27. listopada 2022

Inovativni sustav „samoupravljanja“ sigurno će biti tema rasprave u stručnim krugovima a u razvoju tehnologije je sudjelovao i legendarni spustaš Fabien Barel. No je li K.I.S. doista potreban?

Fabien Barel možda i jest ambasador novog Canyonova sustava za poboljšanje upravljanja biciklom K.I.S. (Keep it stable), no pravi izumitelj tehnologije je Jo Klieber iz tvrtke Syntace. Ovih se dana čulo za novi patent jer je tehnologija uključena u novu generaciju Canyonova trail modela Spectral.

Ukratko, Canyon K.I.S. se sastoji od dviju opruga koje su povezane s cijevi vilice dvama izdržljivim i savitljivom remenima od polimerskih vlakana. Namjena sustava jest stabiliziranje upravljača tijekom vožnje. Vožnja trailovima će, prema Canyonu, sada biti stabilnija i brža.

Da biste razumjeli kako radi sustav pogledajte samocentrirajuće upravljačke sustave koji se koriste na mnogim drugim vozilima. Automobili, brodovi, pa čak i zrakoplovi imaju upravljačke sustave koji se samostalno centriraju. Kada je riječ o biciklima, dodavanje središnje referentne točke i protusile pri upravljanju nudi jasne prednosti u gotovo svakom aspektu vožnje. Od povećanja stabilnosti pri bilo kojoj brzini i predvidljivijeg upravljanja do filtriranja otklona prednjeg kotača i smanjenja umora vozača, K.I.S čak pomaže u kontroli driftanja i smanjenju proklizavanja. Na usponima sustav nastavlja funkcionirati i aktivno sprečavati rzanje kotača, a vozač treba manje snage za održavanje ravnoteže.

Canyon Bicycles

Podešavanje rada

Canyon K.I.S. dodaje 110 grama na ukupnu težinu bicikla. Na gornju cijev je smještena tipka za podešavanje rada sustava, točnije podešavanje napetosti opruga, ovisno o težini i veličini vozača, stilu vožnje i vrsti terena.  

Prvi model već je u ponudi

Sustav K.I.S. ugrađen je u model Spectral CF 8 K.I.S (2023) koji dolazi sa suspenzijom Fox Performance Elite, komponentama Shimano Deore XT i kotačima DT Swiss.

Video: Canyon K.I.S.

Više o : https://www.canyon.com/en-hr/mountain-bikes/trail-bikes/spectral/keep-it-stable/

Pročitaj i
Predstavljamo: Canyon Spectral 2022 – za cijelu obitelj!

Foto: Proizvođač

Prati nas