luka berginc, sljeme
27. rujna 2022

MTB spust vratio se nakon čitavih 17 godina tamo odakle je i krenuo početkom devedesetih. Sljeme, kolijevka ove atraktivne discipline u Hrvatskoj, ugostilo je u nedjelju četvrtu rundu serije Unior Downhill Cup…

Foto: Tomislav Leopold

Split, Soriška planina, Kope… i konačno, umjesto Tršća, još jedna hrvatska lokacija, i to ona o kojoj se nismo ni usudili razmišljati na početku sezone – Medvednica iznad Zagreba, točnije zagorska strana na sjevernoj strani planine, gdje zimi organiziraju utrke Svjetskog kupa u slalomu za alpske skijašice i skijaše.

Profesor Nino Ružička i njegov tim obnovili je klasičnu stazu dugu 1,9 km s 270 m visinske razlike, na kojoj su posljednji put utrkivali 2005. Godine (Olympus Downhill). Staza je preimenovana u DH Legends. Na startu se našlo 90 natjecatelja iz Hrvatske i Slovenije (uključujući dvije natjecateljice), svi su bili zadovoljni stazom, s time da su neki poželjeli još ponešto metara. Bilo je vrlo mokro u subotu, a u nedjelju su prilike bile gotovo idealne.

Berginc je okrunio dominaciju u ovogodišnjem izdanju serije UDC

Luka Berginc, fotografija Duško Simić

Na kraju, Luka Berginc (DH Visit Pohorje) slavio je u konkurenciji najbrže kategorije, elite. Bio je najbrži već u vožnji za poredak (takozvanom polufinalu). Drugoplasirani Jan Cimperman (MTB Trbovlje/HCI) zaostao je 4,4 sekunde, a 7,53 je iznosio zaostatak trećeplasiranog, aktualnog hrvatskog prvaka Ivana Bašića (BK Coast Riders). Top pet upotpunili su slovensko iznenađenje Kristjan Vreček (Supersnurf) na četvrtom te naš nacionalni izbornik Lovel Matijaš (BK Coast Riders) na petom mjestu.

Berginc je ove godine prvi put nastupio u seriji Unior Downhill Cup. Nakon što je pobijedio na prve dvije utrke Europskog iXS kupa (pa tako i a Lošinju), propustio je dobar dio sezone zbog potresa mozga. Ukupna pobjeda na Europskom kupu ipak mu je pošla za rukom, a za točku na utakmici osvojio je domaću seriju.

„Doista sam zadovoljan, sjajna utrka i odlična staza. Dobra atmosfera i nova motivacija za nastavak borbe uz titulu pobjednika Europskog kupa. Dovoljno sam motiviran za sljedeću sezonu, a polako dolaze i sponzori”, kazao je Luka.

„Konačno smo vratili MTB spust na Medvednicu , doduše pod pod presingom radi otkazivanja utrke u Tršću. Kujemo planove za slijedeću godinu, uključujući enduro utrku na istom terenu te po mogućnosti još jedno finale serije Unior Downhill Cup koja bi se u 2023. trebala s Hrvatske i Slovenije proširiti i na Austriju“, zadovoljno je izjavio direktor utrke Ninoslav Ružička.

Ostale kategorije

Frane Medić, fotografija Duško Simić

Pobjednik u konkurenciji juniora Frane Medić (BK Crikvenica) zabilježio je četvrto najbrže ukupno vrijeme u finalu. Slovenac Andrej Savarin (Rajd Ljubljana) plasirao se na drugo mjesto, a još jedan domaćin, Tin Čuljević (BBK Mirakul), završio je na trećem mjestu. Vodeći na ljestvici serije Matej Kerec (KK Završnica) doživio je pad u utrci za poredak odvezli su ga u bolnicu, no prema prvim informacijama nije ozbiljnije ozlijeđen.

Nastupile su samo dvije žene, a mlađa Tina Smrdel (MBK Črni Vrh) bila je brža od Eve Zala Strgar (DGK Pohorje – Spank Team), koja inače nastupa u kategoriji U15.

U kategoriji kadeta (U17) najbrži je bio Maj Babačič (Calcit bike team), a u kategoriji U15 po prvi put ove godine Max Žvegla je prestigao Ažbeta Kalinšeka (oba Bikehanic 20 Chocolates).

U kategoriji master pobijedio je Boštjan Volf (Volf Racing Team), jedan od četvorice sudionika „starih” utrka koji su se pojavili na ovogodišnjem na startu, u najmlađoj (samo slovenskoj) kategoriji U13 ponovno je slavio Jakob Praček (Kamplc racing team), a među amaterima najbrži je bio Berislav Topol (BBK Šišmiš).

Rezultati na uniordownhillcup.com

Priznanja za ukupni poredak serije Unior Downhill Cup bit će dodijeljene na priredbi Odbora za brdski biciklizam Slovenskog biciklističkog saveza u Ljubljani nakon završetka sezone.

Naslovna fotografija: Luka Berginc, fotografija Duško Simić @rea.ritter

Pročitaj i
DH Sljeme umjesto DH Tršće!

Prati nas