Edge 830 GPS
4. siječnja 2021

Garminova „osamstotridesetka“ nije niti prevelika niti premalena. Smještena je u sredini ponude GPS ciklo kompjutora, kako veličinom, tako i cijenom. U relativno malenom kućištu, ovaj GPS ciklokompjutor nudi velik izbor funkcionalnosti…

Garminov model Edge 830 već smo nekoliko puta spominjali na našim stranicama, a već ga neko vrijeme koristimo u našim vožnjama. Edge 830 je ciklokompjutor srednje veličine koji funkcionira pomoću dodirnog zaslona.

Ovo donekle može donijeti teškoće korisnicima u rukavicama s dugim prstima, no uz malo prilagodbe ti se problemi brzo rješavaju. Potrebno je odlučnije i preciznije klizati prstima po zaslonu, i Edge će sasvim normalno raditi.

Funkciju smo isprobali u vožnjama u zimskim uvjetima, s debelim termo rukavicama. U pravilu je moguće ovako upravljati Edgeom 830, čak i u mokrim uvjetima kada je zaslon prekriven kapljicama. Važno je pritom zadržati koncentraciju i pogled na stazu ispred tebe, kako ne bi došlo do nezgode prilikom upravljanja.

Ukoliko ti je rukovanje u rukavicama prezahtjevno, u vijek možeš dodati bežični daljinski upravljač na tipke, koji je dostupan kao opcija u kompletu sa samim uređajem.

Napredna navigacija

Osim osnovnih biciklističkih funkcionalnosti i odličnog zaslona, glavi adut ovog modela su mogućnosti navigacije. Edge 830 naime funkcionira na mapama ugrađenima u sam uređaj, koje se baziraju na Google Maps. Već to mu daje prilično detaljan prikaz određenog područja, što uključuje asfaltirane ceste, ali i makadame, šumske puteve i slično.

S takvom podlogom, Edge 830 je „turn-by-turn“ navigacijski uređaj, poput onih kakve koristimo u osobnim automobilima, ili pak na pametnim telefonima, primjerice upravo u aplikaciji Google Maps.

Zbog toga je moguće kreirati rute na samome uređaju. Na početnom zaslonu, prilikom odabira vrste aktivnosti (MTB, gravel, cesta itd.), potrebno je na dodirnom zaslonu pritisnuti opciju „Navigacija“. Računalo će potom ponuditi pretraživanje karte, odabir neke od spremljenih staza, ili kreiranje nove staze.

Uvoz snimljenih ruta

Korisnik pri planiranju nove staze ima na izboru podosta mogućnosti, pa tako, nakon što je odabrao polazište i krajnju točku, može odabrati vrstu podloge (npr. MTB, gravel, miješana…), optimizirati udaljenost i udio uzbrdice, i tako dalje.

Staze je moguće i uvesti, primjerice možeš je preuzeti iz neke prijašnje vožnje, u .GPX ili .TCX formatu Ili je pak možeš iscrtati u nekom od dostupnih online servisa kao što je BikeMap, te je u istom obliku prenijeti u svoj ciklokompjutor.

Tu je i opcija „Navigacija MTB stazama“ koja omogućuje izbor predloženih trasa na tvom područja. Kada odabereš lokaciju, uređaj će te sam navesti prema početnoj točki. Važno je pobrinuti se da ta početna točka ne bude predaleko jer ćeš se tako pobrinuti za veći broj kilometara na samoj stazi, umjesto u transferu asfaltnim cestama.

Prepoznavanje lokalnih putova

Uređaj smo ponajviše testirali na gravelu,  pokazao se pouzdanim pratiocem. Vrlo detaljno je prepoznao makadamske ceste i navodio nas je i manje poznatim područjima, kroz šume i polja kukuruza gdje inače prometuju samo traktori.

Ukoliko u međuvremenu odustaneš od rute, najbolje je poništiti navigaciju na uređaju, jer u suprotnom će te čitavo vrijeme navoditi na početnu točku, što može biti naporno i ometati koncentraciju.

Strava i Trailforks

Moguće je posegnuti i za gotovim rutama ili trasama koje je već napravio netko drugi. Edge 830 je naime integriran sa servisima Strava i Trailforks i moguće ime je izravno pristupati snimljenim rutama i stazama, uz pomoć pametnog telefona s Bluetooth vezom.

Uvoz, izvoz i kreiranje ruta obavljaš na svome Garmin Connect računu, to jest u web browseru, ili izravno u Connect aplikaciji za pametne telefone.

Baterija i autonomija

Još nešto po čemu se Garmin Edge 830 ističe jest autonomija rada, to jest trajanje baterije, jer uređaj može bez punjenja pokriti nekoliko duljih vožnji. Pravi test baterije bila je vožnja vašeg urednika na Gravelmanu, koja je trajala otprilike četiri sata. Nakon odvoženih stotinu kilometara, Edge 830 je još uvijek imao oko 70 posto kapaciteta baterije!

Garmin Edge 830: Cijene

  • Garmin Edge 830 (samo uređaj): Preporučena MPC 3150 kn
  • Garmin Edge 830 (MTB Bundle s daljinskim upravljačem i silikonskom futrolom): Preporučena MPC 3690 kn
  • Garmin Edge 830 Sensor Bundle (uključeni senzori brzine, kadence i pulsa): Preporučena MPC 3900 kn

Info: buy.garmin.com/hr-HR

Pročitaj i
Garmin lansirao Edge 530 i 830
Na svoj Garmin od sada možeš izravno downloadati rute sa Strave
Testirali smo: Garmin Edge 1030 Plus
Testirali smo: Garmin Edge 530

Foto: MTB.hr

Prati nas