25. rujna 2018

Nov i dobar bicikl ne mora uvijek biti skup. Potražili smo solidne modele na značajnim popustima i evo što smo pronašli u rasponu od ispod 5000 kn, pa sve do skoro 10.000 kn

Pošto često pišemo o modelima bicikala iz najvišeg cjenovnog razreda, red je da se malo okrenemo i onim nešto povoljnijim modelima. Jer i u srednjoj cjenovnoj kategoriji ima bicikala koji mogu više nego dobro poslužiti u različitim uvjetima, služiti svog gospodara (ili gospodaricu) dugo vremena.

Proizvođači vješto balansiraju komponente kako bi uklopili modele u željene cjenovne razrede. Tako će često ponuditi vrhunske mjenjače, ali isti bicikl će imati nešto lošije kočnice, vilicu ili obruče. Naravno, kada kažemo „nešto lošije“ to nipošto ne znači i loše. Kod nabavke bicikla svakako moramo znati da cijena igra odlučujuću ulogu u ukupnoj „slici“ određenog modela, željeli mi to ili ne. Ono što je najvažnije jest pronaći ravnotežu između vlastitih financijskih mogućnosti te fizičkih i tehničkih sposobnosti.

Drugim riječima, vaš idealan bicikl ne mora na sebi imati najskuplje komponente da bi vam pružio ono što najviše trebate: pouzdanu i jednostavnu vožnju u kojoj ćete prije svega uživati, bez briga o tehničkim detaljima.

 

Superior XC 889 2018

Češki proizvođač poznat je po tome što i njegovi povoljniji modeli imaju  „look’n’feel“ onih najskupljih, natjecateljskih. Ovaj aluminijski hardtail odlikuje se „trkaćom“ geometrijom (sport relax) koja ipak nije pretjerano agresivna te je dovoljno udoban za vožnju. Na njemu dolaze vrhunske komponente, prije svega to se odnosi na Shimano mjenjače koji dolaze u kombinaciji XT stražnjeg mjenjača te Deore ručica i prednjeg mjenjača, te Suntour zračnu suspenzijsku vilicu. Ušteda je, s druge strane, ostvarena na dijelovima kao što su obruči i gume, a kočnice su Shimanove hidrauličke, iz početnog cjenovnog razreda. 

Cijena: 4919,19 kn (popust 25 %)

Prodaja: Ciklo centar

Info i specifikacije

Bianchi JAB 29 (XT/Deore 2×10)

Talijanski proizvođač bicikala za sada nije pretjerano poznat kao dobavljač brdskih bicikala, no obzirom da zelenog konjića vozi i Marco Aurelio Fontana možemo u potpunosti vjerovati u kvalitetu legendarnog Bianchija. Model JAB 29 je standardan aluminijski hardtail koji nudi puno toga za relativno malo novca, uključujući pogon 2×10 sa Shimano XT mjenjačem, a ušteda je ostvarena početnom Rock Shox vilicom i početnim modelom Shimano hidrauličkih kočnica.

Cijena: 6079 kn (popust 30 %)

Prodaja: TČT Zagreb

Info i specifikacije

Cube Attention Grey’n’Red 2018

Bavarski proizvođač poznat je po solidnim, praktički neuništivim aluminijskim hardtail modelima. Attention je tradicionalna linija u srednjem cjenovnom razredu koja uključuje komponente vodećih proizvođača. Na primjer Shimano i Rock Shock. Među najbolje na ovome biciklu svakako spadaju Shimanovi mjenjači. Stražnji je iz linije XT, a prednji mjenjač i ručice su iz više nego solidne linije Deore. Ušteda je ostvarena na prednjoj vilici s oprugama, obručima te Shimano hidrauličnim disk kočnicama iz početnog cjenovnog razreda. Valja istaknuti i zanimljivu kombinaciju boja u kojoj dominira siva, za razliku od prevladavajućeg trenda crne, crvene ili flourescentne boje.

Cijena: 4899 kn (Popust 21 %)

Prodaja: Keindl sport

Info i specifikacije

Norco Charger 9.0 2016

Neki bicikli provedu puno vremena izloženi u trgovinama, pa s vremenom postanu vrlo isplativi. Takav je slučaj s ovim modelom kanadskog proizvođača koji je s proizvodne trake sišao još 2016. godine, no komponente i tehnologije koje s njim dolaze drže ga vrlo visoko na best buy ljestvici. Na aluminijski okvir ovdje su montirane vrlo ozbiljne komponente, primjerice zračna vilica Rock Shox Reba, hidraulične disk kočnice Shimano SLX i gume Schwalbe Racing Ralph. Mjenjači su Shimanovi, u kombinaciji XT, SLX i Deore, a pogon je 2×10, što nije u skladu s najnovijim trendovima (x11 i x12), no i dalje je više nego dovoljno. Proizvođač je malo uštedio na obručima, no to ne mijenja bitno ukupnu sliku ovog bicikla koja je više nego dobra. U ponudi su inače Charger modeli iz 2017. i 2018. godine, pa provjerite koji vam najviše odgovara.

Cijena: 7799 kn (Popust 40 %)

Prodaja: Marko projekt

Info i specifikacije

KONA Kahuna DL

Legendarni kanadski proizvođač nudi ovaj aluminijski hardtail bicikl jako dobrih voznih svojstava i uravnoteženih komponenti. Uz provjerenu kombinaciju Shimano mjenjača (stražnji XT te Deore ručice i prednji mjenjač) ovaj bicikl dolazi sa solidnom zračnom Rock Shox vilicom, RaceFace pogonom te Shimano hidrauličnim kočnicama srednje cjenovne klase koje vrhunski rade. Kona za ovaj model nudi doživotno jamstvo za okvir.

Cijena: 9999 kn (popust 26 %)

Prodaja: Ciklo centar

Info i specifikacije

Bergamont Revox 7.0

Još jedan standardan aluminijski hardtail, ali ovaj je u izvedbi sa 650b obručima, promjera 27,5 inča, koji su nešto lakši i okretniji u zavojima u odnosu na popularne 29-inčne kotače. Vlasnik ovog bicikla dobiti će Ritcheyeve komponente, te niz komponenti iz početnog cjenovnog razreda: provjerenih Shimanovih dijelova. To uključuje početne hidraulične disk kočnice, pouzdane SLX mjenjače, te komponente drugih proizvođača, primjerice Rock Shox suspenzijsku vilicu.  

Cijena: 5565 kn (Popust 30 %)

Prodaja: TČT Zagreb

Info i specifikacije

Cube Analog Flashgreen’n’Grey 2018

Ovaj hardtail model izdvaja se prvenstveno atraktivnom shemom boja: Temeljnom kontrastnom fluorescentno zelenom s detaljima u kontrastnoj crnoj i žutoj boji. No ovaj model neće biti zapažen na stazi radi boja, već i zbog vrhunskog stražnjeg mjenjača Shimano XT kojega upotpunjuju pouzdane komponente iz Srednjeg razreda Shimanove ponude. Ostale komponente dolaze iz početnog cjenovnog razreda: Rock Shock vilica s oprugom, početne Shimanove hidraulične disk kočnice te tvornički Cube obruči s montiranim provjerenim i pouzdanim gumama Schwalbe Smart Sam.

Cijena: 4299 kn (Popust 20 %)

Prodaja: Keindl sport

Info i specifikacije

Rocky Mountain Trailhead 940 2017

Još jedan legendarni kanadski proizvođač i još jedan stari-novi model. Hardtail bicikl Trailhead spada u početnu kategoriju ponude marke Rocky Mountain no dijelovi s kojima dolazi zadovoljiti će velik dio rekreativnih biciklista. Mjenjači su Shimanovi, od stražnjeg SLX do prednjeg mjenjača i ručica iz grupe Deore. I kočnice su Shimanove, hidraulični diskovi koji će biti više nego dovoljni za ciljanu publiku ovog modela. Obruči i gume također su iz početnog cjenovnog razreda: Alex i Schwalbe Rapid Rob, a isti je slučaj i sa zračnom vilicom Rock Shox. Za one koji ne ciljaju na svjetsko zlato već na ugodnu rekreativnu vožnju, spomenuto je sasvim dovoljno.

Cijena: 6499 kn (Popust 17 %)

Prodaja: Marko projekt

Info i specifikacije

(sve navedene cijene važeće su u trenutku objavljivanja teksta. Eventualne promjene provjerite na web odredištima trgovaca)

Naslovna fotografija – foto: Superior Bikes 

Prati nas