30. ožujka 2020

Garminovi ciklo kompjutori i pametni ručni satovi dostupni su na web shopu 24 h dnevno. Nova generacija ručnih ura vívoactive nenametljivo je rješenje za praćenje žešćih MTB vožnji

S novom Garminovom pametnom sportskom ručnom urom vívoactive 4 družili smo se tijekom nekoliko zimskih tjedana, kada dulje vožnje biciklom još nisu bile upitne. Modeli vívoactive manji su od skupljih i funkcionalno bogatijih modela fenix i mogu poslužiti kao kvalitetan osnovni ciklo kompjutor, pogotovu u slučaju brdskog bicikliranja, kada veliki ciklo kompjuter u pravilu nije osobito koristan.

Garmin vívoactive 4 ističe se prvenstveno svojom praktičnošću, naime lagan je, kućište nije preveliko, a dodirni zaslon vrlo je intuitivan i korisnik se na njega lako navikne. Ovaj model naime ima samo dvije tipke na kućištu (štoviše, prethodni model je imao samo jednu), obje s desne strane (ukoliko je ura na lijevom zapešću), a one manje-više služe za startanje i zaustavljanje aktivnosti, krugove i slično. Većina ostalih funkcija dohvaća se dodirom prsta, na samome zaslonu. Operativni sustav je intuitivan i jednostavan za korištenje, te ovdje nismo zamijetili nikakve teškoće ili probleme.

Zaslon pruža odličnu vidljivost i na podnevnom suncu – foto: mtb.hr

Garmin vívoactive 4: Glavne značajke

Među najvažnijim značajkama jest kvaliteta zaslona, pogotovu u uvjetima dnevnog svjetla. Garmin vívoactive 4 pokazao se u vrlo dobrom svjetlu jer se svjetlina i kontrast njegovog zaslona mogu nositi i s jakim podnevnim suncem. Bez obzira što je kućište relativno maleno, raspored podatkovnih polja i veličina fonta optimalno su odmjereni i omogućavaju kvalitetno praćenje aktivnosti – uživo.

Funkciju Auto Stop-Start uvijek držimo uključenom – foto: mtb.hr

Prilikom pokretanja aktivnosti vívoactive 4 treba nešto više vremena za spajanje sa satelitima, u usporedbi sa skupljim urama, iako ima podršku za GPS i GLONASS. Naprednim korisnicima moglo bi zasmetati i to što ovaj model ne podržava funkciju multisporta, primjerice za treniranje i mjerenje duatlona ili triatlona, no za tako nešto ipak je potrebno posegnuti malo dublje u džep prilikom kupovine.  

Spomenuti nedostaci ustvari su relativan prigovor jer ova je ura namijenjena prvenstveno za rekreativce koji ne prate strog režim treninga, i više je usmjerena na cjeloživotno praćenje zdravstvenog i kondicijskog  stanja korisnika, a može i dobro poslužiti za trening ili utrku. U tom svjetlu, Garmin vívoactive 4 je odličan izbor za korisnike koji ne žele izdvojiti previše novca za pametnu uru, ali ipak žele kvalitetno i trajno rješenje s velikim izborom funkcionalnosti.

Garmin web shop 

U vrijeme blokade izazvane korona virusom, dobra je vijest to što Garmin održava odličan web shop, te se uređaji mogu nabaviti iz sigurnosti doma. Link na web shop je na kraju teksta.

Podatkovna polja odlično iskorištavaju zaslon, do posljednjeg milimetra površine – foto: mtb.hr

Garmin vívoactive 4 – odabrane značajke

Dimenzije kućišta: 45.1 x 45.1 x 12.8 mm odgovara zapešćima opsega 135-200 mm
Promjer zaslona: 33 mm (1,3″)
Rezolucija zaslona: 260 x 260 piksela
Trajanje baterije: Način rada pametnog sata: do 8 d., GPS način rada s reprodukcijom glazbe: do 6 h
Biciklističke funkcije: Alarm na vrijeme/udaljenost, kompatibilan s radarom i pametnim svjetlima Varia, Kadenca
Cijena (na Garmin web shopu): 329,99 eur
Info: buy.garmin.com

Pročitaj i…
Testirali smo: Garmin Fenix 6 Sapphire Titanium

Prati nas