Giant Reign 29er
“On-off
“Ciklocentar” Bike park Tršće Human Fish Gravel SloEnduro
21. kolovoza 2020

Ovaj 29-inčni enduro stroj predstavljan je prvi put prošle godine. Vozi kao po tračnicama, zalijepljen za podlogu. Dobar je za bike park, , a uz malo drugačije postavke može biti vrlo brz u utrci…

Model: Giant Reign 29er 2 (2020), veličina M

Karakteristike

Enduro bicikl s aluminijskim okvirom, kotačima od 29 inča te 146 mm hoda straga i 160 mm sprijeda.

Romantični međuodnos

Već dugo sam veliki fan Gianta jer mislim da mu tek rijetki mogu konkurirati srcem i strašću, a još manje tehnologijama i cijenama. Nisam ozbiljno testirao stari 27.5-inčni Reign, jer su različite generacije modela Trance bile moje igračke. No odgovaraju mi i 29-inčni kotači te ovakav ili malo kraći hod, pa sam čekao priliku da ga zgrabim. Reigna.

Prilika za furanje

Nekoliko domaćih staza, jedan dan proveden u MTB trail centru Kočevje i dan uživancije na Krvavecu. Tamo sam doduše izbjegavao Rock‘n’flow.

Impresije

 • Reign je već godinama standard za pristupačan i funkcionalan enduro bicikl, u svojim posljednjim inkarnacijama. To sasvim sigurno vrijedi i za ovu najnovija verziju koja je predstavljena prošle godine (model 2020.).
 • Model 2 je funkcionalno opremljen. Sve komponente dobro funkcioniraju, a cilj je bio postići nisku cijenu, a ne ultra laganu težinu ili “bling”.
 • Pogon SRAM NX s polugama Descendent, moćne kočnice Shimano MT520, „tvornički“ kokpit i teleskopski držač sjedala s dobrom ručicom, „tvornički“ obruči i prekrasan zvuk čegrtaljke…
 • …i suspenzija RockShox Yari/Deluxe  manje fumkcija, ali sve dobro funkcionira.
 • Sviđa mi se i izgled s crnim komponentama na maslinasto-zelenom i crnom okviru.
 • Uspon: Stražnji amortizer s dvije pozicije, potpuno zatvoren ili otvoren, Na tehbičkim usponima vozio sam s otvorenom suspenzijom, ali nije bilo pretjeranog gubitka snage. Svatko tko je vozio maestro ovjes zna da je rješenje učinkovito kako na pedaliranju tako i na spustu. I uvijek vole reći kako je svaki model malo ažuriran. Tko zna, to je teško provjeriti, ali doista radi, konkurentan je s najzvučnijim suparnicima.
 • Osim toga sam uspio sam dobro podesiti vilicu, Čak nisam osjetio bol u zglobu (onom koji je ostao čitav) pri kočenju.
 • Spust: Miran i stabilan bicikl, čak i pri većim brzinama, na flowu, ali i u direktnim drobljenju. Brzo sam uštimao suspenziju. Čak i vrlo tih bicikl, a ne mislim to samo zato što sam nakon duljeg vremena nosio integralnu kacigu. Čuo sam jedino čegrtaljku i gume, a na suspenziju, lanac, kočnice i drugu kuknjavu…
 • Za sebe sam ga postavio za udobnost i kontrolu, a ne napad na stotinke, a bicikl je bio toliko zalijepljen na zemlju da sam se jedva mogao odvojiti od podloge. Ne bih želio da zvuči negativno: Stabilnost i zalijepljenost za tlo gotovo su me podsjetili na iskustvo e-bajka (iako su moja sjećanja na ta iskustva već izblijedila ili ih možda guram u mračne kutove podsvijesti, hah). Naravno, može se ga postaviti tvrđe i voziti spust na snagu.
 • Odlične gume, Maxxis Minion DHF/DHR, već su montirane bez zračnice. No nisu dobro držale zrak, u trgovini su mi trebali  doliti još jedan „štamprlekmlijeka.
 • Možda bi mi  bolje odgovarala veličina L, ali je prošlo je prilično dobro i sa M.
 • Težina: Zbroj kompromisnih komponenti je pokazao 14,77 kg, za što mislim da nije preteško.

Na jetrica

Ne sumnjam u Giantovovo majstorstvo kod aluminija i karbona, no možda počnem sumnjati u njihovu prosudbu s gumenim komponentama. Gripovi su pričvršćeni samo s jedne strane, a kod čepova nisu vodootporni, pa su se već okretali na ispitnom biciklu. Zaštita cijevi lanca je otpala. A tu je i gore spomenuti tubeless, kada već govorimo o gumarstvu.

Za koga

Za ljubitelja brzine i kontrole na ne baš beskrajnim turama. Čak i za redovne posjetitelje u bike parkovima. Također i za kakvu strastvenu utrku. Traži puno za teško zarađeni novac i ne želi platiti bogatstvo za kakav kalifornijski/kanadski kultni bicikl kojega ionako proizvode na istom kineskom otoku.

Cijena 22.999,99 kn

Za sezonu 2021. najavljene su tri verzije Reigna – uz opisani Reign 29 2, tu su SX s cm više hoda suspenzije te Advanced s karbonskim okvirom. Raspon cijena je znatan.

Aktualnu ponudu modela Reign 2021 provjeri ovdje: on-off.hr.

Više informacija o testiranom biciklu potraži ovdje: www.giant-bicycles.com/hr.

Pročitaj i
Drobiona: Giant Reign E Plus 2 Pro 2020

“On-off
Bike park Tršće “Ciklocentar” Human Fish Gravel SloEnduro
Prati nas