Garmin Edge 1030 Plus
9. rujna 2020

Bez obzira treniraš li za sljedeću veliku avanturu ili si usred nje, Garminov novi Edge 1030 Plus savršen je pratitelj. To bi moglo biti prvo dovoljno moćno računalo koje će te uvjeriti da telefon ostaviš doma jer putem poruka i aplikacija za obavijesti možeš u realnom vremenu pratiti što se događa „u vanjskom svijetu“…

Edge 1030 Plus ima ponešto za svakoga. Praćenje vremenskih uvjeta, upravljanje rutom, praćenje stanja i kondicije te zabavna mjerenja za brdske bicikliste: Snimanje napora i “flowa” ili skoka.

Kartografija

Budimo realni: Mapama koje imamo na našim pametnim telefonima teško je konkurirati. No,  veliki 3,5-inčni zaslon nudi bogatije i detaljnije iskustvo zemljovida nego bilo koji drugi ciklo kompjutor na tržištu, i to uvijek na dohvat ruke.

Dakle, ne moraš se zaustaviti na svakom raskrižju i prekopavati džep. 1030 Plus uvijek pokazuje točno gdje se nalaziš, s upravljača. Kada je navigacija putem uključena, 1030 Plus će ponuditi detaljne upute i skratiti vrijeme pretraživanja rute na svakoj novoj vožnji, što može uštedjeti puno vremena.

Vizualnim i zvučnim uputama vodi te od zavoja do zavoja, pa čak i upozorava na oštre zavoje. Možeš prekinuti planiranu rutu za različite zaobilaznice, a zatim ponovno nastaviti ili izračunati novu rutu do odredišta.

Čak i ako postaviš računalo da isključi zaslon radi uštede energije ili ako tehnologiju ograničiš na minimum (kako ti ne bi previše smetala), upozorit će te na obližnja raskrižja, zaslon će se privremeno osvijetliti i pokazati put. Nećeš morati cijelo vrijeme buljiti u ekran. Način mirovanja isključuje dolazni tok podataka, ali se uvijek budi na vrijeme i drži te na putu.

ClimbPro

Edge 1030 Plus također se automatski prebacuje na kalibriranje tvojih napora automatskim prebacivanjem na zaslon ClimbPro. ClimbPro ti govori koliko uspona ima na planiranoj ruti, koliko je daleko do vrha trenutnog uspona i prikazuje profil elevacije označen bojom koji ističe najstrmije dijelove.

Ovo ne samo da može biti moćan alat za vježbanje, već ti može pomoći da budeš sigurniji na nepoznatom terenu. Ako znaš da si tek na prvom od sedam dugih uspona, možda ćeš biti skloniji uštedi energije. Ali ako znate da je ovo posljednji uspon na stazi, možda ćeš svoj dan nagraditi sprintom do vrha.

S vojim VO2max podacima, trenutnim opterećenjem i vremenom regeneracije možeš dobiti prijedloge za dnevne treninge. Uz to, također pruža informacije o aklimatizaciji na nadmorsku visinu i vrućinu, te pravovremeno upozorava na unos tekućine i hrane, ako želiš, naravno.

Trailforks

Povezuje te s platformom Trailforks, najpopularnijom bazom podataka staza za brdski bicikl, kao i vlastitim stazama i vožnjama.

Reći ćeš da ništa od ovoga nije novo i bili biste u pravu. Ove značajke već neko vrijeme možeš pronaći na nekim Garminovim vrhunskim biciklističkim računalima. Čak su i stvari poput integracije ClimbPro i Trailforks koje izvorno nisu bile na uređajima dodane s ažuriranjima softvera. Izvorni Edge 1030 sada je moćniji nego prije nekoliko godina.

Ako su vaše primarne brige Platform Trailforks, 1030 Plus učitan je s cijelom bazom podataka i sinhronizirat će se s vašim računom i glatko i automatski prenijeti putem, tamo ste ga stvorili ili uvezli .

Isti je slučaj sa servisima Strava i Komoot, da spomenemo samo neke. Naravno, tu je i cjelovita trgovina aplikacija Garmin Connect IQ koje pruža pristup brojnim samostalnim rješenjima za programere aplikacija.

Brži procesor, snažnija baterija

Ako si spreman za novi 1030 Plus, čak i ako trenutno imaš postojeći model 1030, dobit ćeš mnogo bržu procesorsku snagu uz dramatično manje vrijeme pokretanja, izračunavanja rute i ponovnog izračuna, te bržu i glatku navigaciju na zaslonu.

Zaslon osjetljiv na dodir je nadograđen i sada je najosjetljiviji zaslon osjetljiv na dodir koji je Garmin ikad ugradio u biciklističko računalo. To olakšava odluku da telefon ostaviš kod kuće.

Čak se i vijek trajanja baterije poboljšao. Ako su ti cilj velike avanture, Edge 1030 Plus ima do 24 sata praćenja aktivnosti i navigacije iz vlastite unutarnje baterije i naravno kompatibilan je s Garminovom Charge baterijom .

Edge 1030 ažuriran je velikom internom memorijom od 32 GB i boljim vijekom trajanja baterije.

Za planiranje ruta, praćenje i bilježenje aktivnosti, Garmin nudi nekoliko rješenja, uključujući vlastito zaleđe Garmin Connect. Unaprijed su instalirane biciklističke karte za Europu, Afriku i Sjevernu Ameriku.

Još više povezanosti

Edge 1030 Plus, sa svojim velikim, živopisnim zaslonom osjetljivim na dodir i bogatim softverom s detaljnim kartama, najmoćnije je Garminovo biciklističko računalo s GPS-om. Čak je i prva instalacija lakša nego prije.

Ako ste već povezani s Garmin sustavom i imate hrpu povezanih senzora, cijenit ćeš čarobnjaka za postavljanje koji uvozi podatke, uključujući sve senzore povezane s e-biciklima, Shimano Di2 sustavima … I bez potrebe da sve sinkronizirate zasebno .

Test

U dobrih mjesec dana testiranja na obali i alpskim usponima na 3000 metara nadmorske visine, Edge 1030 Plus potpuno me uvjerio. Iako se ne izgleda drugačije od modela 1030, osim kombinacije boja, naravno, riječ je o potpuno novom uređaju.

Njegova nova unutrašnjost pruža izvrstan odziv bez dosadnog zavlačenja i u trenu dodirom otvara vaše trase. Možda će ti se svidjeti i njegove ostale karakteristike, a možda i ne, ali njegova brzina je uvjerljiva!

Više informacija možeš pronaći na garmin.com.

Pročitaj i
Predstavljamo: Garmin Edge 1030 Plus i Edge 130 Plus

Naslovna fotografija: Aleš Boben, ostale fotografije: Proizvođač.

Prati nas