon. Schurter preuzima vodstvo, Avancini odmah iza njega, kao i Koretzky, Vader i Sarrou. U posljednjem krugu u grupi vozi se osam natjecatelja koji imaju 14 sekundi prednosti u odnosu na progonitelje.

Bitka Titana

Tko će prvi pokušati napraviti razliku? Opipavanje koliko je snage nekome preostalo do cilja. Schurter vodi do prvog uspona. Ni na spustu Mitas Choice nije bilo promjena.

Tada slijedi najteži dio utrke i najduži uspon. Schurter ide punom snagom, Avancini je odmah iza njega, dvije duljine bicikla za njima vozi Vader. Koretzky zaostaje već osam sekundi.

Tekstualni okvir: https://www.mtb.si/wp-content/uploads/2020/10/201004_nmnm_schurter.jpg
Henrique Avancini

Hoće li se svjetski, brazilski i nizozemski prvak natjecati za pobjedu? Hoće li ime se moći pridružiti netko drugi?

Tada slijedi Vaderov skok, Schurter odmah odgovara, Avancini malo zaostaje, ali ubrzo se pridružuje i kreće na vodeću poziciju na drugoj liniji u usponu. Pridružuju im se Koretzky i Tempier. Sve je mirisalo na ciljni sprint.

Avancini uspijeva najbrže sprintati. I došao je do prve pobjede u olimpijskom krosu, u Svjetskom kupu. Milan Vader osvojio je drugo mjesto, Nino Schurter treće, Koretzky četvrto i Hatherly peto.

Avancini do prve pobjede u Svjetskom kupu u olimpijskom krosu.

Danas smo u Vysočina Areni vidjeli utrku svih utrka i jednu od najujednačenijih u posljednjih nekoliko sezona!

Druga velika imena

Lars Forster (Scott – Sram MTB Racing), koji je nedavno sa Schurterom pobijedio u etapnoj utrci švicarskog Epic- a, nekako se ne nalazi, ali je utrku ipak završio na vrlo dobrom 12. mjestu. Mjesto iza njega završio je pobjednik testa u četvrtak Simon Andreassen. Luca Braidot završio je na vrlo dobrom 14. mjestu i zaostao je samo minutu i 19 sekundi.

Anton Cooper (Trek Factory Racing) bio je 23. Daniele Braidot (CS karabinjeri – Cicli Olympia) bio je 29. Danac Sebastian Finni (CST PostNL Bafang MTB Racing Team) osvojio je 38. mjesto. Pobjednik utrke u Kočevju Sam Gaze (Alpecin Fenix) bio je 43.

Iscrpljeni Milan Vader.

Manuel Fumić (Cannondale Factory Racing) teško je pao u drugi plan nakon snažnog starta, a zatim je utrku završio na 45. mjestu. Bivši olimpijski prvak Jaroslav Kulhavy iz Češke završio je na 103. mjestu od 114 natjecatelja koji su utrku u Novom Mestu završili nakon početnih poteškoća i probušene gume.

Rezultati na uci.org.

Snimku obje utrke pogledaj na Red Bull TV.

Fotografije Grega Stopar

Pročitaj i
Nove Mesto XCO Report (dan 2.): Prve pobjede za Lecomte i Andreassena!
XCC Nove Mesto Report (dan 1.): Prve pobjede Britanki i Meksikancu
XCC Nove Mesto Report (dan 3.): I opet Richards, ali i Avancini

“Ciklocentar” Bike park Tršće Human Fish Gravel SloEnduro
Prati nas