24. veljače 2019

Pobjeda na današnjem olimpijskom krosu u okviru etapne utrke Cyprus Sunshine Cup otišle su Poljaku Wawaku i Dankinji Langvad, a pobjede u generalnom poretku zabilježili su Skarnitzl i Langvad. Marko Fržop je najbolji u kategoriji Master 2, a Peter Vesel je bio drugi iza legendarnog Brentjensa u kategoriji Master 3

Pobjeda na današnjem olimpijskom krosu u okviru etapne utrke Cyprus Sunshine Cup otišle su Poljaku Wawaku i Dankinji Langvad, a pobjede u generalnom poretku zabilježili su Skarnitzl i Langvad. Marko Fržop je najbolji u kategoriji Master 2, a Peter Vesel je bio drugi iza legendarnog Brentjensa u kategoriji Master 3.

Dvadeset i treće izdanje etapne utrke Afxentia na Cipru je upisano u knjige. Annika Langvad iz Danske osvojila je ukupnu pobjedu četvrti put u karijeri, dok je Čeh Jan Škarnitzl osvojio svoju prvu ukupnu pobjedu. Današnje zaključne XCO utrke u Mantra tou Kampiou bile su uzbudljive, ali nisu ništa promijenile u ukupnom poretku.

Muški

U muškoj kategoriji su razlike na čelu utrke bile male, što je dovelo do uzbudljivog završetka etapne utrke Afxentia. Jan Škarnitzl (Mitas Mercedes-Benz Praha Trek), nositelj žute majice, pokušao je kontrolirati utrku i na kraju je dobro završio. Skarnitzlovov sunarodnjak Ondrej Zink (Kross Racing) možda je danas bio najjači, ali kada je došao na singlice, pogriješio je i nije uspio slijediti Poljaka Wawaka kada je ovaj napao. Iako je vozio na Wawakovom stražnjem kotaču, nije ga mogao prestići. Tako je Wawak ove godine uspio proslaviti drugu pobjedu u etapi. Bila je to za njega utjeha nakon što je u subotu izgubio priliku za visoki ukupan rezultat zbog probušene gume.

Wawak je danas rasturao

Ukupni pobjednik CSC-a je Škarnitzl ispred Bartolomeja Wawaka i Davida Nordemanna.

Rok Naglič (Calcit Bike Team) je odradio odličnu kros ustrku. Nakon starta, on je u početku bio oko tridesetog mjesta, a zatim je napredovao iz kruga u krug i konačno osvojio 20. mjesto s manje od četiri minute zaostatka. Utrku je završio na 24. mjestu.

Rok Naglič na prologu u srijedu, foto Armin Kuestenbrueck/EGO-Promotion

Rok: “Počeo sam polako i nakon prvog kruga sam osjetio bol u leđima. Ali kad sam vidio da su mi noge dobre, jednostavno sam ga ignorirao i uspio napredovati u poretku. U svakom krugu prestigao sam dva ili tri natjecatelja, a na kraju i mog osobnog suparnika Blumsa. Sa cijelom etapnom utrkom jako sam zadovoljan. Na početku sam bio malo razočaran svojom pozicijom, ali kad sam analizirao vremena i natjecanje, bio sam potpuno zadovoljan. Konkurencija je mnogo jača nego prošle godine, a vremena etapa su bolja unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima. Ovo je dobar pokazatelj za nastavak sezone i potvrda dobrog rada s trenerom.”

Žene

U ženskoj konkurenciji  je Sina Frei (Ghost Factory Racing) preuzela inicijativu već nakon prvog kruga. Annika Langvad (Specialized Racing) ju je slijedila i napravila malu razliku od Anne van der Breggen (Boels Dolmans) i Liso Pasteiner (Ghost Factory Racing), koji je nakon drugog kruga morala popustiti. Nakon tri teška dana, Langwad je krenula rezervirano. Tada je napala na kratkom usponu, vozila je do daske i nije se osvrtala.

Frei i van der Breggen ostale su u vizualnom kontaktu još jedan krug, a potom je razlika već bila dosegla minutu. Na kraju je svjetska prvakinja u maratonu završila utrku sa 43 sekunde ispred ostalih.

Ukupni pobjednici – Škarnitlz i Langvad

Sina Frei, svjetska XCO prvakinja u kategoriji U23, na kraju je uspjela otresti svjetsku cestovnu prvakinju te je  završila na drugom mjestu, dok je Anna van der Breggen bila treća.

Ukupna pobjednica CSC-a je Annika Langvad ispred Anne van der Breggen i Sine Frei.

Blaža Pintarič (Pintatim) kros je završila kao 12., a u ukupnom poretku šesta.

Blaža: “Umorna sam nakon četiri uzastopne etapne utrke. Dvanaest dana utrke u jednom mjesecu bio je velik zalogaj. Ali hej, trebala sam bodove i to je bio jedini način da ih toliko zaradim. Želim startati u kratkom krosu na utrkama Svjetskog kupa i tako doći do dobrih startnih pozicija u glavnim utrkama. Forma i osjećaj su u redu, samo su cure danas puno brže na spustu. A kad tamo izgubim 20 metara, teško to mogu nadoknaditi. Razmišljam o potopnoj cijevi sjedala no trebat će mi trening kako bih se navikla na nju. Vidjet ćemo: Na kraju jednomjesečne turneje po jugu Europe umorna sam, ali zadovoljna, i utrkama i rezultatima, i bodovima, pogotovo zato što je plan u potpunosti ispunjen.”

Rezultati

Master

Jučer je u etapi pobijedio i Marko Fržop (TopSportTeam), koji je ujedno i ukupni pobjednik u kategoriji Master 2. Inače je imao problema sa stražnjom gumom u posljednja dva dana, ali to ga nije spriječilo u pobjedi.

Marko: „Drago mi je što sam došao  na ovu utrku. Konkurencija u kategoriji Master sve je jača i drago mi je da se podjednako mogu s njima nositi. Ovo je veliki poticaj za ovogodišnje utrke koje imam u planu”.

Peter Vesel osvojio je drugo mjesto u etapi i drugo u ukupnom poretku.

Peter: “Jako sam zadovoljan utrkom. Etapna pobjeda je više nego što sam očekivao. Čak i borba s Bartom, rame uz rame, dala mi je uvid u to da mi taktički još malo nedostaje za vrh. Uglavnom smo vozili skupa, a jedna mala nepažnja na spustu bila je dovoljna da mi odmakne. Posljednjih deset kilometara s hupserima bilo je previše komplicirano da ga uhvatim. Ali sada imam dokaz gdje pripadam, i kada vozimo skupa nitko nam se ne može približiti. “

Rezultati od subote (Masteri su vozili tri etape)

Fotografije Thomas Weschta/EGO-Promotion
Na uvodnoj fotografiji je start ženske kategorije, Blaža je s brojem 214

Preočitaj i:
Bobi preporuča: Etapno utrkivanje na Cipru

Prati nas