25. ožujka 2020

Nakon nedjeljnog potresa kontaktirali smo nekoliko najpoznatijih biciklističkih trgovina u Zagrebu. Same trgovine su zatvorene, neke su i oštećene u potresu, svi se nadaju kako neće biti otpuštanja djelatnika, a sva je pažnja trenutno usmjerena na web shopove…

Kao da opći zastoj nastao uslijed pandemije koronavirusa nije bio dovoljan, potres koji je pogodio Zagreb i okolicu u nedjelju ujutro dobro je uzdrmao i sektor trgovine bicikala i opreme te je sasvim sigurno dao povoda za razmišljanje o tomu – što i kako dalje?

 

Sreća u nesreći nesreći je to što su trgovine u trenutku potresa bile zatvorene, te nema ozljeda ili težih posljedica. No primjerice Giant Zagreb mora se nositi s oštećenjima svojih izložbenih artikala. Upravo se popisuje šteta, a u najavi je i posebna rasprodaja oštećenih bicikala:

 

„Sama trgovina pretrpjela je višestruka oštećenja, uglavnom estetske prirode: Popucali zidovi, žbuka, diletacije, neki natpisi, pločice, hidroizolacija u praonici za bicikle…“, kazao nam je Ivan Stipić, direktor tvrtke On-Off koja upravlja trgovinom Giant Zagreb u ulici Grada Mainza. „Sve u svemu ništa strašno, što se ne bi moglo očekivati nakon ovakvog potresa. Popraviti ćemo oštećenja“.

 

„No oštećena nam je i roba koja je popadala s izložbenih zidova i polica, uglavnom oštećena je ambalaža ali ima nešto i polomljenih proizvoda“, dodaje Stipić. „Obzirom da imamo izloženo više od 200 bicikala u prostoru, neki od njih su se srušili te sad imaju ogrebotine ili neka druga estetska oštećenja. Riječ je o deset do petnaest bicikala, trenutno radimo popis i fotografije svih oštećenja kako bismo ih objavili na web stranicama. Te ćemo bicikle prodavati s posebnim popustima te po posebnim akcijskim cijenama zbog navedenih oštećenja“.

 

Servisi rade uz pomoć dostavnih službi

Biciklistički trgovci i dalje održavaju svoje usluge servisa, koje su potrebne bez obzira na krizu, pogotovu u vrijeme kada se sve više usluga dostave hrane i svega ostalog, ali i svakodnevnog prometa, prebacuje na bicikle. Trgovine naime nisu službeno otvorene, no redom prihvaćaju bicikle i dijelove na servis, što korisnici mogu poslati dostavom.

 

Ciklo-centar na Jurjoj vesi imao je puno više sreće sa svojom maloprodajom, drugim riječima niti jedan eksponat niti sama trgovina nisu nastradali. Svejedno, i njihov fokus se prebacuje na web trgovinu, pogotovu s obnovljenim web stranicama koje nude sve detalje o dostupnim artiklima te, naravno, mogućnost izravnog naručivanja i kupovanja proizvoda.

„Naravno i mi bilježimo pad prihoda i usporavanje poslovanja te očekujemo veliku recesiju“, kazao nam je Marko Gligorić iz Ciklo-centra. „Ne planiramo nikakva otpuštanja djelatnika, a državne poticaje iskoristiti ćemo maksimalno“, dodaje.

 

Ronin sport kombinira trgovinu bicikala i ski opreme, servisiranje, te organizaciju utrka u gravitacijskim disciplinama, ali i skijaških aranžmana. Velik dio tog poslovanja sada je usporen ili potpuno blokiran, a servis na zagrebačkom Pantovčaku nije pretrpio znatnu štetu, mada je potres razbacao artikle i opremu.

 

Ovih dana ipak bilježimo (online) narudžbe, a robu isporučujemo dostavom“, kaže Nino Ružička, direktor Ronin sporta. „Trenutno dovršavamo novi web shop (http://roninsport.hr/) i pripremamo se za nove uvjete poslovanja“.

 

„Na žalost morali smo otkazati planiranu enduro utrku na Rabu gdje je trebalo biti održano Nacionalno prvenstvo za 2020., no sada smo sve prebacili na 2021. Planiramo i Enduro Tršće 2020 (koje bi trebalo poslužiti kao alternativno NP), ali i to bi moglo biti otkazano, djelomično radi problema sa komunikacijom sa Gradom Čabrom kao glavnim financijskim pokroviteljem utrke, ali i dijelom problema oko koronavirusa“, dodaje Ružička, i  nastavlja.

„Ostaje nam, ja se nadam donekle siguran datum radi korona virusa preostale utrke u našoj organizaciji, utrke Nacionalnog prvenstva i serije Unior DH Cup, Downhill Tršće 2020 sa datumom 25.-27.09. 2020. za koji sada dajemo najviše nade i energije da utrka ostane aktivna za ovu sezonu“.

 

Trgovina se preselila u web shopove

Svi veći biciklistički trgovci već su ranije imali spremne i gotove web shopove, u sklopu trenda prebacivanja na online trgovinu. Oni koji su uložili dovoljno novca, vremena i truda u razvoj svojih web shopova sada ih mogu iskoristiti za što brže vraćanje poslovanja u normalne okvire.

 

Ciklo-centar web shop

https://ciklo-centar.hr/

 • Web shop funkcionira 24/7
 • Detaljne informacije na 01 234 22 24 ili 095 234 22 24, mail info@ciklo-centar.hr
 • https://www.facebook.com/Ciklo.Centar
 • u tijeku su redovne prodajne akcije, primjerice povodom 20. obljetnice zastupanja legendarne kanadske marke Kona, ili pak e-bajk modela marki Bulls, Haibike…

 

Giant Hrvatska web shop

https://giant.hr/ 

https://on-off.hr/

 • Poduzete su sve mjere zaštite, djelatnici rade u “mandurama” (radnim odijelima), robu pakiraju u rukavicama i sa zaštitnim maskama
 • Cijelo vrijeme koriste dezinficijens se koristi redovno i prilikom svakog (in)direktnog kontakta, npr. kod manipulacije kutijama zbog utovara u vozilo dostavne službe
 • Isporuke idu kupcima SVAKI dan, a radno vrijeme samog skladišta je prilagođeno uvjetima, od 10 do 18h
 • Besplatna dostava za sve narudžbe iznad 100 kn
 • Na akciji su artikli u duhu hashtaga #ostanidoma: Sredstva za čišćenje i održavanje bicikla, alati, gume, trenažeri, obuća Salomon i sl.
 • Bicikle koji su trenutno na akciji potraži ovdje https://on-off.hr/kategorija-proizvoda/akcija-2/bicikli-akcija-2/
 • Giant modeli 2020 po posebnim cijenama https://on-off.hr/kategorija-proizvoda/posebni-modeli-2020/

 

Što dalje?

Mali poduzetnici pažljivo prate najave državnog vrha i čekaju eventualne poticaje te odgode ili oprost poreznih  drugih davanja. Za sada čini se nitko ne planira otpuštanja, no pitanje je koliko će ova blokada potrajati.

Ivan Stipić: „Mi smo vječni optimisti, no realno, trenutno su zdravlje i sigurnost na prvom mjestu i tome ćemo se prilagoditi. Web shop radi bolje nego prijašnjih godina, a to je bilo za očekivati, no ni blizu da nadoknadi gubitke zatvorene maloprodaje, što se onda automatski reflektira i na veleprodaju.

ISKRENO se nadamo da neće morati doći do otpuštanja. Prije toga ćemo isprobati sve ostale opcije i kombinacije (korištenje godišnjih odmora, porodiljnog za one koji na to imaju prava, pokušati iskoristiti državne poticaje koji su trenutno ‘tragikomični'”, dodaje.

 

Za zaključak, sigurni smo da će se odmah nakon ukidanja izvanrednih mjera ljudi željeti vratiti u prirodu i nadoknaditi to što su morali sjediti doma. Nadajmo se da će to pokrenuti i povećanu prodaju koja bi mogla nadoknaditi barem dio nastale štete.

 

(Napomena: Kontaktirali smo i niz drugih biciklističkih trgovina te ćemo informacije objaviti ako i kada nam odgovore na naš upit…)

Naslovna fotografija: Oštećenja nastala u trgovini Giant Zagreb – uslijed potresa! (foto: On-off d.o.o.)

Prati nas