Evropsko prvenstvo, olimpijski kros
14. svibnja 2024

Prošlog vikenda održano je Europsko XCO prvenstvo u Rumunjskoj, i to u vrlo lošim vremenskim uvjetima. Planinsko odredište Cheile Grădiștei bilo je blatno i kišovito…

U nedjelju je zaključeno Europsko XCO prvenstvo u Rumunjskoj, koju su gotovo u potpunosti obilježili loši vremenski uvjeti i zaista teški uvjeti na tehnički zahtjevnim stazama.

XCO, nedjelja: Puck je prava majstorica blata

Najbrže je startala Francuskinja Pauline Ferrand-Prevot, koja je bila gotovo pola minute ispred suparnica. Tada je Nizozemka Puck Pieterse došla na čelo i vodila silovitim tempom, neko vrijeme vozila zajedno s Francuskinjom, a onda počela voziti svoju utrku. Ferrand-Prevot se i dalje borila s tehničkim problemima, dok se Austrijanka Mona Mitterwallner polako probijala s leđa. 

Pieterse, majstorica za blatne uvjete, navikla je na to utrkama ciklokrosa, nastavila je solo vožnjom i stekla više od minute prednosti pred progoniteljicama. Mitterwallner je napredovala na drugo mjesto, dok je Ferrand-Prevot skliznula na rub prvih pet, a kasnije je bivša europska i aktualna svjetska prvakinja odustala. Treće mjesto preauzela je Njemica Nina Benz, što je iznenađenje s obzirom na stazu.

Nakon sat, 28 minuta i 9 sekundi Puck Pieterse slavila je drugi uzastopni naslov najbolje na starom kontinentu. Mona Mitterwallner osvojila je srebro, a Nina Benz odnijela je broncu u Njemačku.  

Rezultati

Čak je i četveronožac isprobao sklisku podlogu

XCO, nedjelja: Avondetto odnio zlato u Italiju

Iznenadjenje ili ne, Talijan Simone Avondetto je li onaj natjecatelj koji je na blatnom i skliskom terenu izvukao najbolje te je nakon gotovo sat i 15 minuta i sedam krugova za 50 sekundi pretekao Danca Simona Andreassna, bronca je pripala Nijemcu Julianu Schelbu koji je za srebrom zaostao 17 sekundi. Branitelj naslova Rumunj Vlad Dascalu nije imao svoj dan, završio je 3 minute i 16 sekundi iza na 14. mjestu.

Rezultati

XCO, nedjelja: Švicarka Halter najbolja mlada seniorka

Djevojke u kategoriji do 23 godine prve su se uhvatile u koštac s teškom stazom. Vodeća četvorka već je bila formirana na početku, ali nakon četvrtog od šest kola potpuno se raspala. Na kraju je ona preuzela inicijativu Švicarka Monique Halter a nakon sat i 14 minuta slavila je s gotovo pola minute prednosti ispred Njemice Carle Hahn, dok je trećeplasirana Švicarka Anina Hutter zaostajala 38 sekundi. Rezultati.

XCO, subota: Šerkezi odnijela juniorsko zlato u Sloveniju

Prvi dio ovogodišnjeg Europskog prvenstva nije pogodovao Rumunjima dobrim vremenom, no Cheile Grădiștei pokazao se kao dobar organizator i domaćin. 

Mlada slovenska natjecateljica u krosu, inače članica ljubljanskog kluba Rajd, na janbolji je način krenula u svoju prvu juniorsku sezonu, jer je slavila u gotovo svim utrkama u kojima je nastupila. Sada je izborila dvostruku krunu najbolje na Starom kontinentu. Nakon pobjeden u kratom krosu u četvrtak, u subotu je osvojila i naslov najbolje u olimpijskoj disciplini. Maruša Tereza Šerkezi nakon náslova najbolje u kadetskoj kategoriji sada je i juniorska prvakinja Europe!

XCO, subota: Juniorsko zlato u Dansku

Prva od tri utrke u subotu bila je utrka juniora. Titula najboljeg na starom kontinentu pripala je Dancu Nikolaju Hougsu koji je za šest krugova dugu utrku trebao sat, 8 minuta i 4 sekunde. Drugo mjesto zauzeo je Čeh Kryštof Bažnat sa 25 sekundi zaostatka, bronca je pripala Šveđaninu Nilsu Johanssonu (+44 s). Rezultati.

U poslijepodnevnom testu je u kategoriji U23 europski prvak postao je Švicarac Finn Treudler. Srebro je pripalo njegovom sunarodnjaku Luci Wiedmannu, broncu je osvojio Francuz Luca Martin.

Maruša Tereza vrhunski

Gotovo od samog starta, odnosno od prve trećine prve runde nadalje, Maruša Tereza Šerkezi je vozila svoju utrku i iz runde u rundu povećavala prednost pred suparnicama.. Nakon pet krugova i sat, 5 minuta i 45 sekundi utrke, u cilj je stigla minutu i 32 sekunde ispred prve progoniteljice, Švicarke Lare Leihner. Potonja je ipak bila 34 sekunde brža od brončane Talijanke Giade Martinoli. Poredak utrke juniorki.

XCO, petak: Štafetno zlato za reprezentaciju Italije

U petak je poprište ovogodišnjeg Europskog prvenstva bilo nešto manje šareno jer je na rasporedu bila samo štafeta. Zlato je osvojila reprezentacija Italije u sastavu Simone Avondetto, Matteo Siffredi, Chiara Teochi, Giada Martinoli, Valentina Corvi i Mattia Stenico. Srebro je osvojila reprezentacija Francuske (Yannis Musy, Nicolas Kalanquin, Olivia Onesti, Tatiana Tournut, Anais Moulin i Titouan Carod), bronca je otišla u Švicarsku (Finn Treudler, Nicolas Halter, Ramona Forchini, Muriel Furrer i Thomas Litscher) .

XCC, četvrtak: 

Kratki kros – muški U23 i elite

Danac Simon Andreassen slavio je apsolutnu pobjedu i naslov europskog prvaka. Nijemac Julian Schelb i Talijan Luca Braidot podijelili su srebro i broncu nakon ciljnog sprinta. Kod mlađih članova najbrži Britanac bio je Peter Joseph Blackmore (apsolutno osmo mjesto). Rezultati apsolutno, kategorija U23.

Kratki kros – žene U23 i elite

Francuskinja Pauline Ferrand-Prevot je propustila je velike utrke i pripremala se za Europsko prvenstvo te osvojila još jednu lovoriku, onu u kratkom krosu. Srebro je odnijela Nizozemka Puck Pieterse, bronca je pripala Švicarki Nicole Koller. Takav je poredak bio i u apsolutnoj kategoriji. Kod mlađih seniorki slavila je Njemica Kira Böhm (apsolutno peto mjesto). Rezultati apsolutno i U23.

Po kiši i blatu na nimalo laganoj kratkoj kros stazi Slovenka Maruša Tereza Šerkezi deklasirala je konkurencijui ostavila prvu progoniteljicu Švicarku Laru Liehner za 24 sekunde nakon pet krugova i 21 minute i 44 sekunde utrke. Bronca je otišla u Mađarsku Regini Bruchner. Rezultati

Video vrhunci utrke juniorki

Naslovna fotografija UEC

Pročitaj i
EP Anadia Report: Ovaj put bez Hrvatske
EP Anadia: Vikend vrhunskog utrkivanja mlađih kategorija u Portugalu

Prati nas