26. siječnja 2022

Češki proizvođač već je isplanirao svoju ponudu za modele u 2022. i 2023. godini. Dijelom je to reakcija na pandemiju i velike promjene na tržištu, a dijelom se želi olakšati poslovanje i prodaja njihovim partnerima na europskim tržištima…

Proizvođači bicikala i opreme planiraju svoje modele unaprijed, kako bi na vrijeme mogli organizirati proizvodnju i distribuciju na tržištima širom Europe i svijeta. Superior je u vrijeme pandemije otišao korak dalje i ne samo da je već odavno najavio modele za tekuću, 2022. godinu, već je osmislio i ponudu za 2023.

Inovacije za 2022.: Alu i karbonski fully trail modeli

Superior je kategoriju karbonskih fully modela XF-TR redizajnirao tako da sada još više odgovaraju potrebama trail vožnje. Isto vrijedi i za liniju XP, to jest povoljnije fully trail bicikle s aluminijskim okvirima. Naime alu XP modeli za 2022. godinu svojom su geometrijom gotovo jednaki karbonskim modelima. Novo oblikovanje alu okvira nije jedina novost, jer Superior u 2022. nudi i nove sheme boja za svoje najpopularnije alu fully modele XP 979, 969 i 929.

Povoljni alu hardtail modeli za 2022.

Modeli iz linije XC potpuno su redizajnirani već za 2021. godinu pa i u 2022. ostaju gotovo jednaki. U ovu liniju dodana je još jedna opcija boje te je tako proširena ponuda. Po prvi puta je u liniju uključen i bicikl s 1x pogonom. Naime model 899 dolazi s 1×11 pogonom po tome se razlikuje od modela 889 koji dolazi s više tradicionalnim 2×11 pogonom.

Video: Superior XC 899

X-Road: Sve popularnija kategorija gravel bicikala

Superiorova kategorija X-Road objedinjuje cestovne i gravel modele slične geometrije, ali različite namjene. Gravel modeli sada se sve više razlikuju od cestovnih ne samo po komponentama već i po grafičkoj aplikaciji. Zajedničke su im prirodne, zagasite boje i minimalistička primjena logotipa, kao što i priliči gravel izričaju.

Velika su novost i dva sasvim nova gravel modela iz Superiora. Team Issue GR je vrhunski karbonski model  s komponentama Shimano GRX Di2. osim njega, na tržište dolazi i povoljni alu model X-Road Comp GR s modernim 1x pogonom i gumama širine 40 mm.

Trendovi za 2023. i dalje

Svjetski trendovi u biciklističkoj industriji koje prate moderni proizvođači jasno su vidljivi. Glavni trend je i dalje razvoj i sve veća dominacija e-mobilnosti, na što utječu isti trendovi kao i razvoj standardnih modela bicikla. Integracija, povećana udobnost i poboljšana učinkovitost vožnje su ključni faktori razvoja. Sigurnost u vožnji postaje sve više važan aspekt u dizajnu gradskih bicikala kao i bicikala za off-road vožnju.

Čist i integrirani kokpit

Posljednjih godina primjetan je trend integracije sve većeg broja komponenti koje tako u kombinaciji s okvirom poprimaju oblik skladne cjeline. Nema više bužira i sajli koje klepeću po okviru i upravljaču. Integracija kokpita već sada je apsolutni standard za cestovne bicikle, a u narednim godinama sve će se više širiti i na druge segmente, što je već očito u intenzivnom razvoju i sve većoj ponudi komponenti poput mjenjača i kočnica.

Udobna trail koncepcija za cjenovno povoljne modele

Segment MTB hobi biciklist(ic)a dosljedno teži ka duljem hodu amortizera i vilica. Dulji hod suspenzije čini off-road vožnju lakšom i sigurnijom. Superior zbog toga razvija cjenovno povoljni model s hodom između 140 i 160 mm. Takva suspenzija mjerilo je tehničkog MTB-ate postaje vrsta modernog “SUV-a” u e-MTB segmentu.

E-mobilnost i sve jače baterije

Zbog korištenja novih komponenti iz Boscha, aktualni osnovni e-modeli trebaju redizajn u svim razredima. Modeli eXF i eXP dizajnirani su za kompatibilnost s motorom i baterijom BOSCH CX. Baterija ima maksimalni kapacitet od 750Wh, što je jedan od osnovnih zahtjeva za alpske regije.

Video: Superior eXF 9049 R

Modeli eXC i e-XR Touring biti će kompatibilni sa svima vrstama Boschevih motora. U ponudi će biti modeli s  moćnim CX motorom, a početni modeli s povoljnijim cijenama dolaziti ć s motorima Active Plus. Kod cjenovno povoljnih modela u ponudi će biti baterije kapaciteta 650 ili 500 Wh.

Ponudu i cijene novih Superior modela provjeri ovdje: ciklo-centar.hr

Foto: Superior Bikes

Prati nas