12. rujna 2022

Hrvatski reprezentativac Frane Medić nakon ozljede u Mariboru uspio je u Pii osigurati treće mjesto u ukupnom poretku Europskog kupa. Slovenac Luka Berginc istovremeno je osvojio ukupni poredak Europskog iXS kupa!

Dvostruki slovenski nacionalni prvak Luka Berginc proljetos je pobijedio na utrkama na Lošinju i u Mariboru. U Semmeringu je pao na treningu i doživio potres mozga za koji nitko nije mislio da će ga tako dugo ostaviti „na klupi“. U superfinalu je osvojio i ukupno šesto mjesto, dovoljno da zadrži vodstvo u ukupnom plasmanu.
Daleku i skupu utrku u norveškom Vossu , “privatnik” sa skromnim trkaćim budžetom je ionako namjeravao preskočiti. Uz to, propustio je slovensko nacionalno (oni ga zovu državno) prvenstvo, Svjetsko prvenstvo i utrke Svjetskog kupa tijekom gotovo tromjesečnog prisilnog odmora… No, vratio se u nedjelju, za finale u talijanskoj Aosti gdje je u kvalifikacijama završio kao 17., a u finalu šesti.

Frane Medić Luka Berginc

No, drama ovdje nije završila jer su svi zaboravili pravilo da se svakom natjecatelju oduzima najlošiji kvalifikacijski i najlošiji finalni plasman. Nizozemac Tristan Botteram , u Pili drugi iza pobjednika Finca Onnija Rainija, već je slavio ukupnu pobjedu, no onda je uslijedila službena klasifikacija – a ukupni pobjednik je Berginc! Tek za šest bodova. Rainio je treći, a četvrti Slovenac Jure Žabjek (Unior Sinter Factory Racing ) s trećim, šestim, sedmim i ovaj put 18. mjestom.

Berginc je u svojoj jedanaestoj sezoni ostvario uspjeh na međunarodnim utrkama, a 2012. je prvi put nastupio i u Europskom kupu. Ova sezona inače je bila jubilarna 20. za iXS Europski kup.

Hrvatski seniorski reprezentativac Ivan Bašić zauzeo je 38. mjesto u finalu.

U juniorskoj konkurenciji se u nedjelju, nakon pada na Europskom prvenstvu u Mariboru, nakon kojeg mu je izvađena slezena, uspješno vratio Frane Medić . I u finalu i u konačnom plasmanu zauzeo je treće mjesto!

Ukupna pobjednica u konkurenciji seniorki je Talijanka Lisa Gava , unatoč tome što u finalu nije stigla do cilja. U utrci je pobijedila njezina sunarodnjakinja Veronika Widmann. Slovenka Monika Hrastnik je uz pobjedu u Mariboru osvojila četvrto mjesto u ukupnom poretku.

Video: iXS Pila 2022

www.ixsdownhillcup.com

Fotografije Rick Schubert / Racement /naslovna fotografija: Frane Medić na juniorskom postolju – desno)

Pročitaj i
IXS EDC Semmering Report: Bašić u malom finalu, Berginc i Žabjek u vrhu ljestvice
IXS EDC Maribor Report: Frane teško pao, oporavlja se u bolnici

Prati nas