sloenduro grozni
5. listopada 2021

Miha Smrdel je u nedjelju u Grožnjanu nakon bitke s Huthom i Markičem, potvrdio ukupnu pobjedu u seriji SloEnduro. Odlični Frane Medić i Sandi Bažon. Prvi put su podijeljene i nagrade za ukupni poredak…

U nedjelju je završila osma sezona serije SloEnduro, međunarodnog kup natjecanja s bazom u Sloveniji. Po šesti puta je finale održano u Grožnjanu, slikovitom istarskom mjestu, u sklopu utrke Enduro Grozni u organizaciji BBK Grožnjan. Ukupno 118 biciklist(ic)a iz Austrije, Hrvatske, Italije, Njemačke i Slovenije došlo je proživjeti prekrasan rani jesenski istarski vikend.

Ovo je bila peta utrka za bodove u ovoj sezoni. Neki su naslovi bili determinirani već nakon četvrte utrke krajem kolovoza u Kočevju, ali ne svi.

Miha Smrdel napokon opet dodao gas

Junior Miha Smrdel (MBK Črni Vrh), već ustoličen se u vrhu ukupnog poretka, nije štedio na brzini. Nakon tri druga mjesta, osvojio je svoju drugu ovosezonsku pobjedu u Grožnjanu i postao prvak SloEndura 2021. sa 1700 bodova. Nakon Kristjana Medveščeka (2014.), Vida Peršaka (2015.-2018.) i Maxa Fejera (2019.) postao je četvrti ukupni pobjednik serije.

Miha Smrdel

No, nakon dva od tri brzonca na Enduru Grozni 2021 u idealnim je vremenskim uvjetima (uz samo nekoliko kapi kiše) vodio je Nejc Huth (Energijateam.com), pobjednik prethodnog izdanja ove utrke od prije dvije godine. No, u posljednjem je brzincu postigao tek šesto najbrže vrijeme, jer ga je Smrdel prestigao za više od pet i pol sekundi i na kraju nakon osam i pol minuta “neto” utrkivanja pobijedio je sa samo 69 stotinki prednosti!

Jan Markič (ŠKTD Avče) cijeli dan držao se na trećem mjestu i na treću stepenicu stao sa sekundom i dvije stotinke zaostatka. Na postolje su se uz objavu popela još dva slovenska natjecatelja, Miha Tratnik Bajc (MBK Črni Vrh) na četvrtom mjestu i pobjednik Kočevja (i serije SloEnduro 4Fun na stazama Golovec David Ivartnik (Energijateam.com) na petom mjestu.

Ivartnik je obranio zajedničko drugo mjesto, Markič treće, samo se Huth s petog popeo na četvrti, jer je prestigao Peršaka koji se natjecao u finalu svjetske serije.

U ženskoj konkurenciji prvu je svoju pobjedu Teja Cerar (MTB Trbovlje) ispred Talijanke Lare Gasparotto (ASD Tecno Bike K2) na drugoj i Tamare Homar (Energijateam.com) na trećoj. Gaia Kravanja (KK Črn trn) i Urška Korasa (KD Zverinice) nisu došle u Istru natjecati se za zajedničku pobjedu, ostale su na prvom odnosno drugom mjestu, a Tamara Homar se popela na treće mjesto.

Teja Cerar na Srni, Kenda SuperEtapa

Što su rekli pobjednici(e)

Miha Smrdel : „Današnja utrka bila je vrlo napeta, svi smo bili jako blizu do posljednje etape. U posljednjoj fazi uspio sam dobiti nekoliko sekundi. Na kraju smo bili u dobroj sekundi. Sve u svemu, zadovoljan sam utrkom i presretan sam što sam upisao svoju drugu ukupnu pobjedu. Ova je sezona bila iznimna, sve je počelo u Ajdovščini, gdje sam, na moje veliko iznenađenje, zauzeo drugo mjesto u apsolutnoj konkurenciji. Sljedeću utrku u Gorjancima pobijedio sam prvi put, zatim sam dva puta završio drugi, a opet sam pobijedio u Grožnjanu. Prezadovoljan sam rezultatima i nadam se boljim rezultatima sljedeće sezone. “

Teja Cerar : “Pobjeda je bila vrlo neočekivana, jer na utakmicama sudjelujem uglavnom zbog dobre atmosfere i dobrog društva. Na trećoj fazi sam zakopao glavu kao nikada prije, što je također bilo zanimljivo iskustvo. Hvala graditelju tragova Alanu što je pronašao vezira i bocu vode. Inače, za razliku od 4fun, više uživam u klasičnim SloEnduro utrkama, gdje ima manje čekanja, više pedaliranja i više akcije! ”

Najbolji po kategorijama

Jan Markič pobijedio je u kategoriji muških seniora ispred Tratnika, Bajca i Ivartnika. Ukupni poredak isti je kao i prije finala: prvi Markič, drugi Ivartnik i treći Jan Štucin (Pedal racing team).

Smrdel je pobijedio u kategoriji juniora ispred Eneja Podlipnika (Bikehanic – 20 Chocolate) i Blaža Polovšaka (KK Ravne). Na ljestvici je Smrdel neporažen i s maksimalnim naramkom bodova drugo mjesto pripalo je Jerneju Kavčiču (Sloga 1902. Idrija), a treće Austrijancu Valentinu Freyu (Im.Puls Sport Union Klagenfurt), koji je prethodno bio drugi, ali je propustio zbog do nastupa na finalu austrijskog DP SloEndura. Međutim, postao je najbolji novak u sezoni SloEndura.

U veteranskim kategorijama pobijedili su Huth (master 1), Branko Belingar (Avče, master 2) i Uroš Ogris (MTB klub Kranj, master 3). Huth i Belingar također su pobjednici poretka, a u kategoriji master 3 ova je čast pripala Martinu Brusu (Kamplc racing team).

Domaćin Sandi Bažon (BBK Grožnjan) bio je najbrži u kategoriji hobi.

Kratka trasa

Jakob Lorber (KK Završnica) bio je najbrži u kategoriji U15 na kratkoj stazi (prvi i treći brzinac) ispred Lovre Kojzeka (KK Ravne) i Talijana Simone Lea (Bel Gelato Cycling). Ažbe Kalinšek (Bikehanic – 20 čokolada) obranio je ukupnu pobjedu sa 6. mjestom, Lorber se s trećeg popeo na drugo mjesto ispred klupskog kolege Juša Ažmana koji je ovaj put bio četvrti.

Blaž Kavčič (KK Završnica) uspio je ostvariti još veći preokret u kategoriji U17. Pobjedom nad Franetom Medićem (BK Crikvenica) i Mihom Jerkičem (KK Črn trn) u klasifikaciji je prestigao vodećeg Marcela Piriha (Pedal racing team) koji se nakon 10. mjesta morao zadovoljiti nešto manjim trofejem za ukupnu klasifikaciju, onaj za drugo mjesto. Jerkić je bio treći.

U kategoriji kadetkinja, do 17 godina, Tina Smrdel (MBK Črni Vrh) po peti je put pobijedila ispred Ane Inkret (Calcit bike team) i novakinje Lane Epšek (KK Ravne) koja dolazi iz discipline cross country. Tina i Ana prve su i druge u klasifikaciji, a Eva Palka (KD Zverinice) treća.

Mladi na kratkoj ruti ponovno su bili bitan dio utrke, jer ih je došlo 42!

Rezultati na sloenduro.com

Ukupni poredak SloEndura 2021 na sloenduro.com

Kenda SuperStage

Za Kendinu SuperEtapu, brzinacs dodatnim nagradama za najbrže muškarce i žene, organizatori su odabrali treći i posljednji brzinac dana. Ruta Srna je nova i također atraktivna. Najbrži su bili Smrdeli, brat i sestra, Miha i Tina.

Vidimo se i u 2022.

Osma sezona je zaključena, trofeji se dijele, neće biti završne svečanosti, ali nije nemoguće da se okupimo na zajedničkoj turi i proglašenju najboljeg organizatora sezone! Uskoro ćete čitati više o tome što pripremamo za sezonu 2022.

Fotografije Matej Damijanić @damijanicphotography. Na naslovnoj fotografiji je prva četvorka ukupnog poretka; nedostaje petoplasirani Vid Peršak.

Prati nas