27. kolovoza 2021

Nastupom u posljednjem kolu ovogodišnjeg Europskog iXS kupa u češkom bike parku Špičak naši predstavnici u MTB spustu zaključili su ovogodišnji program…

Hrvatska Downhill reprezentacija nastupila je od 20. do 22. kolovoza na najpoznatijoj downhill staza u Češkoj: „’Struggle“. Staza je, kažu, u potpunosti opravdala svoje ime.

Nasi momci (dečki) su obavili sjajan posao! Staza im je „legla“ te je atmosfera bila puno opuštenija u odnosu na prethodnu utrku u Mariboru, a to se vidjelo i u dobrim rrezultatima naših predstavnika.

Dobar početak već u kvalifikacijama

„Kvalifikacije su naši odradili sjajno“! potvrđuje izbornih hrvatske MTB DH reprezentacije Lovel Matijaš.  „Ivan Bašić se u kvalifikacijama plasirao u veliko finale, to jest ‘top 30’ najboljih vozača. Frane Medić na šesto mjesto u svojoj kategoriji David je bio 43, a Vidian nije imao sreće. Njemu se naime guma ‘skinula’ s obruča u najvažnijem zavoju na stazi.“, dodaje Matijaš

Kišno finale

Za dan finala prognozirali su kišno vrijeme, no na svu sreću nije padalo za vrijeme utrke, osim kratkih desetak minuta u vrijeme starta Ivana Bašića.


Rezultati finala:

Elite

  • Ivan Bašić 03:21.575 (25. mjesto u super finalu)
  • Vidian Šalehar Rihtar 03:18.438 (3. mjesto u malom finalu)
  • David Ivanjko 03:27.257 (18. mjesto u malom finalu)

U17

  • Frane Medić 03:18.307 (4. mjesto u finalu)

Svi rezultati su ovdje.

Uski i tehnički zavoji

Staza u Špičaku je specifična po vrlo uskim i tehnički zahtjevnim zavojima koji osobito stvaraju probleme visokim vozačima i modernim standardima geometrije bicikla. Anatomija staze MTB spusta se inače u posljednjih nekoliko godina promijenila. Brže su i otvorenije. No staza Struggle je zadržala svoje izvorno stanje.

Video: Špičak iXS 2021

Jako sam ponosan na naše reprezentativce, kako performansom tako i profesionalnim pristupom. Ostvarili su sjajne rezultate, cak bi rekao najbolja do sada sezona Hrvatske DH reprezentacije.
Moram naglasiti kako je Frane kao rookie ostvario ukupno 5. mjesto na overall ljestvici iXS U17 Kupa, sto je samo indicija o kakvom talentu se radi.
 
Ova utrka bila je zadnja akcija reprezentacije za aktualnu sezonu, te je privodimo kraju i okrećemo se već pripremama za novu.
Smatram kako imamo potentan roster vozača koji su u stanju ostvarivati vrhunske rezultate u budućnosti.
Iduća sezona će biti definitivno prekretnica za performans Hrvatskih vozača na internacionalnim natjecanjima. 

Lovel Matijaš, izbornik hrvatske DH reprezentacije

Pročitaj i
iXS Europski kup Maribor Report: Johnset i Minnaar kroz blato do vrha
DH reprezentacija: Frane među najboljim kadetima na iXS-u u Pili

Foto: HBS (Naslovna fotografija: (Ivan, Vidian, David i Frane)

Prati nas