EP Anadia, Puck Pieterse
6. srpnja 2022

Anadia je prošlog vikenda ugostila Europsko XCO prvenstvo za mlađe kategorije: juniore i do 23 godine…

Anadia u Portugalu bila je prošlog vikenda domaćin Europskog prvenstva disciplinama izdržljivosti za juniore i natjecatelje u kategorijama do 23 godine.

Zlato za ciklokros zvijezdu Pieterse

U nedjelju su održane utrke za najstariju kategoriju na ovome prvenstvu, onu do 23 godine. Dvostruka europska prvakinja u ciklokrosu i aktualna svjetska prvakinja u ovoj disciplini, Nizozemka Puck Pieterse, nakon prošlogodišnjeg drugog mjesta u Novom Sadu, osvojila je svoj prvi ovogodišnji naslov u olimpijskom krosu. Drugo mjesto pripalo je njezinoj sunarodnjakinji i svjetskoj prvakinji u ciklokrosu 2021. Fem van Empel . Talijanka Giada Specia zauzela je treće mjesto.

Talijan Avondetto najbrži mlađi senior

Simone Avondetto pokazao je izvrsnu formu pokazao već na utrci Svjetskog kupa u Leogangu, kada je osvojio drugo mjesto. Ovaj put je bio prejak za sve i zasluženo se veselio naslovu prvaka Europe. Drugo mjesto osvojio je bivši juniorski svjetski prvak Britanac Charlie Aldridge sa deset sekundi zaostatka. Treće mjesto zauzeo je Švicarac Janis Baumann sa dvadeset jednom sekundom zaostatka.

Hrvatsku je predstavljao Fran Bošnjak koji je zauzeo 48. mjesto (dva kruga zaostatka).

Dominacija Švicarki u juniorskoj kategoriji

Naslov europske prvakinje u subotu je osvojila Švicarka Monique Halter, koji je u dobrih sat vremena utrke za nešto manje od minute pretekla zemljakinju Leu Huber. Treće mjesto osvojila je Natalia Grzegorzewska iz Poljske.

Danac Pedersen najbrži junior

Gustav Pedersen se posebno morao potruditi za naslov europskog prvaka jer je tek u posljednjem kolu otresao Nizozemca Rensa Manena koji je na kraju imao 11 sekundi zaostatka. Treće mjesto osvojio je Nijemac Paul Schehl.

U juniorskoj kategoriji za hrvatsku reprezentaciju je nastupio Ivan Okmažić koji je zauzeo 27. mjesto (+4:16).

Slovenac Klemenčič zlatni u eliminatoru

Miha Halzer prije desetak godina jezaorao ledinu“ u pogledu međunarodnih uspjeha slovenskih predstavnika u disciplini eliminator. Bio je europski i svjetski doprvak, a u džepu ima i pobjedu na Svjetskom kupu. Nakon gotovo desetljeća stagnacije u ovoj disciplini za Slovence je zapuhao novi vjetar. Jakob Klemenčič već je nekoliko puta dokazao da je jedan od slovenskih olimpijskih krosista s “najeksplozivnijim” nogama. Već je ostvario izvrsne nastupe u mladim kategorijama, a sada kada je prešao u kategoriju do 23 godine, uspjeh u Anadiji je nešto što će mu sigurno dati krila u “kraljevskoj” disciplini – olimpijskom krosu.

U ženskoj konkurenciji Slovenka Vita Movrin odlično odradila svoj kratki kros. Bila je doista blizu medalje (za broncu joj je nedostajala desetinka sekunde), pa je na kraju zaozela odlično četvrto mjesto. Vita je zaostala samo za Švicarkom Ronjom Blöchlinger , Talijankom Giorgiom Marchet i Šveđankom Linn Gustafsson.

Video: Najbolji trenuci eliminatora

Video: Najbolje iz kratkog krosa

Svi rezultati

Naslovna fotografija: UEC

Prati nas