5. kolovoza 2021

U trećoj utrci Europskog MTB DH kupa južnoafrička legenda iznenadila je samog sebe, a o pobjedi u ženskoj konkurenciji odlučeno je prije starta. Naši vrlo dobri!

Trostruki tjedan MTB spusta na Pohorju iznad Maribora otvoren je današnjom utrkom serije  iXS European Downhill Cup. Seniorske pobjede u ovoj utrci službenog naslova I Feel Slovenia evropski pokal v gorskem kolesarstvu – spust Maribor odnijeli su mladaq Norvežanka Mille Johnset (Continental Atherton ) i iskusni veteran, Južnoafrikanac Greg Minnaar (Santa Cruz Syndicate).

Nakon kiše koja je padala preko noći i tijekom jutarnjeg treninga, za poslijepodnevnu utrku se vrijeme proljepšalo, a blato se polako počelo zgušnjavati. Nakon utrke zasjalo je sunce. Za vikend, kada je na istoj stazi na rasporedu Europsko prvenstvo u spustu, očekuju se bolji uvjeti za natjecanje.

Seniori: Gregova druga pobjeda u Mariboru (nakon 11 g.)

Greg Minnaar, fotografija Rick Schubert

Minnaar, koji je dobio jučerašnje kvalifikacije i danas startao kao posljednji, rasturio je današnji današnjem superfinalni nastup i ostao iznenađen najboljim rezultatom u finišu. Prestigao je drugoplasiranog Henryja Kerra (Propain Factory Racing) za 2,8 sekundi i trećeplasiranog Adama Brightona, oba Britanca, za 3,7 sekundi. Slijedili su ih mladi Australac Luke Meier Smith (Propain Factory Racing) na 4. mjestu te Gregov ekipni kolega, Amerikanac Luca Shaw na 5. mjestu.

Greg je već u Mariboru pobijedio na utrci Svjetskog kupa 2010. On redovito dolazi još od prve utrke Svjetskog kupa 1999., a sada se okušao po prvi put u Europskom kupu.

“Zaista lijepa utrka, trebao sam se više natjecati u Europskom kupu, he he”, iskazao je u cilju zadovoljstvo. Legenda s rekordne 22 pobjede u spustu u Svjetskom MTB DH kupu.

Seniorke: Dvoboj vršnjakinja

Mille Johnset, fotografija Rick Schubert

Dvoboj između Mille Johnset i Austrijanke Valentine Höll (obje rođene 2001.) nažalost je odlučen daleko prije cilja. Austrijanka, najbrža u kvalifikacijama, došla je do starta smještenog odmah ispod planinske kolibe Luka, s probušenom gumom. Pošto nije bilo njenog mehaničara koji bi mogao brzo riješiti problem, nije mogla niti startati.

Nakon padova u posljednjim zavojima na obje dosadašnje utrke ovogodišnjeg Svjetskog kupa, u Leogangu i Les Getsu, nastavlja se smola Vali Höll. Novu priliku tražiti će već ovog vikenda na Europskom prvenstvu te tjedan dana kasnije, na utrci Svjetskog kupa na Pohorju.

Drugo mjesto zauzela je Amerikanka Abigail Hogie (Tillit Gravity Team) sa zaostatkom od 19 sekundi, a treće mjesto zauzela je još jedna Amerikanka, Anna Newkirk.

Hrvatska prezentacija vrlo dobra

David Ivanjko na treningu, fotografija Rick Schubert
David Ivanjko na treningu, fotografija Rick Schubert

Danas je, nakon priprema i treninga, iznad Maribora nastupila i Hrvatska reprezentacija u MTB spustu. Mariborsko Pohorje je bike park gdje naši reprezentativci redovito treniraju i poznaju ga kao svoj džep, pa su imali određenu prednost u odnosu na konkurenciju ali  i svojevrsni dodatni pritisak.

Kvalifikacije su odradili u srijedu. Reprezentativci iz Elite kategorije imali su jako dobre plasmane u odnosu na sam roster vozača , osim sto je nažalost Vidian Rihtar Šalehar imao nezgodan pad u zavoju pred sam cilj (Split time vrijeme je bilo top 30). Naš kadet Frane Medić ostvario sjajno kvalifikacijsko vrijeme te se plasirao kao treći u kategoriji U17.

Rezultati naših na iXS Maribor 2021:

Elite (malo finale)

  • Ivan Bašić 03:46.914   10. mjesto
  • Noa Radolović 04:14.165   52. mjesto  
  • David Ivanjko 04:13.556  50. mjesto
  • Vidian Rihtar Šalehar DNS


U17 (finale)

  • Frane Medić 04:01.424  11. mjesto

Finale se odvilo u četvrtak, kisa je padala cijelu noć i za vrijeme finala, te je staza potpuno promijenila dinamiku. Dečki su imali malo vremena za trening i prilagoditi se uvjetima na stazi, te su joj pristupili s respektom.

Dečki su imali težak zadatak te su ga odradili konkretno i pritom ostvarili sjajne rezultate. Bašić s 10. mjestom u malom finalu na Europskom iXS kupu ostvario je osobno najbolji plasman do sada.

Frane je također odradio zadatak na nivou te odgovorno pristupio stazi i napravio solidan rezultat, te skupio važne bodove za ukupan poredak. Vidian nije startao zbog ozljede iz kvalifikacijske vožnje, da bi se sačuvao za Europsko prvenstvo.

Europsko prvenstvo biti će također u Mariboru odmah dan nakon iXS DH Cupa, te dečki imaju jako malo vremena za odmor ali vremenska prognoza izgleda puno bolja.

Lovel Matijaš, izbornik MTB DH reprezentacije

Video: iXS Maribor 2021

U clipu vidimo Davida i Franu, a uvodnu animaciju napravio je Tank Production, drugim riječima Nikola Klačinski!

Svi rezultati finala i superfinala

Sutra su već na rasporedu treninzi za Europsko prvenstvo koje će se održati na istim terenima, ovaj vikend.

Pročitaj i
DH reprezentacija: Frane među najboljim kadetima na iXS-u u Pili

Uvodna foto montaža: ixsdownhillcup.com

Prati nas