16. veljače 2021

Gravel evoluira, dijeli se u podgrupe, zadire u druge skupine, ko PAC-MAN jede sve pred sobom, obraća se pripadnicima druge vjere? Monster gravel – dropbar MTB 29“ sa tvrdom vilicom? Aerogravel – dropbar s krono nastavcima za duge prašnjave ceste?

Gravel prati modu, a moda se ponavlja, vraća se svakih 30 godina ponovno, vrti se u krug.

Karbon je već odavno mainstream, aluminij je jeftin, čelik je plemenit.( Jeste li ikada čuli za plemeniti karbon? ) Čelik je retro. Preciznije – i aluminij već je.

Najnovijia zvijezda na biciklističkom tržištu dolazi od Južnoafričkog branda RIDE FARR, čelični „twin tube“ okvir za MTB, 29-tku, BMX, gravel, bikepacking ili možda motocikl?  Ma, za sve. Nema toga za kaj nije.

we don’t get it, you don’t want it

Twin Tube

Danas kad je Nikola Tesla sve izmislil, nema baš puno toga, sve je već viđeno.

„Twin tube“ okvir? Odrezali su par cijevi viška sa Ducatijevog moto okvira ? Kopirali su ALAN –ov bitubo, kasnije Colnago carbitubo? Možda su dizajneri listajući talijanske vintage oglasnike naišli na Ragno (pauk), Bianchijev MTB okvir iz masovne produkcije ranih 90-tih sa nekoliko isprepletenih cijevi kao paukova mreža.  Možda?

No, kažu da sva moda nastaje u Kaliforniji, pa onda nakon nekog vremena prodre u Europu i za koju godinu se proširi ko…COVID posvuda. Poput surfa i skejta, i prvi „beach bikes“ su stigli upravo iz Kalifornije. Bili su to preteče današnjih cruisera. Čelični „twin tube“okvir, sa dodatne dvije lučno savinute cijevi, širok upravljač, klunker (torpedo). Less is more, manje je više, ali samo u opremi. Okvir je dodatno „obogaćen“ cijevima.

Bile su rane 90-te kad su se pojavili na našim pločnicima i ulicama. Ipak, po principu evolucije, imali smo prilike vidjeti i u našim trgovinama nekoliko „twin tube“ varijanti. Sjećate li se Corratec Bow bicikala u  izlogu Keindl sporta u Ilici , sa lučno savinutim duplim gornjim cijevima? Možda KHS Brentwooda ili Fleetwooda, ako se dobro sjećam na zidu Ciklo centra?

Limex!

Ipak… Oscar goes to… Limex. Da, Limex, Donji Miholjac. Dobro ih se sjećam, prodavali su se za sakrament krizme iliti svete potvrde. Onomad još nije bilo mobitela za klince, sedmaše 😉  Čisti lijepi primjer „twin tube“ donje cijevi lučno savinute skroz preko chainstaya.

I zato, moda se opet vraća. Samo da plava boja nije više plava, nego je „duck egg blue“.

Thumbs up for Ride Farr.

Foto: Arhive proizvođača; Naslovna fotografija: Ridefarr

Izvorni tekst: Gravel is not dead! – Coast 2 Coast Gravel (ride-gravel.me)

Prati nas