22. lipnja 2019

Garmin je ovih dana na hrvatsko tržište lansirao novo biciklističko računalo srednjeg cjenovnog razreda, nasljednika popularnog modela Edge 520. Među prvima smo imali priliku testirati novi Edge 530…

Novo Garminovo biciklističko računalo, model Edge 530, donosi nove funkcije u odnosu na prethodni model Edge 520. To se prvenstveno odnosi na proširenje analize treninga /napora, primjerice s podacima o hidraciji i prehrani (moguće je postaviti alarme za unos tekućine i hrane, što inače često zaboravljamo tijekom vožnje), a k tome ovo računalo samostalno preuzima podatke o vremenskoj prognozi.

Uz niz novih funkcionalnosti valja istaknuti i nešto veće gabarite u odnosu na prethodni model (površina zaslona veća je za 13 posto, s time da volumen samog uređaja nije znatno povećan), te, možda i najvažnije, brže učitavanje karata i ostalih podataka.

Veći zaslon omogućava bolju preglednost i u postavci s deset polja s podacima

Podrška za Trailforks

Među nove funkcije spada i vrlo praktična mini aplikacija s pripadajućim mapama Trailfokrs koja sada dolazi tvornički ugrađena u računalo. Onima koji su već iskušali Trailforks ne treba posebno objašnjavati praktičnost ove aplikacije kada ste na nepoznatom terenu. Ugrađene mape, kao i one koje možete preuzeti s ovog servisa, vode vas po stazama širom svijeta. Doista praktično za istraživanje novih trailova.

Funkcija ClimbPro pokazuje visinski profil uspona koji je tek pred nama

Edge 530 se povezuje i sa standardnom Garminovom aplikacijom za pametne telefone Connect, kao i sa servisima Strava i Training Peaks, a tu je i Garminova aplikacija Cycle Map .

Još jedna praktična funkcija jest i grafički prikaz uspona u novoj aplikaciji ClimbPro. Računalo pokazuje koliko je još uspona preostalo i koliki nas nagibi čekaju prije prvog spuštanja. Doista praktično za tempiranje napora na usponu

Mogućnosti navigacije dodatno su poboljšane

Preglednost i ergonomija

Veći zaslon na novom modelu dosita znači puno jer olakšava pregled prikazanih podataka. Pozadinsko osvjetljenje zaslona i kontrast dovoljno su snažni uvjetima dnevnog svjetla te će podaci biti vidljivi i po najsunčanijem vremenu. Kada se smrači, automatski se uključuje osvjetljenje zaslona. Jedinu zamjerku imamo na tipke smještene s lijeve i desne strane uređaja. Položaj tipki više nije označen na gornjoj strani računala, nema više nikakvih oznaka na kućištu. Zbog toga je potrebno malo bolje opipati tipke što ponekad može biti problematično nosite li rukavice s dugim prstima.

Uz opisani model 530, Garmin je lansirao i model Edge 830 sa zaslonom osjetljivim na dodir, koji omogućava trasiranje ruta tijekom vožnje, a sada više nije veći od modela ispod sebe, to jest gore opisane 530-ke.

Preporučene maloprodajne cijene

Edge 530 (samo računalo): 2375 kn

Edge 530 HRM + CAD: 3150 kn

Edge 530 MTB Bundle: 2940 kn

Dodatne informacije: buy.garmin.com/hr.

Foto MTB.HR

Pročitaj i:

PARALELNI TEST: Pametna svjetla ili zašto je dobro svijetliti i po danu
Garmin lansirao Edge 530 i 830
Long term test: Garmin Instinct
Garmin Edge 130: Prirodni nasljednik modela Edge 500?
Veliki test Garmin Edge 820

Prati nas