14. rujna 2020

Nedjelja je bila krcata međunarodnim XCO utrkama: Austrija, Poljska, Francuska… Unatoč tome, u Samoboru se okupila jaka konkurencija iz više zemalja…

U nedjelju u sklopu Samobor MTB Weekenda održano 27. izdanje utrke koje već postala institucijom MTB sporta u Hrvatskoj i šire: XCO Samobora. Unatoč korona krizi XCO Samobor u organizaciji domaćega BBK Šišmiš se pokazao uspješnim jer je privukao vrhunske vozače, ali pokazao je i nove snage hrvatskog MTB-a.

Očekivanu pobjedu odnio je svjetski i europski prvak u kategoriji U23, Vlad Dascalu (Team Trek-Pirelli) iz Rumunjske, a u ženskoj kategoriji nastupila je samo jedna seniorka, Manon Mantei (Massi Academie) iz Francuske.

Hrvatski predstavnici postigli su zapažene rezultate u mlađim kategorijama. Prvenstveno to se odnosi na Frana Bošnjaka (BBK Šišmiš) koji je uz podršku domaćih navijača došao do uvjerljive pobjede u konkurenciji juniora, a isto je pošlo za rukom juniorki Anji Nadu (BK Montes).

Izdvojeni rezultati

Muški elite

  1. Vlad Dascalu (Team Trek-Pirelli) 1h25’15”
  2. Simone Avondetto (Team Trek-Pirelli) +49
  3. Maxime Loret (Scott – Creuse Oxygene Gueret) +2:47

5 – Rok Naglič (Calcit Bike Team) +4:05
11 – Anthony Bilić (BK Novigrad) +10:23

Juniori

  1. Fran Bošnjak (BBK Šišmiš) 1h01’37”
  2. Blaž Žle (Calcit Bike Team) +3:04
  3. Jaka Starman (Calcit Bike Team) +8:07

Juniorke

  1. Anja Nadu (BK Montes) 1h03’41”
  2. Jana Filipović (BK Biker) +6:10
  3. Klara Tepić (BBK Šišmiš) +8:32

Kadeti

  1. Ivan OKMAŽIĆ (BK Makarska) 48’50”
  2. Jakov SVILOKOS (BGK Tuškanac) +2:58
  3. Matija TRSTENJAK (BK Mura Avantura) +3:51

Master A

  1. Marko Žnidarić
  2. Luka Horvat
  3. Saša Dundović

Master B

  1. Boris Basta
  2. Tihomir Kovač
  3. Goran Škrinjar

Master C

  1. Iztok Kuret
  2. Zoran Perić

Rezultati: Elite,  juniori i juniorke

Rezultati: Kadeti, veterani, sport, rekreativci

Rezultati: Početnici

Mesićev uspon i Samobor MTB Weekend

Samobor MTB Weekend, to jest dvije utrke u dva dana, pokazale su se kao ispravna odluka. U subotu je naime održano Nacionalno prvenstvo uz MTB usponu, tehnički to je bila XCP utrka, s ciljem na Japetiću. Startalo se s područja Smerovišća, a bile su zacrtane tri trase različitih duljina, ovisno o mogućnostima pojedinih kategorija.

U ukupnom poretku najbrži je bio Fran Bošnjak koji je ostvario pobjedu unatoč tome što je vozio rezervirano i čuvao se za veliku nedjeljnu utrku.

Subotnja utrka omogućila je biciklisti(ca)ma iz cijele Hrvatske uživanje u Samoborskom gorju i na samom Japetiću i pokazala sasvim drugu dimenziju Samobora, odredišta koje je većina brdskih biciklist(ic)a do sada prepoznavala samo po Trgu Kralja Tomislava gdje je prijašnjih godina bio smješten startno-ciljni prostor.

Rezultati: Mesićev uspon 2020: bbk-sismis.hr

Startno-ciljni prostor nedjeljne utrke bio je premješten s trga na obližnji Vugrinšćak, ravnu poljanu smještenu ispod samog brda na kojoj je bila postavljena XCO staza. To je omogućilo organizatorima postavljenje staze u ciklokros stilu, pa su gledatelji imali priliku malo dulje gledati natjecatelje. Promijenjen je bio zbog toga i prvi uspon u kojem nije bilo dugačkog asfaltiranog dijela već se odmah nakon „ciklokrosa“ išlo na strmi single-track uspon, a i spust je promijenjen jer je izbačen odsjek s balvanima, glasovit po atraktivnosti, ali i opasnostima. Dojam je da se većini sudionika ova odluka svidjela.

Naslovna fotografija: Vlad Dascalu na spustu (foto: Organizator)

Prati nas