21. rujna 2020

Više od 200 biciklist(ic)a svih profila startalo je u nedjelju sa zagrebačkog Bundeka i gotovo svi su završili 100-kilometarski krug po nemilosrdnim makadamima Zagrebačke županije…

Bilo je teško bilo što predvidjeti uoči zagrebačke gravel premijere, no već je uoči nedjeljnog starta na Bundeku bilo jasno da je Gravelman pronašao pravu formulu za motiviranje širokog kruga publike. Na startu Gravelmana na Bundeku okupilo se nešto više od 200 biciklist(ic)a najrazličitijih profila, kako onih s pravim sportskim ambicijama, tako i rekreativaca. I vozni park bio je šarolik. Od najnovijih karbonskih gravelaša, standardnih XC strojeva, do trekking bicikala. Uostalom, to i jest bila ideja: Okupiti najširu publiku na događaju koji zapravo i nije prava utrka.

Lovci su bili neumoljivi, no imali su problema s defektima
Lovci su bili neumoljivi, no imali su problema s defektima

Nije utrka? Odmah nakon pucnja startnog pištolja postalo je jasno da je ovo ipak bila utrka, barem za trećinu – četvrtinu onih najbržih i najspremnijih. Čelo pelotona napustilo je Bundek u sprintu i sve je naznačivalo da ih čeka jedna duga i prašnjava vožnja u visokom tempu.

Tempo za (asfaltiranu) cestu

Nakon nešto manje od dva sata i 48 minuta u cilj su ušli Marko Fržop, Iztok Kuret i Gregor Sikošek, a nekoliko minuta iza njih i Mario Pustijanac i Marin Deković… Prosječna brzina najbržega, Marka Fržopa, bila je tik ispod 35 km/h, pa svakako možemo reći da se nipošto nije radilo o opuštenoj vožnji.

Podsjetiti ćemo još jednom da je dio novca usmjeren u dobrotvorne svrhe, kao pomoć udruzi Crveni nosovi, udruzi koja organizira redovite posjete „klaunova doktora“ djeci u bolnicama te starijim i nemoćnim osobama u domovima. Više: www.crveninosovi.hr.

Naime, grupa „lovaca“ dala se u potjeru sedamnaest minuta nakon starta i svi koji su prestignuti „darovali“ su Crvenim nosovima kunu po kilometru koje su proveli „na slobodi“. No „lovci“ su zbog defekata izgubili dvadesetak minuta u popravcima, pa im neplanirano pobjeglo petnaestak sretnih vozača.

Nova formula i pogled u bolju budućnost

Organizacijska ekipa na čelu s Tomislavom Zobecom je, nakon uspješnog maratona na Zagrebačkoj gori u srpnju, izgleda uspijeva prebroditi kriznu godinu bez njihovog prepoznatljivog projekta, etapne utrke 4islands. Upravo ovakve nove ideje i novi formati mogli bi biti najbolji putokaz za planiranje sezone 2021. za koju se nadamo da će biti normalnija od ove, a i nadamo se povratku utrke po četiri otoka.

Gravelman je u svom prvom izdanju uspio podići prašinu na hrvatskoj biciklističkoj sceni, a i šire. Već sada imamo najave novih gravel događaja u drugim krajevima Hrvatske. Sa sigurnošću možemo reći: Novi je trend uspješno započet, a  naša biciklistička scena ipak je postala bogatijom u kriznoj 2020. godini.

Rezultati: www.segment21.cc

Pročitaj i
The Capital 2020 Report: Na najdužoj stazi najbolji Sikošek i Radotić

Foto: Organizator

Prati nas