9. svibnja 2022

U vrlo lošim kišnim uvjetima na Pohorju je jučer zabilježeno puno padova. Pobjednici s Lošinja Frane Medić i Jolanda Kiener još uvijek su u Mariborskoj bolnici…

Lošinjski pobjednici u bolnici

Prije mjesec dana proslavili smo pobjedu juniora Frane Medića na prvoj utrci serije na Lošinju. No jučer je Franu napustila sreća, a nacionalni seniorski prvak Ivan Bašić pao je još u subotu u kvalifikacijama. Oba naša najbolja predstavnika ostala su bez plasmana.

Medić je pao u jučerašnjoj finalnoj utrci, a u nedjelju navečer morao  je na operaciju u Mariborskoj bolnici u kojoj mu nje uklonjena slezena, priopćio je Hrvatski biciklistički savez.

Frane Medić snimljen na Lošinju

Na Pohorju je također ozlijeđena i seniorska pobjednica s Lošinja, Švicarka Jolanda Kiener. Pala je u nedjelju na treningu prije finala, a također je operirana u Mariboru zbog unutarnjeg krvarenja.

Favorit u kategoriji kadeta i najbrži i iz kvalifikacijske utrke Australac Toby Meek (MS Mondraker) također je odustao u finalu, radi ozljede ramena, najbržim u kvalifikacijama.

Ovako zahtjevne linije u blatnim uvjetima uvijek dovode do padova, no pri nižim brzinama u pravilu nema ozbiljnih ozljeda. Ovaj put nažalost to nije bilo tako.

Slovenske pobjede u seniorskim kategorijama

Seniori: Žabjek pao u finalnoj vožnji

Luka Berginc jučer se ove godine drugi put popeo na najvišu stepenicu postolja i sada uvjerljivo vodi u ukupnom poretku serije. Njemački veteran Johannes Fischbach (Raymon Racing) plasirao se na drugo, dok je treći bio švedski prvak Oliver Zwar (Union) sa zaostatkom od 1,17 sekundi. Slijede Finac Onni Rainio (Trek Finland, + 1.63) i Slovak Rastislav Baranek (Kellys Factory Team, +4,91).  

Seniorke: Monika pobijedila unatoč pogreškama

Monika, koja je peti put osvojila utrku Europskog kupa (prvi put u Mariboru), najvažniju dosadašnju pobjedu u Mariboru ostvarila je na lanjskom Europskom prvenstvu, ali nije mogla biti sasvim zadovoljna svojim nastupom jer je napravila previše pogrešaka. Bila je 4,26 sekundi brža od drugoplasirane Amerikanke Anne Newkirk (Beyond Racing) i 20 sekundi od Talijanke Lise Gava (3stars – Allesibici).

Rezultati

Video; iXS Maribor 2022

Monika Hrastnik

Sretna sam što sam se nakon dugo vremena utrkivala u iXS seriji, posebno na domaćoj stazi u Mariboru. Finalnu vožnju odradila sam vrlo loše. Malo sam se igrala i naganjala, nisam se mogla ukopčati pedale, vozila sam sve linije osim svoje, haha. No, na kraju, dobar trening na mokrom, završila na prvom mjestu, i nakon dugo vremena mogli smo furati skupa s kolegama. Bio je to stvarno zakon vikend!

Luka Berginc

Posječena Lisica

Bilo je puno govora o novom odsjeku, posebno u petak i subotu, prije nego što su svi usredotočili svoje misli na svoje linije i stotinke. Natjecatelji(ca)ma se svidjela, ponekoga je podsjetila na Leogang, a fotografima i snimateljima je bila fotogenična, samo je online komentatorima estetski smetao. Linije su se promijenile u vlažnim uvjetima, izašli su korijeni i panjevi, a na nekim mjestima bilo je vrlo malo kontrole. Već je ulazak u prvu šumu bio je neugodan, osobito u subotnjoj magli i tami.

Do daljnjega – dok ne nastave s radovima i izravnaju panjevinu u skijalište – staza će biti takva kakva jest, čak i za posjetitelje bike parka.

I još fotografija…

Sljedeća utrka serije održat će se od 3. do 5. lipnja u Semmeringu u Austriji.

www.ixsdownhillcup.com

Fotografije: Rick Schubert/Racement i osobna arhiva Frane Medić

Pročitaj i
IXS Europski Downhill Cup Lošinj report: Najbrži Berginc, Kiener i Medić

Prati nas