Giant Trance X Advanced Pro 29 1
15. srpnja 2022

Karbonski all-mountain ljepotan ističe se ugrađenim sustavom „pametne suspenzije“ Fox Live Valve. Kako u praksi radi ta novotarija predstavljena prije četiri godine?

Model: Giant Trance X Advanced Pro 29 1 (2022), veličina M

Značajke

Trance je Giantov „tral” ili „alll-mountain” bicikl, koji bih preporučio većini vlasnika enduro stroja Reign, jer ovaj lako okreće u zavoju  istome trenutku kada pomisliš na skretanje, a penje se puno bolje. Model sa suufiksom X je inačica s duljim hodom (135 straga, 150 sprijeda, dok standardni ima Trance 120/130 mm), tako da je ovo definitivno više all-mountain bicikl. Advanced Pro je Giantov najkvalitetniji karbonac.

Romantični međuodnos

Giant je brand koji daje puno za novac. Ako je u igri prekrasan crni Trance Advanced Pro sa sjajnim perlicama (boja je nazvana „zvjezdana noć”) odmah ću se za nj zagrijati. Malo sam doduše rezerviran prema dodatnoj elektronici koja regulira suspenziju, ali hej, hajmo i to isprobati!

Prilike za furanje

Domaći teren (Črnuče trails i okolica).

Dojmovi

  • Za moje potrebe, vrhunski dizajniran i vrhunski opremljen bicikl. On doduše nije za svakoga, na primjer za rasturanje u parku, jer je šteta zloupotrebljavati ga. Za kratke vožnje i duge ture, za žestoku  vožnju prema gore i prema dolje, stvarno je prava igračka.
  • Samo nekoliko vrhunaca: Fox Factory sprijeda i straga, pogon Sram GX Eagle, kočnice Sram G2 RSC, pogon Truvativ Descent, obruči Giant TRX 2 Carbon 29…

Glavna atrakcija: Fox Live Valve

No ipak ćemo se fokusirati na iskustvo s Fox Live Valve. Svrha male kutije smještene ispod gornje cijevi, iz koje žice vode ne samo do vilice i prigušivača, već i do senzora: „Čitanje“ terena putem senzora i trenutna prilagodba postavki suspenzije.

Fox je lansirao prvu generaciju sustava Live Valve 2018. godine. Tada smo pisali: Predstavljamo: Fox LiveValve

Sažetak: podatke iz senzora (u mostu vilice, na kraju klackalice i u upravljačkoj jedinici) mini-računalo obrađuje tisuću puta u sekundi i šalje na suspenziju. Tamo, sustav odmah podešava postavke, drugim riječima otvara i zatvara ventile, tako da u pravome trenutku imamo hod koji nam je potreban kako bismo olakšali udarce, a u drugom trenutku najbolji stisak za moćno pedaliranje.

Osnovne postavke mogu se obaviti brzo pomoću tipke na upravljačkoj jedinici, zapravo na zamjenjivoj bateriji. Pet je razina osjetljivosti suspenzije: Climb, Firm, Sport, Comfort, i Open. Sama imena ne govore puno, više nam govori njihov redoslijed. Odabrani način rada čita se kroz istih pet LED dioda koje prikazuju napunjenost baterije (dovoljno za 16 do 20 sati rada).

Aplikacija, štogod.

S novom verzijom 1.5, naravno, došla je i aplikacija u kojoj se možemo igrati s postavkama. Ovdje možeš dodatno podesiti osjetljivost suspenzije u svakoj fazi, također pomaže u podešavanju nasjedanja i izdušenja, kalibriranju sustava, možeš unijeti sve postavke u profil, uključujući pritisak guma, i tako vodiš dnevnik promjena i postavki bicikla.

Sustav stoga kontrolira osjetljivost suspenzije u skladu s potrebama. Nasjedanje i izdušenje podešavaju se baš kao i na klasičnoj suspenziji.

Iako može biti komplicirano, sustav je vrlo jednostavan za korištenje. Mora se kalibrirati (to se radi samo jednom kada se montira na bicikl), nasjedanje i izdušenje lijepo se postavljaju kao inače, a potom samo odlučujemo između pet stupnjeva vožnje, od „divljaka“ za spust do najučinkovitijeg režima za pedaliranje. Tijekom vožnje ćemo zaboraviti da sustav uopće radi na biciklu. Sustav pamti izbor do sljedeće uporabe. U aplikaciji ostaju samo dodatne postavke i, naravno, punjenje baterije. Ako ste zaboravili napuniti preko noći, bateriju za 2 sata vožnje možete napuniti u 15 minuta.

Sustav doista radi. Bez previše mašte možeš osjetiti razliku između stupnjeva, kao i kada sustav izvodi otvaranje i zatvaranje protoka ulja u suspenziji. Što se tiče izbora stupnjeva, brzo ćeš shvatiti koji će najviše odgovarati terenu koji te čeka. Ili jednostavno možeš voziti na jednoj postavki i više se ne igrati s tipkom i aplikacijom…

Više o Fox Live Valve pročitaj na www.ridefox.com.

Na jetrica

Ovaj put možda idem sam sebi malo na jetra jer sam takav anti-geek, što se tiče elektroničkih pomagala, aplikacija… (Rekao je i sa smiješkom se odvezao na svom čeličnom singlespeedu bez suspenzije…)

Osim toga, još ne postoje prikladni modeli za usporedbu toga koliko realno Fox Live Valve može povisiti konačnu cijenu bicikla. Tek tada će oprezan biciklist moći izračunati je li vrijedno troška.

Za koga

Za ljubitelje tehnologije i novosti koji vole ture singlicama i učinkovitost.

Cijena 54.999 kn

Nekoliko modela Trance dostupni su bez ventila Fox Live. Ovaj se sustav može naći na modelima Trance Advanced Pro, Anthem Advanced Pro te Reign Advanced Pro 29.

Bicikl smo testirali u Sloveniji, a na hrvatskom tržištu je u ponudi putem sustava Keindl sporta: www.giant.hr

Ovu Drobionu je omogućila tvrtka Freestyle, www.freestyle.si

Više o biciklu na www.giant-bicycles.com

Pročitaj i
Predstavljamo: Fox LiveValve

Prati nas