20. prosinca 2021

Alu hardtail iz gornje klase u ponudi Decathlona s očekivano povoljnom cijenom i zanimljivim komponentama nadmašuje konkurenciju tipa Cube i Trek…

Bicikl: Rockrider XC500

Značajke

Najkraće rečeno, Decathlon Rockrider XC500 je izvrsno balansirani alu hard-tail s vrlo dobrim komponentama i ne odviše težak. Možemo ga svrstati u višu srednju klasu Decatlonovih hard-tail MTB bicikala koji svojim karakteristikama, a pogotovo cijenom, bez problema parira sličnim modelima renomiranih proizvođača. Dapače, znatno je bolji od marki Trek i Cube u svome cjenovnom razredu.

Romantični međuodnos

Autor ove recenzije do sada je u Decathlonu uglavnom nabavljao odjeću i prehrambene artikle: Primjerice donje rublje, rukavice, jakne, hlače, izotonik napitke i energetske pločice. Možemo iz prvog lica potrošača reći da ti proizvodi nisu niti jednom razočarali. Nedavno smo testirali Decathlonovu zimsku jaknu ST 500 i zimske rukavice Triban 900.

Prilika za fu(li)ranje

Držali smo se domaćih prirodnih staza na Medvednici. Od makadama do tehničkih singlica. To i jest vrst terena na kojem se XC 500 najbolje osjeća.

Utisci

  • Moderna geometrija omogućava udobnu i učinkovitu vožnju na stazama za MTB maraton i olimpijski kros
  • Vrhunski izrađeni alu okvir, trostruko stanjene cijevi
  • Bicikl može prihvatiti kotače od 29 ili 27,5 inča, naprijed ili straga. Genijalno!
  • Suspenzijska vilica i kočnice odlično obavljaju zadatke na teškim tehničkim spustovima; kočnice dobro i konzistentno rade i pri zagrijavanju, na spustovima koji traju dulje od 10 ili 15 minuta
  • Gume Hutchinson Kraken izvedene su s malo agresivnijim XC profilom i odlično rade na blatnoj ili snježnoj podlozi
  • Kotači Sun Ringle ostavljaju vrlo dobar dojam
  • Vilica Rockshox Reba RL je odlična i rijetko ćete je naći na bajkovima u ovom cjenovnom razredu
  • Rockrider XC500 je znatno lakši od konkurencije, primjerice marki Trek ili Cube

Na jetrica

Nije nam se previše svidjelo tvornički ugrađeno sjedalo. No to i jest vrlo česta boljka bicikala iz cjenovnog razreda ispod kakvih tri tisuće eura. Ergonomski nije odgovaralo, da prostite, stražnjici autora. No ovu primjedbu treba uzeti s rezervom jer riječ je ipak o subjektivnom osjećaju. No objektivno možemo reći da su ovakva sjedala u pravilu previše teška i svakako preporučamo nabavku novog, nažalost i skupljeg.

Bicikl nije isporučen s tubeless postavom što i ne možemo svrstati pod ozbiljnu primjedbu obzirom na povoljnu cijenu ovog modela. No za nešto više od 250 kn možeš u Decathlonu nabaviti sve što ti je potrebno za tubeless konverziju, npr.:

Za koga

Najširi krug vozač(ic)a koji žele bajk na kojemu mogu ozbiljno trenirati, ali i nastupiti na rekreativnoj utrci. XC 500 dolazi opremljen komponentama koje mogu izdržati ozbiljno utrkivanje.

Cijena

10099 kn

Detaljna specifikacija

decathlon.hr/brdski-bicikl-29-xc-500

Ovu drobionu je omogućio Decathlon, najveći lanac sportskih trgovina u svijetu, sa osam maloprodajnih trgovina u Hrvatskoj.

Pročitaj i
Testirali smo: Zimska jakna Decathlon Rockrider ST 500
Prvi pogled: Rockrider XC500

Foto: MTB.HR

Prati nas